Dunaújváros Hetilap

Számos elismerés is gazdára talált a kórház Semmelweis-napi ünnepségén

Terdik Péter - 2024. július 5. 8:30

Az egészségügyi dolgozók napján kórházunk közössége minden évben elismeri a kiváló dolgozókat-kollégákat, gazdára találnak a Szent Pantaleon emlékérmek is. Ez idén sem volt másképp, megemlékezést tartottak és ünnepeltek a szakemberek. 

Kiváló szakemberek és lelkiismeretes dolgozók gyűltek össze a Városháza "C" szárnyának a házasságkötő termében – nem is akármilyen apropóból!

Fontos és szép ünnep 

A július elsejei magyar egészségügy napja alkalmából kórházunk közössége minden évben egy ünnepség keretében díjazza és ismeri el a kiváló munkát végző kórházi dolgozókat. Idén a rendezvénynek a Városháza „C” szárnya adott otthont. A résztvevők a rendezvény kezdetén megemlékeztek az elhunyt dolgozókról-kollégákról, majd a Móricz iskola népes csapata és Sarokné Varga Anna pedagógus énekelt az egybegyűlteknek. Beszédet mondott dr. Kővágó Levente megbízott főigazgató – beszámolt az intézmény elmúlt esztendőjének legfontosabb történéseiről, majd megköszönte az összegyűlt kollégák munkáját. A kórházi dolgozókat szintén köszöntötte dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő és Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester is. A városvezető a következő gondolatokat fogalmazta meg: 
 – Örömmel és büszkén mondhatjuk az egészségügyi dolgozóknak, hogy hálásak vagyunk és köszönjük a munkájukat! Az esemény apropóján egyébként Dobó István gondolatai jutottak az eszembe: nem a falakban bízok, hanem a várat védő emberekben. Így gondolunk a kórházi dolgozókra is.

Semmelweis Ignác, az anyák megmentője 

Semmelweis Ignác (1818-1865) magyar orvos, akit „az anyák megmentőjeként” is emlegetnek. A 19. század közepén a gyermekágyi láz pusztított a szülő nők körében. Semmelweis megfigyelte, hogy a boncolás után kézmosást nem végző orvosok által vizsgált nők körében sokkal magasabb volt a halálozás. E megfigyelés alapján elrendelte a klórvizes kézmosást a kórházi személyzet számára, ami drámaian lecsökkentette a halálozási arányt. Semmelweis felfedezése forradalmasította a kórházi higiéniát, és máig hatással van az orvostudományra. Sajnos kortársai nem ismerték el zsenialitását, sőt, elutasították elméletét. Ez a keserűség elszigeteltséghez vezetett, és Semmelweis 1865-ben elmegyógyintézetben hunyt el. Csak halála után ismerték el munkásságának óriási jelentőségét, és azóta a modern orvostudomány egyik legkiemelkedőbb alakjának tartják. Semmelweis Ignác öröksége ma is él. Elkötelezettsége, bátorsága és tudományos zsenialitása örök példa a jövő orvosai számára.

Elismerések sora 

A rendezvény részeként több díj és elismerés is gazdára talált, így a legrangosabb kitüntetés, a számozott Szent Pantaleon Emlékérem is, amelyet idén dr. Szabó Zoltán főorvos, Wittman Attiláné osztályvezető főnővér és Parzinkasz Panajota titkárnő vehetett át. 
Szent Pantaleon Kórház Kiváló Dolgozója kitüntetésben részesült: dr. Benesóczky Viktória  főorvos, Barna Gabriella pszichológus, Szoporiné Szenczi Éva műtősnő, Marczinus Anna ápoló, Dömény-Szabó Emese szociális munkás, Vida Krisztina adminisztrátor, dr. Parapatics Zsanett jogász, Kerek Nárcisz osztályvezető helyettes. 
Igazgatói dicséretben részesült: dr. Fekete Ramóna, dr. Forgács Veronika, dr. Fehér Henrietta, Staudt Zsuzsanna, Rend Hajnalka és Kovács Gabriella. Főorvosi kinevezést kapott dr. Tirczka Zoltán, adjunktusi kinevezést kapott dr. Takács Máté, dr. Ivády Veronika, és dr. Drávai Éva. Ifjú reménységként tartják számon dr. Fábián Milán rezidens orvost és Kóré Alíz Gréta orvosi diagnosztikai analitikust. 
A rendezvény keretében átadták a Minőségi Ápolásért Alapítvány által létrehozott Minőségi Szakdolgozói díjakat is. Ebben részesült Horváth Gáborné, a Csecsemő- és Gyermekosztály munkatársa, Károlyi Irén, a Szemészeti Osztály dolgozója, Kovács Orsolya, a Belgyógyászati Összevont Osztály szakembere, Löttös Marianna, a Fül-Orr-Gégészeti Osztály munkatársa és Margitics Natalia, az Intenzív Osztály dolgozója. Végül a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elismerő oklevelét vehette át Rabi Nikolett és Papp Gréta. 

