Katonák a katedrán: osztály, vigyázzmenet!?

Öcaline - 2024. június 17. 18:00

Közös nyilatkozatban ítélte el az Orbán-kormány újabb, az oktatási intézményrendszert fenyegető lépését több szakmai és civil szervezet. Az 55 év feletti katonák katedrára vezénylésének lehetőségéről kritikusan nyilatkozott a CODE Civilek az oktatásért – Dunaújváros és környéke egylet képviselője is.

Ahol a gyermek az utolsó: a kormány szerint bármely katona vezényszóra pedagógus lehet – ezzel a címmel juttatott el közleményt a DO-hoz a Civil Közoktatási Platform, a Szülői Hang Közösség, a Szülői Összefogás Közösség és a Tanítanék mozgalom.

Intézményi békeharc

A közös közlemény felidézi: a kormányzat szerint bármely 55 év feletti katona alkalmas és átképezhető pedagógusnak – ez derül ki a parlament által már elfogadott törvényből. A státusztörvény 4. paragrafusának módosítása rendelkezik arról, hogyha valakit odavezényelnek és megfelel az alkalmazási feltételeknek (nem derül ki, hogy ezek ugyanazok-e, mint ami a pedagógusokra vonatkozik), akkor hivatásos katonaként köteles a tankerület alkalmazni őt. Tehát nem feltétel a gyakorlat, sem a szakmai tudás, nem kell érteni a gyerekekhez, nem kell szeretni őket – ha a kiöregedett katonának van tanári végzettsége, akkor odakerülhet az iskolába, pontosabban odaküldik, mert ezt nem ő választja, hanem odavezénylik!
A törvénymódosítás szerint a kivezényelt katona nem a pedagógusokhoz hasonló köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban vagy munkaviszonyban vagy egyházi szolgálati jogviszonyban lesz alkalmazva, hanem tanárként is hivatásos katona lesz! A kritikusok szerint így minden bizonnyal jóval kedvezőbb munkafeltételekkel dolgozhat, mint a nála képzettebb és tapasztaltabb pedagógus kollégái – ami óhatatlanul intézményen belüli feszültségekhez vezethet. 

Parancs, értettem?

Súlyos kérdéseket hagy megválaszolatlanul a rendelkezés, állítják a közlemény jegyző szervezetek. Hol van itt már szó a gyerekeinkről? A minőségi oktatásról? Akik egész életükben parancsokat kaptak és adtak, azok az iskolában is az alárendeltséget és a feltétlen engedelmességet fogják elvárni a diákoktól. A törvénymódosítás bizonyíték arra, hogy a kormányzat hosszú éveken keresztül hazudott arról, hogy nincs pedagógushiány. Egyben ezzel a kormányzat elismerte azt is, hogy kudarcot vallott, és nem tudta vonzóvá tenni a pedagóguspályát; az elmúlt hónapok béremelése még az infláció fedezésére sem volt elegendő. 
A közleményt jegyző szervezetek tiltakoznak az egyeztetés és a szakmaiság teljes hiánya miatt! Követelik a törvény visszavonását, egyúttal azt is, hogy hozzáértő személyek döntsenek a közoktatást érintő törvényekről! A közlemény vége segélykiáltás: "Védjük meg a gyerekeinket!"

"Nem a katonaság a megoldás"

