Zsófi megmutatta, mitől nagy egy sportoló

spigott - 2024. július 3. 18:00

Rettentő mélyről jött vissza, amikor nagyon kellett, akkor teljesített remekül a DKSE tornásza, Kovács Zsófia, aki mostantól már minden idegszálával a párizsi ötkarikás játékokra készül.

Mint arról beszámoltunk már, a rendkívül izgalmasan alakult hétvégi RomGym Trophy után úgy döntött a Magyar Torna Szövetség elnöksége, hogy a viadalon magasabb pontszámot elérő Kovács Zsófia kapja a tornászaink harmadik, nem névre szóló kvótáját, így a DKSE háromszoros Európa-bajnok tornásza indulhat a párizsi ötkarikás játékokon.

Örömkönnyek, örömszavak

A DKSE tornászai természetesen óriási örömmel fogadták a remek hírt, ezért szerda délelőtt egy rögtönzött köszöntéssel üdvözölték a szakosztály második párizsi olimpikonját. A családias hangulatú ünnepségen Trenkáné Meleg Katalin technikai vezető, a szakosztály edzője, valamint Pintér Tamás polgármester, Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester és Motyovszki Mátyás, az önkormányzat Ifjúsági, Sport és Turisztikai Bizottságának elnöke köszöntötte az immáron háromszoros olimpikon Kovács Zsófiát, természetesen sok sikert kívánva neki és csapattársának, Czifra Bettina Lilinek is a július 26-án kezdődő nyári olimpiára.
A köszöntések után az örömszavaké volt a főszerep, s mint azt Barta Endre alpolgármester elárulta, Zsófi ezúttal is megmutatta, miért óriási sportoló.
– Minden egyes kvótának, sportsikernek nagyon tudunk örülni, viszont, aki végigkísérte Zsófi elmúlt időszakát, annak tényleg óriási lehet az öröme Zsófival és a helyi tornász családdal együtt. Tavalyi sérülése után az is kérdéses volt, hogy fel tud-e épülni, s ez az utolsó verseny is azt hozta, ami az elmúlt időszakot jellemezte, hiszen volt egy kevésbé sikerült nap, ami után szinte mindenki lemondott a kvótáról.

Ezt követően Zsófi megmutatta, hogy mitől nagy egy sportoló, mert nagyon mélyről sikerült visszajönnie és egy olyan gyakorlatot mutatott be, ami egészen Párizsig repítheti. Óriási akarat, erőfeszítés kellett ahhoz, hogy egy ilyen sérülésből, lelkiállapotból talpra lehessen állni, s ebben minden ott van, ami egy sportolói karrierben, egy sportsikerben ott lehet, úgyhogy ezért külön is jár a gratuláció Zsófinak, Trenka János vezetőedzőnek és mindenkinek, aki azért dolgozott, hogy ez a siker összejöjjön. Ne feledkezzünk meg persze arról sem, hogy jövő héten derül ki, három, vagy négy dunaújvárosi vízilabdázó lesz-e az olimpián, nyilván én Gurisatti Grétát is ide számolom, s korábban Czifra Lili mellett Hajdu Jonatán szerezte meg az indulási jogot. Ez is bebizonyította, hogy Dunaújváros maradt a sport egyik fővárosa, legyünk erre nagyon büszkék és várjuk nagy reménységgel a párizsi olimpiát.

Nem volt idő az izgalomra

Természetesen nagyon örült a megszerzett kvótának háromszoros Európa-bajnokunk, Kovács Zsófia is, aki érdeklődésünkre felidézte a mögötte hagyott időszakot, annak hullámvölgyeivel és hullámhegyeivel egyaránt.
– Nagyon nehéz visszatekinteni erre a bő fél évre, mert rengeteg mindenen mentem keresztül, szeptember végén műtéten estem át, most meg azt mondhatom, hogy én is felszállok a párizsi gépre. Nyilván hatalmas a boldogságom, de ha visszatekintek a mögöttem hagyott útra, a folyamatra, amit végigjártunk, nagyon nehéz volt, mert sokszor voltam fent és lent is, sokszor szenvedtem a lábammal, mely többször begyulladt a csavarok körül, de hála istennek most már azt mondhatom, hogy teljes mértékben jól van, s remélem ez már így is marad. Igazi érzelmi hullámvasút volt a romániai verseny két napja, a szombatot nehezen éltem meg, nagyon magam alatt voltam, s bár nem mutattam, mert Lilinek még voltak gyakorlatai, de az emberből ilyenkor azért akaratlanul is kijönnek az érzelmek.

