Frissebb kezdés után tikkasztó, vad kánikula

Öcaline - 2024. július 29. 10:00

Nem csökken a hőség szorítása, csak az éjszakák hozhatnak enyhülést a DO meteorológiai szakértőjének előrejelzése szerint. Csapadék csak a periódus második felében várható – de masszív 35 fokos csúcsokkal számolhatunk nap közben.

"Ragyogó napsütés, pár fokkal frissebb idő" – ez a tézis csak mára érvényes, a hét többi napjára komoly hőséget ígér Krausz Mikes Miklós. A Köpönyeg.hu tematikus időjárási portál szakértő szerkesztője szerint már ma is derült időre számíthatunk, sehol sem alakul ki csapadék. Az északnyugati szél nagy területen lesz élénk, eleinte erős. Kissé felfrissül a levegő: délután "csak" 27-32 fok lesz.
A folytatás már kevésbé lesz barátságos a friss modellek szerint: kedden ragyogóan napos, országszerte száraz, meleg idő várható. Csapadék kizárt, de visszatér a komoly kánikula: országszerte 30-32 fokot mérhetünk délután. És innentől lényegében nincs megállás: szerdán túlnyomóan napos időnk lesz, szinte alig jelenik meg felhő az égen. A napos idő a hőmérsékleti mutatók terén is visszaköszön: 30 és 34 fok közé erősödik a nappali felmelegedés. A szél gyenge marad, tikkasztó nyári nap vár ránk – igaz, hajnalban csak 18-20 fok körüli értékeket mérhetünk.
A középtávú előrejelzések specialistája szerint a hét közepén is kitart a hőség: csütörtökön maximum fátyolfelhők szűrik a forró augusztusi napsütést. Továbbra sem várható eső – és szó szerint rekkenő hőség lesz: 33-37 fokos maximumokkal számolhatunk.
Némi változás várható pénteken – a sok napsütés mellett délután magasra törnek a gomolyok, és elszórtan zápor, zivatar is előfordulhat. Estétől megerősödik, a csapadékos zónában akár viharossá is fokozódhat a szél. Ezzel együtt kitart a kánikula: 35-36 fok körüli forróság ígérkezik. Még komolyabb csapadékhajlam várható szombaton, többfelé számíthatunk esőre, futó záporra, helyenként egy-egy komolyabb zivatar is kipattanhat. Érdemi lehűléssel azonban nem számolhatunk: nap közben 30-33 fok lehet. Ráadásul a csapadékzóna vasárnapra elvonul, újra derült, napos idő várható – 32-35 fokos csúcshőmérséklettel.

Kánikulával búcsúzik a július, hőségriasztással "kecsegtető" idővel köszönt be a nyár utolsó hónapja – fázni biztosan nem fogunk...

(Fotó: Így látjuk MI! – Holczer Tibor felvétele)

A rovat további hírei: Mozaik

Folyamatos a szúnyoggyérítés

Folyamatos a szúnyoggyérítés

2024. júl. 27.

Az országos központi szúnyoggyérítés program részeként az elmúlt napokban az ország több pontján, köztük Dunaújvárosban is volt irtás – az idei évben már hatodik alkalommal. Fontos, hogy a lakosság is tehet a vérszívók tömeges megjelenése ellen.

DSTV: élménytábor a Duna partján

DSTV: élménytábor a Duna partján

2024. júl. 26.

A hírről már beszámoltunk e hasábokon, most következzen a DSTV összegzése. A hónap elején nyitotta meg kapuját, és egészen augusztus legvégéig várja a táborozó diákokat a DESE Duna-parti szabadidőparkja. Élményekkel teli heteket ígérnek! Hangkép.

Hogyan csatlakozz vezetőként gyorsan és hatékonyan az új céghez: 5 tipp a sikeres kezdethez

Hogyan csatlakozz vezetőként gyorsan és hatékonyan az új céghez: 5 tipp a sikeres kezdethez

2024. júl. 25.

Amikor új vezetőként csatlakozol egy céghez, az első hetek és hónapok kulcsfontosságúak a hosszú távú sikered szempontjából. Ez az időszak még egy tapasztalattal rendelkező szakembernek is megpróbáltatás lehet. (X)

A Strandok Éjszakájára készül az élményfürdő is!

A Strandok Éjszakájára készül az élményfürdő is!

2024. júl. 24.

Csatlakozott a Strandok Éjszakája című országos kezdeményezéshez, így hosszabbított nyitvatartással, DJ Matkovics zenés bulijával csalogatja a vendégeket az Aquantis Élményfürdő szombaton. Kánikula is lesz, úgyhogy duplán megéri a csobbanást választani! Flyer.

A locsolórendszer már házilag is kiépíthető

A locsolórendszer már házilag is kiépíthető

2024. júl. 24.

Bármilyen kertről is legyen szó az öntözés kulcsfontosságú, ha szép és egészséges növényeket szeretnénk nevelni. A mindennapos kézi locsolás sokszor megterhelő és nem is biztos, hogy mindenki számára kivitelezhető, ám a szakember által kiépített öntözőrendszerek se adják meg mindenkinek az optimális megoldást a borsos áruk miatt. (X)

A növényvédelemhez permetező is kell!

A növényvédelemhez permetező is kell!

2024. júl. 23.

Akinek van kertje, az nap mint nap növényvédelmi feladatokkal találja szembe magát, amihez speciális eszközökre – például permetezőkre is szükség lehet. (X)

Mikor válik szükségessé a bútorok lomtalanítása?

Mikor válik szükségessé a bútorok lomtalanítása?

2024. júl. 23.

Vannak olyan esetek, amikor szeretnénk megszabadulni régi holmijainktól, különösen nagy figyelmet igényel a nagyobb tárgyak, bútorok lomtalanítása. Mit tehetünk, hogy a lehető legegyszerűbb legyen ez a folyamat? (X)