A CODE Civilek az oktatásért – Dunaújváros és környéke egylet képviseletében Horváth Éva is kifejtette gondolatait – mondván, a kormányzat folyamatosan tagadja, hogy súlyossá vált a pedagógushiány van. Ennek leplezésére már őrültségeket csinál, 55 év feletti hivatásos katonákat készül vezényelni pedagógusnak az iskolákba: 
– Rengeteg kitűnő kolléga hagyta ott a lepusztított oktatást, nevelést az elfogadhatatlan helyzet miatt. A pedagógusok és az iskolák autonómiájának visszaadásával, erkölcsi és anyagi megbecsüléssel, a gyerekek és a kollégák súlyos túlterhelésének megszüntetésével, az oktatás, nevelés megfelelő finanszírozásával, korszerű pedagógiai kultúra megvalósításával lehetne a pályára csábítani a kiváló kollégákat és a fiatalokat. Erre azonban nincs kormányzati akarat. A pedagógusi korfa a 45-65 felettiek túlsúlyát mutatja, erre akarnak ráengedni további 55 év feletti "pedagógusnak" kiképzett embereket, akik teljesen más, lényegében parancsuralmi rendszer szoktak. Ma Dunaújváros és környékén is nyugdíjas kollégák sokaságával, rengeteg túlórával, nem szakosok által tanított órákkal és más álmegoldásokkal próbálják meg működtetni az oktatást és nevelést. A Civilek az oktatásért – Dunaújváros és környéke egylet tiltakozik a gyermekeket sújtó, elfogadhatatlan álmegoldás ellen. Szakmaiságot, párbeszédet, önálló oktatási minisztériumot követelünk! Szerintünk a hivatásos katonai pályát választók se gondolják, hogy ők a megoldás a pedagógushiányra – megbecsülést kívánunk a pedagógusoknak, és a katonáknak is!

(A kép illusztráció – egyelőre)

A rovat további hírei: Oktatás

"Minden gyermek megérdemel egy esélyt"

"Minden gyermek megérdemel egy esélyt"

2024. szep. 23.

A felzárkóztatást, a fejlesztést és a tehetséggondozást a zászlajára tűzve működik városunkban a Danube Education Alapítvány. A közösség koncepciója is csodás – ráadásul történetük éppen aktuális: hamarosan lejár a rászoruló diákoknak hirdetett ingyenes magánórák pályázata.

Szemenyei István maradt a Rudas középiskola igazgatója

Szemenyei István maradt a Rudas középiskola igazgatója

2024. szep. 16.

Néhány hete vált biztossá, hogy a következő 5 éves ciklusban is Szemenyei István lesz a DSZC Rudas Közgazdasági Technikum és Kollégium igazgatója. A tapasztalt szakember számára nem volt kérdés, hogy folytatni szeretné munkát az intézményben. 

DSTV: tanévkezdés előtt beköltözés a Vasváriban

DSTV: tanévkezdés előtt beköltözés a Vasváriban

2024. szep. 07.

A tanévkezdés előtt különleges programmal csalogatta a leendő elsősöket a Vasvári iskola, derül ki a DSTV összegzéséből. Az úgynevezett "beköltöző show" keretében a diákok, a szülők és az osztályfőnökök együtt tették otthonossá az osztálytermeket. Hangkép.

Ünneppel kezdte a 45. tanévét a Dózsa iskola

Ünneppel kezdte a 45. tanévét a Dózsa iskola

2024. szep. 06.

A Dózsa iskolások úgy gondolták, hogy a jubileumi 45. tanévnyitó ünnepséget egy kicsit máshogy rendezik meg, egy kicsit eltérnek az elmúlt évek megszokott hagyományaitól. Így most, szeptember 2-án az alsósokat kivéve, a Kultik Moziban tartottak tanévnyitót – énekkel, zenével, visszaemlékezésekkel.

DSTV: tanévnyitó a Szabó Magda iskolában

DSTV: tanévnyitó a Szabó Magda iskolában

2024. szep. 05.

Már múlt pénteken tanévnyitó ünnepségre várta a diákokat a BIROK Szabó Magda Tagintézménye, derül ki a DSTV összegzéséből. Komoly előkészületekkel vágtak az új időszaknak, de minden és mindenki a helyére került a nyitányra. Hangkép.

DSTV: iskolára hangolódva

DSTV: iskolára hangolódva

2024. szep. 01.

Folyamatosan fogadták az iskolára készülő nebulókat a Máltai Játszótér játszóházi foglalkozásain, derül ki a DSTV összegzéséből. A kezdeményezés lényege, hogy a leendő elsősök felkészüljenek az iskolakezdéssel járó különleges kihívásokra. Hangkép.

DSTV: teendők a tanévkezdés előtt

DSTV: teendők a tanévkezdés előtt

2024. aug. 31.

A diákoknak egy hétvégéje maradt hátra a nyári szünidőből, a pedagógusok viszont már munkába álltak, van is teendő bőven, derül ki a DSTV összegzéséből. A Lorántffy iskolában a tanévkezdés előtti teendőiről és az új félév első fontosabb eseményeiről esett szó. Hangkép.