Mire számíthatnak a fiatalok a történelem érettségin?

doszerk - 2024. június 9. 9:00

Amikor érettségire kerül sor, akkor a diákoknak 12 rövid feladatot kell megoldaniuk, többek között szöveges, valamint képforrások segítségével. Megoldani sosem egyszerű, de nem is lehetetlen dolog, azonban van pár elem, amit nem árt tüzetesebben átnézni, ha sikeresek akarunk lenni. (X)

Idén középszinten közel 69 ezeren végeztek, a történelem érettségin pedig szó volt többek között az arab terjeszkedésről, Hunyadi Mátyás uralkodásáról, valamint a reformkori Magyarországról, a Horthy-korszakról. A rövid feladatok esetében természetesen ott voltak segítségnek a források, amikből ihletet lehetett meríteni. Az alábbiakban arról lesz szó, hogy hány esszét kell írni egy középszintű érettségin, mire érdemes odafigyelni, amikor kiválasztjuk, melyik feladatot akarjuk megoldani.

Mit kell tudni a középszintű esszéfeladatokról?

A Rubicon Történelem Érettségi Mesterkurzusa közép- és emelt szintre készíti fel a diákokat. Ehhez megad minden segítséget, mint a vázlatok, a fogalmak, a legfontosabb évszámok, személy- és földrajzi nevek. Az idei vizsgán a középszintű esszékfeladatokban ismét két kronológiai szakasz volt, az ókortól 1849-ig, majd 1849-től napjainkig. Ezekben a feladatokban rövidebben, illetve hosszabban kellett kifejteni az adott témát, amihez minden esetben szöveg, kép, adat, térkép vagy egyéb forrás állt rendelkezésre. 

Középszinten a feladatsor kétféle típusú kifejtendő feladatot tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy két rövid feladatot 100-130 szóban szükséges kifejteni, ami nagyjából egy 12-16 soros szöveget jelent. Ezek egyetemes történelemre vonatkozó feladatok, ahol az egyik az 1849 előtti időszakra vonatkozik, míg a másik az 1849 utáni korszakra.

Emellett ott van a két hosszabb esszé, ahol már 210-260 szóban kell írni egy 26-32 soros esszét. Itt a magyar történelemről van szó, ahol szintén a két korszakkal kapcsolatos témákat szükséges kifejteni.

Mire kell figyelni?

Fontos tudni, hogy hiába látunk négy esszékérdést, ezek közül mindig kettőt kell választani. Az egyik mindenképpen az egyetemes történelemre vonatkozik, a másik pedig a magyar történelemre. Nem mindegy azonban, hogy milyen párosítást választunk, hiszen az esszé jelentős mértékben befolyásolja a végső eredményt.

Amennyiben az általunk választott rövid feladat az 1849 előtti korszakra vonatkozik, akkor a hosszúnak mindenképpen az utóbbi időszakra kell esnie vagy fordítva. A választást semmiképpen ne felejtsük el megjelölni a feladatlapon, hiszen csak így veszik figyelembe.

Fontos szabályok

Az utóbbi években a vizsgák kapcsán jelentős strukturális változás nem történt, pár apróságot azonban nem árt átböngészni, hiszen a tematikában már módosulás van. A történelem vizsgakövetelmények nem sokban változtak, fontos azonban, hogy időben eldöntsük, melyik korszak megy nekünk jobban. Mire odakerülünk, tudni fogjuk, nem töltünk időt azzal, hogy melyikhez tudnánk pár szóval többet írni. Sosem a mennyiség számít, hanem sokkal inkább a minőségre kell ügyelni.
 

A rovat további hírei: Mozaik

Garázsvásár Újtelepen: csúcsrajátatások (galériával)

Garázsvásár Újtelepen: csúcsrajátatások (galériával)

2024. jún. 20.

Mind az árusító pontok, mind az érdeklődők, vásárlók számát tekintve rekordot döntött a Garázsvásár sokadalma múlt szombaton. Infópont segített, fogatos taxi szállított, pazar felhozatal csalogatott, véradás körített – remek közösségi program kerekedett! 

Szalvéták és papírtörlők használata az éttermekben

Szalvéták és papírtörlők használata az éttermekben

2024. jún. 20.

A szalvéták és papírtörlők elengedhetetlen kellékei az éttermi munkának. Mind a konyhai munka során, mind a vendégek kiszolgálásakor hasznos eszközök, emellett dekorációs célt is szolgálhatnak.  (X)

Miért viszkethet a fejbőr?

Miért viszkethet a fejbőr?

2024. jún. 20.

A fejbőr viszketése megkeserítheti a mindennapjainkat. Sok esetben valamilyen fejbőrbetegség húzódik a kellemetlen tünet mögött, most azonban végigveszünk mindent, ami kiváltó ok lehet. (X)

Resti Családi Napok: bulira fel – már két napon át!

Resti Családi Napok: bulira fel – már két napon át!

2024. jún. 19.

Színes és változatos kínálattal, rengeteg gyerekprogrammal és de pláne sok-sok muzsikával csalogatja a városlakókat a Vasmű útra a Resti Családi Napok eseménysorozata. Irány a flaszter szombaton és vasárnap – itt a tételes program!
 

Kis méret, hosszú távú, megbízható teljesítmény – a gombelemek világa

Kis méret, hosszú távú, megbízható teljesítmény – a gombelemek világa

2024. jún. 19.

A gombelemek éppúgy a mindennapok részét képezik, mint a nagyobb társaik, a felhasználók általában mégis kevesebb ismerettel rendelkeznek ezekkel a termékekkel kapcsolatban. Ennek magyarázatára szolgál az a tény, hogy jellemzően ezeket az elemeket sokkal ritkábban kell cserélni, mint például egy ceruzaelemet. (X)

Miért fontos a mezőgazdasági épületek megfelelő szigetelése?

Miért fontos a mezőgazdasági épületek megfelelő szigetelése?

2024. jún. 18.

A különféle mezőgazdasági létesítmények, például a terménytárolók és magtárak, valamint az istállók és ólak szigetelésére kiemelt figyelmet kell fordítani, hiszen hatással van a teljesítményre, a hatékonyságra. (X)

Idén is visszatér Dunaújvárosba a Donnert Nagycirkusz

Idén is visszatér Dunaújvárosba a Donnert Nagycirkusz

2024. jún. 18.

Látványos és szórakoztató műsort indított útjára idén is a Donnert Nagycirkusz csapata. Az országjáró előadássorozat állomása lesz Dunaújváros, csütörtöktől tíz napon keresztül jeles művészek szórakoztatják majd a közönséget.