Végh Zoltán felvételei

A délután folyamán Trenka Jánossal elmentünk egy hosszú sétára, sokat beszélgettünk, az egy kicsit jót tett a lelkemnek, megbeszéltük, hogy ennek valamiért így kellett alakulnia, szóval vasárnap úgy is keltem fel, hogy bekísérem a többieket és én leszek majd a segítőjük, szurkolójuk a zárónapon. Bár első számú tartalékként vártam a döntőt, nem gondoltam, hogy bárki is lemondja a finálét, szóval a bemelegítésig nem is tudtam, hogy indulni fogok végül. Zója például már a korláthoz kötött be és a melegítésre készült, mikor szóltak, hogy mégis döntőzöm és kezdjek el általánosan bemelegíteni. Igazából fel sem fogtam, hogy mi történik, nem volt időm izgulni, de minden lépés jól jött ki, a melegítés is jól sikerült és egy jó gyakorlattal tudtam zárni a hétvégét. Úgy készültem és ezt Trenka János is elmondta a döntő előtt, hogy ne az olimpiára akarjak kijutni, hanem egy jó gyakorlatot csinálni. Az volt az elsődleges cél, hogy kijavítsam szombati rontásomat, és ez szerencsére sikerült is.

Zsófitól megtudtuk még, hogy a következő napokban már itthon, a tornacsarnokban folytatja felkészülését, július 22-én utaznak ki Párizsba, míg az olimpia női torna selejtezőit július 28-án rendezik meg a Bercy Arénában.

A rovat további hírei: Sport

Végleges a női kézilabdázók párizsi kerete

Végleges a női kézilabdázók párizsi kerete

2024. júl. 05.

Két balátlövő, Szöllősi-Zácsik Szandra és Juhász Gréta, valamint egy jobbszélső, Faluvégi Dorottya maradt ki a magyar női kézilabda-válogatott olimpiai keretéből.

Nyikos Veronika bronzérmes az Európa-bajnokságon

Nyikos Veronika bronzérmes az Európa-bajnokságon

2024. júl. 05.

Két győzelemmel és egy vereséggel, a harmadik helyen fejezte be az újvidéki U20-as birkózó Európa-bajnokság küzdelmeit a DKSE versenyzője, Nyikos Veronika.

Lett csatárral erősített a DAB

Lett csatárral erősített a DAB

2024. júl. 04.

Újabb támadóval bővült a Dunaújvárosi Acélbikák jégkorong csapatának kerete a 2024/2025-ös szezonra.

DSTV: véget ért a sorozat

DSTV: véget ért a sorozat

2024. júl. 04.

Izgalmasra sikeredett a végjáték a kispályás labdarúgóknál. A Jóbarátok Ködi Generál együttese nyerte az idei Dunaújváros Kupát, miután 4-2-es győzelmet aratott a Kemi-Ker ellen a sorozat fináléjában. Hangkép.

Eredményes edzőtábor

Eredményes edzőtábor

2024. júl. 04.

A sportági technikák gyakorlása mellett a kikapcsolódásra is jutott idő a DKSE birkózó szakosztályának és fiókszakosztályainak nyári edzőtáborában.

Érmes helyek a strandról

Érmes helyek a strandról

2024. júl. 03.

Több dobogós hellyel, hasznos tapasztalatokkal zárták a dunaújvárosi versenyzők az strandbirkózók országos bajnokságának első, soltvadkerti fordulóját.

Kanadai hátvéddel erősítettek az Acélbikák

Kanadai hátvéddel erősítettek az Acélbikák

2024. júl. 03.

A kanadai egyetemi ligából érkezik Dunaújvárosba az Acélbikák hokisainak újabb igazolása, aki a hátvédsorban jelenthet erősítést a csapat számára.