A díjak és elismerések átadása után az ünnepség a földszinten folytatódott. Minden dolgozónak és díjazottnak szívből gratulálunk!

 

A rovat további hírei: Közélet

Minden nap Dunaújvárosért, a dunaújvárosiakért

Minden nap Dunaújvárosért, a dunaújvárosiakért

2024. júl. 04.

A köztisztviselők napja alkalmából köszöntötte a közigazgatásban dolgozókat Barta Endre alpolgármester a Városházán múlt pénteken. Az ünnepi eseményen átadták a Dunaújváros Közszolgálatáért Díjat is.

Újabb közvetlen EU-s pályázat érkezik Dunaújvárosba

Újabb közvetlen EU-s pályázat érkezik Dunaújvárosba

2024. júl. 04.

Sikerrel szerepelt városunk az URBACT projekt részeként az Innovatív Transzferhálózat – Merész Városok elnevezésű pályázaton, melynek köszönhetően mintegy ötven millió forintban részesül Dunaújváros.

Rendezett városban, rendezett utcákkal – a lakóknak is bőven akad feladatuk

Rendezett városban, rendezett utcákkal – a lakóknak is bőven akad feladatuk

2024. júl. 03.

A napokban Orosz Csaba, a "Rajta, Újváros!" Egyesület képviselője fontos dologra hívta fel a városlakók figyelmét. A kertekből kilógó bokrokat és fákat a lakóknak kötelező rendben tartani – ez nem mindenki számára ismert, több utcában jelentenek problémát a belógó ágak. 

Ketten ünnepelték a 90. születésnapjukat

Ketten ünnepelték a 90. születésnapjukat

2024. júl. 01.

Folytatódott a szépkorú dunaújvárosi polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester ezúttal Simán Károlyné Irén nénit és Bazsali József Józsi bácsit köszöntötte a 90. születésnapjuk alkalmából.

Garázsvásári véradás után hosszú lista

Garázsvásári véradás után hosszú lista

2024. jún. 30.

Több rendkívüli alkalom mellett – a LIBERTY Dunaújváros és a Pálhamai BV Intézet is szerepelt a sorban – a Garázsvásár közösségi kezdeményezését is színesítette véradás a mögöttünk hagyott hónapban, és a következő időszak is mozgalmasnak ígérkezik.

Nyári változások a római katolikus közösségben

Nyári változások a római katolikus közösségben

2024. jún. 29.

Nem a Krisztus Király főtemplom, hanem a pentelei Szentháromság templom ad otthont a szombat esti szentmiséknek júliusban és augusztusban. Más, a katolikus közösséget érintő változásokról is hírt adunk.

Megnyertük! Újabb közvetlen EU-s pályázat érkezett Dunaújvárosba

Megnyertük! Újabb közvetlen EU-s pályázat érkezett Dunaújvárosba

2024. jún. 28.

Dán vendégeink voltak hétfőn, akik ugyan csak egy napot töltöttek nálunk, ám a rövid idő ellenére az tartalmasnak és eredményesnek bizonyult. A látogatás célja egy sikeresen megnyert európai városfejlesztési kezdeményezés keretein belül kezdődött  program, az Imperfect City projektindító megbeszélése volt.