Dunaújváros Hetilap

Közösségi központ épül a Technikumban

Fábos Zsolt - 2024. június 7. 11:00

Dunaújvárosban szerencsére több olyan közösségi hely is működik, ami sokak számára jelent kikapcsolódást, szórakozást, programokat. Erre talán az egyik legjobb példa a Pentelén található klubház. Szabó Zsolt a Technikum városrészben valami hasonlót tervez megvalósítani. 

Kell egy hely, ahol az emberek összejöhetnek, ahol leülhetnek beszélgetni és tervezni, szórakozni, vagy éppen játszani. Kell egy tér, amely hozzájárul a közösség kialakulásához és megerősödéséhez. És kellenek bizonyos szolgáltatások a környéken lakók részére.

Kell egy befogadó és gondoskodó hely

Szabó Zsolt a 6-os választókörzet képviselője a közösségépítés érdekében álmodta meg és a városban elsőként telepítette a Munkácsy utcai közösségi teret. A képviselő most tovább lépett, és ahogy korábban ígérte, egy közösségi központ építésébe kezdett az Esze Tamás utcában:

– Dunaújváros több mint negyvenezer embernek ad otthont. Kicsik és nagyok, idősek és fiatalok, akik itt születtek, akik ide jártak egyetemre, akik itt találtak otthonra, mind itt élnek velünk, Fejér vármegye és Magyarország szívében. A városvezetés azon dolgozik, hogy egy mindenki számára élhető, otthonos és befogadó közösséget teremtsen, ahol jó fiatalnak lenni, és ahol jó megöregedni. Az elmúlt öt évben számtalan olyan javaslatot fogadtunk el és valósítottunk meg, amelyek a szépkorúak jólétét szolgálják, de ugyanez igaz a fiatalokra is, az ő támogatásukról sem feledkeztünk meg.

Korosztálytól függetlenül: Generációk Háza

Talán az idősebb korosztály az, amely még klasszikus módon kommunikál egymással, nincs semmilyen digitális eszköz, csak beszélgetnek és érdeklődnek egymás iránt. Például erre is jó egy hely, ahol erre lehetőség van, amit különböző programok színesítenek. Ha pedig jól működik egy közösségi központ, akkor a fiatalok is megtalálhatják a nekik való programokat. Szabó Zsolt szerint lesz erre megoldás:

– A mai napon ez a kettősség, a különböző generációk támogatása összefut és fizikai formát is ölt. Nagy örömömre szolgál, hogy bejelenthetem, elindítjuk Dunaújvárosban, a 6-os számú választó körzetben, a Munkácsy utcában, a Generáció Háza projektet, ahol idősek és fiatalok egyaránt megtalálhatják a nekik való szabadidős programokat. A tér számos program szervezésére kiváló lehetőséget fog biztosítani, és olyan biztonságos környezetet teremt, ahol fiatalok iskola után eltölthetik akár a szabadidejüket is. Az idősebbek szintén találhatnak majd számukra megfelelő programokat és rendezvényeket, amelyek kiváló közösségi időtöltést biztosítanak majd. Nem titkolt célunk, hogy mind a saját generációjukkal, mind pedig keveredve, valódi kapcsolat jöjjön létre a dunaújvárosiak között. Olyan kapcsolat, amely idővel kapoccsá, egy még erősebb és még szolidárisabb közösség alapjává válhat. Bízunk benne, hogy a Generációk Háza tovább viszi Dunaújvárost azon az úton, amelyen egy élhető, fiatal- és idősbarát várost teremthetünk mindenki számára.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Átvették megbízóleveleiket az újonnan megválasztott önkormányzati képviselők

Átvették megbízóleveleiket az újonnan megválasztott önkormányzati képviselők

2024. jún. 20.

Bár a következő önkormányzati ciklus csak októberben kezdődik, a június 9-ei önkormányzati választás hivatalos része a megbízólevelek átadásával zárult le. A már jogerőre emelkedett választási eredmény ismeretében a nemzetiségi önkormányzatok és az új képviselő testület tagjai szerdán vették át megbízólevelüket dr. Hanák Tamástól, a Helyi Választási Bizottság elnökétől.

DSTV: történelmi időutazás

DSTV: történelmi időutazás

2024. jún. 20.

A település történetének fontos helyszíne, ezért is tervezi az önkormányzat, hogy megmenti és rendbe teszi a kistemető környékét, derül ki a DSTV összeállításából. A gazdátlan és veszélyes sírok elbontásával, parkosítással a területen sírkertet alakítanának ki – szóróparcellával. Hangkép.

Harminc tétel a közgyűlési napirenden

Harminc tétel a közgyűlési napirenden

2024. jún. 19.

Az önkormányzati választás utáni első ülését tartja a város közgyűlése a Városházán csütörtökön délelőtt. Természetesen még a régi testület dönt – a kiadott napirendek szerint harminc pontról.

DSTV: a panelok városában

DSTV: a panelok városában

2024. jún. 18.

A panellakásokról mindenkinek van pozitív vagy negatív véleménye derül kis a DSTV összeállításából. Szabó Imre főépítész a panelok építészeti megoldásairól beszél – és arról, milyen állagmegóvási technikák biztosíthatják időtállóságukat. Hangkép.

DSTV: támogatott nővérhívó a sebészeten

DSTV: támogatott nővérhívó a sebészeten

2024. jún. 15.

Dolgozói kezdeményezés nyomán támogatta a Hankook a Szent Pantaleon Kórház sebészeti osztályát, derül ki a DSTV összegzéséből. A segítség révén új nővérhívó rendszert állítottak szolgálatba – az ünnepélyes átadást a napokban tartották. Hangkép.

Építőipari előadás a kamarában – ma még lehet regisztrálni

Építőipari előadás a kamarában – ma még lehet regisztrálni

2024. jún. 14.

Az építőipari vállalkozások digitális átállását segítő BIM-rendszerről hallhatnak az érintett cégek képviselői a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara (DKIK) előadásán. Az esemény kedden lesz – de már csak ma lehet jelentkezni!

Választottak a nemzetiségek is városunkban

Választottak a nemzetiségek is városunkban

2024. jún. 13.

Öt nemzetiség jelöltjei versengtek a voksokért az önkormányzati választáson – az alábbiakban nemzetiségek szerinti bontásban adjuk közre a jelölő szervezetek, valamint a mandátumot szerzett képviselők nevét.