Dunaújváros Hetilap

Teljes felújítás vár a Csillagvirág Tagóvodára

Fábos Zsolt - 2024. június 8. 16:00

Ha mesélni tudna a több mint 70 éves Csillagvirág Tagóvoda, akkor először is csodálatos óvodai eseményekről beszélne, régi és tiszteletre méltó emlékekről. És beszélne arról is, hogy hetven év egy épület életében is nagyon sok, megérett a felújításra. Jó hír, hogy elkezdődött a rekonstrukció  terveztetése.

Valamikor Gorkij téri 4-es óvodának hívták, ma Csillagvirág Tagóvoda. 1953-ban adták át az intézményt, vagyis idén 71 éves az óvoda. A közelmúltban történtek kisebb felújítások, de nyilván már az egész épülethez hozzá kell nyúlni. 

2025-ben kezdődhet a beruházás

Dunaújvárosban van jó példa arra, hogy egy intézményt teljes egészében felújítsanak, hiszen az idei év elején adták át az 1963-ban épített Zengő-Bongó Bölcsődét, ami 1,1 milliárd forint összegből újult meg. Pintér Tamás polgármester szerint a következő intézmény a Csillagvirág lesz:
- Az elmúlt évtizedek látszanak a Csillagvirág Tagóvoda külsején és az épület korából fakadóan is alapos felújításra szorul. Örömmel mondhatom, hogy a következő EU-s ciklusra elnyert összegből, 4,5 milliárd forintból 673 millió forintot az óvoda épületének a felújítására tervezünk fordítani: megújul kívül és belül, nyílászáró-csere, illetve hőfizikai és energetikai állapotjavítás is történik majd. Szeretnénk egyébként minden intézményünket úgy felújítani, hogy energetikailag sokkal gazdaságosabb legyen az üzemeltetésük. Tudjuk, hogy az energiaköltségeken sokat lehet megtakarítani. A Csillagvirág Tagóvoda felújításának terveit pedig elkészítik a szakemberek, lefolytatjuk a közbeszerzési eljárást és 2025-ben elindítjuk a kivitelezést.  

A jövőnek dolgozunk az óvodában

A Csillagvirág Tagóvoda a 6-os választókörzetben található, Szabó Zsolt alpolgármester körzetében. Szabó Zsolt szerint kiemelt fontosságú, hogy intézményeinkkel foglalkozzunk, hiszen a bölcsőde, óvoda, iskola a jövőt jelenti nekünk:
– Én nagyon sokszor mondom, hogy olyan egy város jövője, amilyen a benne élő fiatalok lehetőségei. Nem régóta tartozik a 6-os körzethez a Csillagvirág és azóta több apróbb közös munkát végeztünk már el. De most egy nagy projekt előtt állunk és büszke vagyok, örülök annak, hogy az intézmény teljes mértékben megújulhat. Én mindenkit arra kérek, hogy mindenféle pártoskodás nélkül örüljön ennek az eredménynek, hiszen az ide járó gyerkőcök jelentik majd Dunaújváros jövőjét. 

Mi lesz a többi intézménnyel?

A városban van néhány oktatási intézmény és akkor nem beszéltünk még a szociális, vagy éppen a kulturális ágazat épületeiről. Szabó Zsolt biztosított minket arról, hogy a jövőben is folytatódnak a felújítások. 
– Különleges helyzetben van Dunaújváros, amire egyrészt büszkék vagyunk, ugyanakkor kihívásokat is jelent. Dunaújváros egy épített város, kevés ilyen település van Európában. Nagyjából egy időben épült minden, azaz nagyjából egy időben romlik is el minden. Komoly feladataink vannak a jövőben. Az elmúlt években történtek már felújítások, de tovább kell mennünk ezen az úton, hogy minden dunaújvárosi gyerkőc méltó körülmények között nevelkedhessen, tanulhasson, méltó körülmények legyenek intézményeinkben.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Átvették megbízóleveleiket az újonnan megválasztott önkormányzati képviselők

Átvették megbízóleveleiket az újonnan megválasztott önkormányzati képviselők

2024. jún. 20.

Bár a következő önkormányzati ciklus csak októberben kezdődik, a június 9-ei önkormányzati választás hivatalos része a megbízólevelek átadásával zárult le. A már jogerőre emelkedett választási eredmény ismeretében a nemzetiségi önkormányzatok és az új képviselő testület tagjai szerdán vették át megbízólevelüket dr. Hanák Tamástól, a Helyi Választási Bizottság elnökétől.

DSTV: történelmi időutazás

DSTV: történelmi időutazás

2024. jún. 20.

A település történetének fontos helyszíne, ezért is tervezi az önkormányzat, hogy megmenti és rendbe teszi a kistemető környékét, derül ki a DSTV összeállításából. A gazdátlan és veszélyes sírok elbontásával, parkosítással a területen sírkertet alakítanának ki – szóróparcellával. Hangkép.

Harminc tétel a közgyűlési napirenden

Harminc tétel a közgyűlési napirenden

2024. jún. 19.

Az önkormányzati választás utáni első ülését tartja a város közgyűlése a Városházán csütörtökön délelőtt. Természetesen még a régi testület dönt – a kiadott napirendek szerint harminc pontról.

DSTV: a panelok városában

DSTV: a panelok városában

2024. jún. 18.

A panellakásokról mindenkinek van pozitív vagy negatív véleménye derül kis a DSTV összeállításából. Szabó Imre főépítész a panelok építészeti megoldásairól beszél – és arról, milyen állagmegóvási technikák biztosíthatják időtállóságukat. Hangkép.

DSTV: támogatott nővérhívó a sebészeten

DSTV: támogatott nővérhívó a sebészeten

2024. jún. 15.

Dolgozói kezdeményezés nyomán támogatta a Hankook a Szent Pantaleon Kórház sebészeti osztályát, derül ki a DSTV összegzéséből. A segítség révén új nővérhívó rendszert állítottak szolgálatba – az ünnepélyes átadást a napokban tartották. Hangkép.

Építőipari előadás a kamarában – ma még lehet regisztrálni

Építőipari előadás a kamarában – ma még lehet regisztrálni

2024. jún. 14.

Az építőipari vállalkozások digitális átállását segítő BIM-rendszerről hallhatnak az érintett cégek képviselői a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara (DKIK) előadásán. Az esemény kedden lesz – de már csak ma lehet jelentkezni!

Választottak a nemzetiségek is városunkban

Választottak a nemzetiségek is városunkban

2024. jún. 13.

Öt nemzetiség jelöltjei versengtek a voksokért az önkormányzati választáson – az alábbiakban nemzetiségek szerinti bontásban adjuk közre a jelölő szervezetek, valamint a mandátumot szerzett képviselők nevét.