Dunaújváros Hetilap

Idén is kifogástalan volt a távhőszolgáltatás...

doszerk - 2024. június 3. 17:30

... szerencsére változatlanul Pomázi Csaba nélkül; az Építők útján lévő erőművében tartott sajtótájékoztatót Pintér Tamás polgármester a távhőszezon vége alkalmából. 

A polgármester beszámolt arról, hogy majdnem félmillió GJ hőt adott a DVG Zrt. a fogyasztóknak és megerősítette: Pomázi Csaba visszatérése csak a helyi Fidesz vágya és riogatása.

Tovább tartott a szezon

A harmadik távhőszezonját zárta a DVG Zrt. miután 2021-ben távhőszolgáltatónak jelölte ki az Energiahivatal. Pintér Tamás az Építők útján lévő erőmű épületében értékelte a májusban zárult időszakot. És bár a fűtési szezon véget ért, az erőmű most is dübörgött, hiszen innen biztosítják a szomszédos élményfürdő medencéinek fűtését is.
A polgármester elmondta: 2023 szeptemberében szerencsére meleg volt az időjárás, ezért minimális volt a pótfűtést igénylők száma. Összehasonlításképp: míg 2022 szeptemberében több mint 18 ezer lakásban ment már a fűtés, addig 2023 szeptemberében mindössze 28 otthont fűtöttek.  
Nem volt viszont ilyen szerencsénk idén tavasszal, hiszen olyan hidegre fordult az idő, hogy Pintér Tamás arra kérte a DVG Zrt.-t hogy a fogyasztók bejelentése nélkül, automatikusan biztosítsa a pótfűtést április 15-ét követően is. A polgármester beszámolója szerint a lakossági visszajelzések azt mutatták, hogy ez egy jó döntés volt, a fogyasztók egyetértettek ezzel:
 – Többek között ezért volt szükség a szolgáltatás átvételére, hogy ilyen lakosságbarát intézkedéséket meg tudjunk hozni. Ilyen intézkedés volt a nyugdíjasok rezsitámogatása is, amit idén tavasszal is minden nyugdíjas távhőfogyasztó megkapott, azt gondolom jó helyre került hozzájuk ez a pénz. 
A városvezető egyben köszönetet mondott a DVG Zrt. dolgozóinak is, hiszen – mint mondta – óriási feladat a 20 ezer fogyasztó kiszolgálása. 

Hatékony és biztonságos üzemmód

A beszámolóból kiderült, hogy jelentős szolgáltatás-kimaradásra nem került sor az idei szezonban sem, pedig nemcsak az erőművek, hanem a távhőrendszer is nagyon rossz állapotban volt a 2021-es átvételkor. Éppen ezért a karbantartások folyamatosak, több száz milliós felújítások voltak az erőművekben és a hálózaton is, fontos beruházás történt a Béke városrészi közműalagútnál és jelenleg is zajlik a távhővezetés-felújítás második üteme a Nagy Imre utcában. 
Még egy beszédes adat: 2023 szeptembere és 2024 májusa között összesen 2549 alkalommal kellett valamilyen munkát elvégezniük vagy hibát elhárítaniuk a DVG Zrt. szakembereinek – ez közel megegyezik az egy évvel korábbival. 

November és április között összesen 470 ezer GJ hőt adott ki a DVG Zrt. ez óriási mennyiség, összehasonlításul: egy átlagos lakás nagyjából 10-30 GJ-t fogyaszt el ennyi idő alatt. 
Pintér Tamás  a közeljövő feladataira is kitért:
– Nyáron a DVG Zrt. elvégzi a szükséges karbantartási munkálatokat, mert Pomázi Csabáékkal ellentétben mi nem februárban tartunk karban. Szeretném felhívni a fogyasztók figyelmét a DVG Zrt. nemrég elindult mobilalkalmazására is, aminek célja, hogy megkönnyítse a lakosság ügyintézését. Nagyon örülök, hogy végre olyan szolgáltatónk van, amelyiknek a lakossági érdekek az elsők, nagyon sajnálom, hogy ellenfeleink azonnal visszacsinálnák ezt, és egy olyan oligarchának adnák vissza a városi távhőtermelést és távhőszolgáltatást, akit csak a saját zsebe érdekel. Ellenfeleink a vágyaikat és nem a tényeket fogalmazzák meg akkor, amikor Pomázi Csaba visszatéréséről vizionálnak. Minden dunaújvárosit biztosíthatok: amíg én vagyok Dunaújváros polgármestere, addig Pomázi Csabának sem a távhőszolgáltatáshoz, sem a távhőtermeléshez nem lehet köze. 

A kampány hajrájára utalva a város polgármestere hangsúlyozta: június 9-én erről is dönthetnek a dunaújvárosiak.

DMJV Önkormányzata
(Fotó: Végh Zoltán)

 

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: történelmi időutazás

DSTV: történelmi időutazás

2024. jún. 20.

A település történetének fontos helyszíne, ezért is tervezi az önkormányzat, hogy megmenti és rendbe teszi a kistemető környékét, derül ki a DSTV összeállításából. A gazdátlan és veszélyes sírok elbontásával, parkosítással a területen sírkertet alakítanának ki – szóróparcellával. Hangkép.

Harminc tétel a közgyűlési napirenden

Harminc tétel a közgyűlési napirenden

2024. jún. 19.

Az önkormányzati választás utáni első ülését tartja a város közgyűlése a Városházán csütörtökön délelőtt. Természetesen még a régi testület dönt – a kiadott napirendek szerint harminc pontról.

DSTV: a panelok városában

DSTV: a panelok városában

2024. jún. 18.

A panellakásokról mindenkinek van pozitív vagy negatív véleménye derül kis a DSTV összeállításából. Szabó Imre főépítész a panelok építészeti megoldásairól beszél – és arról, milyen állagmegóvási technikák biztosíthatják időtállóságukat. Hangkép.

DSTV: támogatott nővérhívó a sebészeten

DSTV: támogatott nővérhívó a sebészeten

2024. jún. 15.

Dolgozói kezdeményezés nyomán támogatta a Hankook a Szent Pantaleon Kórház sebészeti osztályát, derül ki a DSTV összegzéséből. A segítség révén új nővérhívó rendszert állítottak szolgálatba – az ünnepélyes átadást a napokban tartották. Hangkép.

Építőipari előadás a kamarában – ma még lehet regisztrálni

Építőipari előadás a kamarában – ma még lehet regisztrálni

2024. jún. 14.

Az építőipari vállalkozások digitális átállását segítő BIM-rendszerről hallhatnak az érintett cégek képviselői a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara (DKIK) előadásán. Az esemény kedden lesz – de már csak ma lehet jelentkezni!

Választottak a nemzetiségek is városunkban

Választottak a nemzetiségek is városunkban

2024. jún. 13.

Öt nemzetiség jelöltjei versengtek a voksokért az önkormányzati választáson – az alábbiakban nemzetiségek szerinti bontásban adjuk közre a jelölő szervezetek, valamint a mandátumot szerzett képviselők nevét.

Pintér Tamás: hála és szolgálat

Pintér Tamás: hála és szolgálat

2024. jún. 12.

Rövid tájékoztató keretében mondott köszönetet a választók bizalmáért Pintér Tamás polgármester a "Rajta, Újváros!" egyesület önkormányzati választáson elért elsöprő sikere nyomán.