Ha kánikula, akkor fontos a megelőzés is!

Öcaline - 2024. július 10. 10:00

Hőségben minden könnyebben kap lángra, de még egy veszélyforrásra figyelmeztet a katasztrófavédelem vármegyei szóvivője: a szénmonoxid-mérgezések száma is megugrik a kánikula időszakában.

Mielőtt a részletekre térnénk, lássunk egy áttekintőt az elmúlt félév megyei tűzeseteiről – riasztó adatsorral szolgált Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados.

Végzetes esetek

A vármegyei katasztrófavédelmi szóvivő elárulta, az év első fele ugyan csökkenő tendenciát mutat, de így is sok olyan tűzhöz riasztották a lánglovagokat Fejérben, amelyek hatalmas pusztítást okoztak:
– Tizenkét otthon vált tűz miatt lakhatatlanná 2024 első fél évében. Szintén riasztó adat, hogy 137 lakás gyulladt ki a vármegyében – ez ugyan kilenccel kevesebb, mint 2023 első hat hónapjában, de még mindig nagyon magas a szám, főként annak fényében, hogy e tüzek jelentős része megelőzhető volt. Szintén tragikus tény, hogy lakástűzben idén már egy ember életét vesztette, heten pedig megsérültek. Végül még egy elrettentő adat: az első félévben 1485 négyzetméternyi épített terület égett le.
Az év első hat hónapjában keletkezett vármegyei lakástüzek eloltásához összesen 82 órára és 278 tűzoltójárműre volt szükség. A már említett tizenkét otthonhoz kapcsolódik, hogy a tüzek miatt 23 embernek kellett átmenetileg máshova költöznie Fejérben. 

Fontos az érzékelő!

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében három lakástűz kapcsán kezdődött tűzvizsgálat Fejér vármegyében. A leggyakrabban elektromos hiba, a nyílt láng vagy a fűtési rendszer hibája, illetve sütés-főzés, avar- vagy szemétégetés miatt csaptak fel a lángok – utóbbi eseteknél az égetés közben terjedtek tovább a lángok a lakóépületre. A legtöbb tűz a konyhában (17 százalék), nappaliban (11 százalék), illetve tároló helyiségben (10 százalék) keletkezett.
Végül egy szemléletes mutató: a 137 tűzzel érintett Fejér vármegyei otthon közül egyikben sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek. Ekkor még van idő cselekedni, a tüzet annak kezdeti stádiumában eloltani – vagy kimenekülni, és mielőbb hívni a tűzoltókat. 
A kánikula heteiben a tüzek keletkezésének esélye is megnő – azért is fontos a megelőzés, az óvatosság a kritikus időszakban.

Nem csak a tűz veszély!

A katasztrófavédelem szóvivője még egy, sajnos ritkábban emlegetett veszélyforrásra is felhívta a figyelmet – a nagy hőségben a „néma gyilkos” is támad, hangsúlyozta Szabó-Bisztricz Anett:
– A nagy kánikulában előfordulhat, hogy a kintinél hűvösebb levegő beszorul a kéménybe, úgynevezett légdugó keletkezik, és a vízmelegítés során keletkező füstgáz nem tudja azt kilökni. Emiatt visszaáramlik a lakótérbe és szén-monoxid jön létre. Ha bármilyen épületgépészeti berendezésünk nyílt lánggal működik, különösen fontos, hogy legyen otthon szénmonoxid-érzékelőnk. Egy ilyen készülék a halálos gáz legkisebb mennyiségére is jelez, így a lakásban tartózkodók azonnal megkezdhetik a szellőztetést és értesíthetik a tűzoltókat, megelőzhetik a szénmonoxid-mérgezést!

(Illusztrációk: katasztrofavedelem.hu)

A rovat további hírei: Sziréna

Elkezdődött a tanév, közlekedjünk figyelmesebben!

Elkezdődött a tanév, közlekedjünk figyelmesebben!

2024. szep. 28.

A tanévkezdéssel jelentősen megnövekedett a forgalom az utakon. Idén a Dózsa iskola diákjai csatlakoztak a közterület-felügyelet és a rendőrség munkatársaihoz figyelemfelhívó akció keretében. 

Eltűnt, nagyon keresik Jázmint – segítsen, ha tud róla! (FRISSÍTVE)

Eltűnt, nagyon keresik Jázmint – segítsen, ha tud róla! (FRISSÍTVE)

2024. szep. 25.

A 15 éves fiatal engedély nélkül távozott dunaújvárosi otthonából, nem ment iskolába, és aztán haza se. A rendőrség felhívást tett közzé a kamaszlány eltűnése ügyében – jelentkezzen, ha tud róla, de már egy megosztás is sokat segíthet! (FRISSÍTVE)

Vádat emeltek a bolti szarka ellen

Vádat emeltek a bolti szarka ellen

2024. szep. 24.

Ruhaneműket lopott egy dunaújvárosi áruházból még február elején – az egység vagyonőre buktatta le, pedig az áruvédelmi tikettektől már sikeresen megszabadította zsákmányát. 

Eltűnés miatt keresik Bencét – jelezze, ha tud róla!

Eltűnés miatt keresik Bencét – jelezze, ha tud róla!

2024. szep. 13.

A dunaújvárosi rendőrség kezdett eljárást a fiatal eltűnése miatt, a 16 éves kamasz még augusztus 19-én távozott mezőfalvi otthonából. Jelentkezzen, ha látta vagy tud a hollétéről – de már egy megosztás is sokat segíthet!

Tésztakészítő gépből lábas, márkás pulóverből olcsó pólók

Tésztakészítő gépből lábas, márkás pulóverből olcsó pólók

2024. szep. 09.

Nem tétlenkednek az online csalások elkövetői – és mindig vannak áldozatai a fondorlatos lehúzásoknak. Az alábbi történet során is akadt, aki 1 millió forintot utalt előre, és persze rajta is vesztett.

Jogtalanul használta más az autóját – pedig csak cigiért indult

Jogtalanul használta más az autóját – pedig csak cigiért indult

2024. szep. 06.

Sajnos az ügyészségi összegzésből nem derül ki, milyen kocsit kötött el a vád alá helyezett férfi – pedig biztos van olyan verda, aminek nem tudnék ellenállni. 

Hosszabbított hőségriasztás – kánikulával kezdődik a tanév

Hosszabbított hőségriasztás – kánikulával kezdődik a tanév

2024. aug. 30.

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján egészen jövő csütörtökig meghosszabbította az augusztus 24-én életbe lépett rendelkezést. Marad a meleg, kitart a másodfok is.