Dunaújváros Hetilap

Folyamatosan harcban állunk a szúnyogokkal!

Fábos Zsolt - 2024. július 13. 8:30

Vannak helyek, ahol egészen jó a helyzet és bizony vannak olyan zöldterületek, ahol nagyon sok a bestia. A szúnyogokról van szó. A hét elején megint ment a szúnyogirtó autó, és közel ezer hektáron fújta ki a permetet. De a légi irtás engedélyeztetése egyelőre még várat magára.

Az időjárás viszontagságainak ki vagyunk szolgáltatva és ebbe beletartoznak, vagy velejárójuk a szúnyogok léte, időnként elszaporodása. Most az utóbbi időszakát éljük. Dunai áradás után, kánikulai forróság közepette vagyunk.

Nehéz védekezni ellenük

Mezei Zsolt városüzemeltetési alpolgármester szerint szúnyog kérdésben folyamatosan vannak feladataink:
– Többször irtottunk már az idén közösen a katasztrófavédelemmel, ami azért is jó, mert így egyszerre és nagyterületen lehet irtani a szúnyogokat. Különleges kis állatokról van szó. Mondok példát. A rácalmási Nagy-sziget természetvédelmi terület. Ott még a biológiai irtás is tilos. Ha északi szél fúj, akkor a szúnyogok onnan dalolva, örömmel jönnek a város irányába, hiszen képesek akár 10 km távolságra repülni. De mondhatnám azt is, hogy a Duna túloldaláról is simán átrepülnek. Ezt csak azért említettem, hogy komplex kérdésről van szó. Folyamatosan küzdünk és nem csak mi, hanem minden település. Az árvíz is a lehető legrosszabb időpontban jött, éppen a kikelési időszakukban, ezért rengeteg, milliárdnyi szúnyog lett. Dunaújvárosban 3 komplett teljes irtás volt és plusz kettő a kemping, az öböl térségében. De azt is tudja mindenki, hogy ez nem elég, várjuk, hogy lehessen repülőről is irtani, hiszen ez a leghatékonyabb beavatkozás.

Állandóan, nagyon gyakori rendszerességgel nem lehet irtani. Ez ugyanolyan vegyszer, mint amit otthon is használunk, befújunk vele és azzal el is pusztítunk minden élőlényt a környezetben, ami a hasznos bogarakat is viszi. El kell mondani, hogy a földi kémiai szúnyoggyérítés kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik. 

Mit tehetünk mi?

Az a legjobb, ha a szúnyogok elleni harcban mindenki teszi a dolgát a maga helyén. Mezei Zsolt szerint nekünk is van lehetőségünk erre:
– A belvárosban valóban nehéz önállóan védekezni. De a családi házas övezetben vannak lehetőségek, módszerek a védekezésre. Például ne maradjanak fedetlenül esővíztárolók, nagyobb vízfelületek, hogy ne tudjanak belepetézni a szúnyogok. Néhány liternyi vízben millió számra tudnak kikelni a lárvák és azok tovább fertőzik a környéket. Szerintem érdemes erre odafigyelni, érdemes utána olvasni a tudnivalóknak.  

(A címlap- és nyitókép illusztráció; belső oldali fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Kati néni 90 évesen is igen aktív

Kati néni 90 évesen is igen aktív

2024. okt. 09.

Folytatódott a szépkorúak köszöntése városunkban: Pálinkás Mártonné Kati néni a napokban ünnepelte a 90. születésnapját. Ez alkalomból Barta Endre alpolgármester otthonában, családja körében köszöntötte. 

Amiről nem lehet eleget beszélni – következik a "Figyelj Rá(n)k!"

Amiről nem lehet eleget beszélni – következik a "Figyelj Rá(n)k!"

2024. okt. 08.

A mellrák elleni küzdelem napja október 1. – ennek apropóján a hónapban sok figyelemfelhívó rendezvényt tartanak. Városunkban a Jót, szívből – Dunaújvárosért! csapata és számos partner együttműködése hozta létre a Figyelj Rá(n)k! című kezdeményezést, amit október 12-én, szombaton rendeznek a Városházán.

Megalakult városunk új közgyűlése

Megalakult városunk új közgyűlése

2024. okt. 07.

Az eredmény ismert, az önkormányzati választást toronymagasan nyerte a "Rajta, Újváros!" Egyesület, az új közgyűlés alakuló ülését a Városháza közgyűlési termében tartották ma délelőtt.

A vadvirágos rétek esélyei – városi környezetben

A vadvirágos rétek esélyei – városi környezetben

2024. okt. 07.

Más közegben és más közösség előtt, de folytatódik a városi zöld területek sorsával foglakozó sorozat: az ÖKO Klub Dunaújváros ezúttal a Jelen! TISZA Sziget eseményén vendégeskedik szerdán.

DSTV: megkezdte az évadot a nyugdíjas pedagógusok közössége

DSTV: megkezdte az évadot a nyugdíjas pedagógusok közössége

2024. okt. 07.

Megtartotta hagyományos "tanévnyitóját" a Nyugdíjas Pedagógusok Klubja, derül ki a DSTV összegzéséből. A rendezvényen felidézték az elmúlt évek legfontosabb eseményeit, majd köszöntötték a jubiláló kollégákat is – mindenki örült a jó hangulatú találkozásnak. Hangkép.

Lélekápoló foglalkozások a Fészek bázisán

Lélekápoló foglalkozások a Fészek bázisán

2024. okt. 05.

Ingyenes programhéttel várja fennállása egy éves évfordulója, valamint a lelki egészség világnapja alkalmából az érdeklődőket a Fészek Mentálhigiénés Központ. Jövő héten minden napra jutnak foglalkozások – mindenkit szeretettel várnak!

Tükörképünk, ahogy az időseinkkel bánunk

Tükörképünk, ahogy az időseinkkel bánunk

2024. okt. 05.

Az elmúlt időszakban számos intézménybe látogatott már el Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester, hogy – amint ő fogalmaz – belelásson a számok mögötti emberi történetekbe is. Szerdán az ESZI-ben tett látogatást.