Dunaújváros Hetilap

Emelkedő lakásárak Dunaújvárosban is

Öcaline - 2024. augusztus 28. 10:00

Ingatlan- és albérletárak az egekben, hitelpiaci roham, lakhatási válság – mostanában ilyen és ehhez hasonló híreket hallhatunk a hazai ingatlanpiacról.  A Creditline elemzése nyomán arra kerestük a választ, ezekből a trendekből mi szűrődött le városunkba.

Az országos tendencia egyértelmű: bár a reálértéken számított árak csökkenést mutattak, a nominális értékek enyhe növekedésről tanúskodnak – miközben a hitelkamatok csökkenése inkább ábránd. Ez a jelenség a tranzakciók számában is jól tükröződött az év első felében.

Elmarad a várt kamatcsökkenés?

Már hónapok óta hangoztatják, hogy a jegybanki alapkamat csökkenése folyamatban van, ami a vásárlók számára a lakáshitelek kamatainak csökkenését ígéri. Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, hogy a kereskedelmi bankok által kínált fix kamatozású lakáshitelek esetében nem az alapkamat a fő irányadó tényező. A fix kamatozású lakáshitelek kamatait valójában a Budapest Interest Rate Swap, vagyis a BIRS értéke határozza meg. Ez a referenciaérték azt mutatja meg, milyen kamatlábbal adnának a bankok egymásnak hitelt egy évnél hosszabb futamidőre, és jelzi, mennyibe kerül a bankoknak a lakáshitelek folyósítása. A bankok a lakáshitelek kamatainak kiszámításánál a BIRS értékét veszik alapul, amelyhez hozzáadják saját kamatfelárukat, hogy fedezzék költségeiket és biztosítsák a nyereségüket.
Ezért jelenleg kevésbé érződik a jegybanki alapkamat csökkenésének hatása a lakáshitelek piacán. Mivel a lakáshitelek tényleges költségét a BIRS értéke határozza meg, rossz hírrel szolgálhatunk: az MNB adatai szerint ez a mutató értéke május közepe óta folyamatosan növekszik, és a bankok a lakossági hitelek teljes hiteldíj mutatóját inkább az önkéntes kamatplafonhoz közelítik. Emellett a pénzintézetek jelenleg csak magas forrásköltség mellett képesek hitelezni. Ezek alapján nem várható a lakáshitelek kamatainak csökkenése a közeljövőben.

Sajnos kevés a tranzakció

Még mindig az országos mutatóknál maradva: az MNB új lakáspiaci jelentése szerint idén megugrott a lakáshitelek kihelyezése, több mint kétszeresére a tavalyi évhez képest, amikor is a kihelyezett hitelösszeg megfeleződött. A növekvő hitelfelvételi kedv egyaránt megjelent a piaci és a támogatott hitelek terén. 
A valóságban az új állami támogatási forma, a CSOK Plusz csak a tranzakciók 10 százalékában jelent meg egy hazai ingatlanportál tranzakciós elemzése szerint. Ennek hátterében a támogatás szűkebb körű igényelhetősége, valamint a magas hitelkamatok állhatnak.

Nehezebb eladni, de... 

A dunaújvárosi tendenciák furcsa kettősséget mutatnak: annak ellenére, hogy kevés a keresleti oldali szereplő, a dunaújvárosi kínálati ingatlanárak folyamatos ütemben emelkedtek az év eleje óta. Egy hazai ingatlanportál statisztikái szerint 2024 januárjában 431 ezer forintos átlagos négyzetméter árral találkozhattak a vevők. Egy négyzetméterért a második negyedév elején, áprilisban már 445 ezer forintot kértek átlagosan a hirdetők. 
A nyár beköszöntével sem hagyott alább az áremelkedés, a júliusi adatok szerint az eladó lakóingatlanokat a településen átlagosan 454 ezer forintos négyzetméter áron hirdették meg.
Jelenleg ugyan nehéz pontosan megmondani, hogy milyen tendenciák uralják majd az ingatlanpiacot az év második felében, ám a kilátások szerint a fent vázolt tendencia folytatódik városunkban.

Forrás: Creditline
(Fotó: Vaszócsik Kristóf)

A rovat további hírei: Közélet

Velünk kezdődik az Élhető Települések Országos Szövetségének munkája

Velünk kezdődik az Élhető Települések Országos Szövetségének munkája

2024. okt. 03.

Az Élhető Települések Országos Szövetsége tagjai közé lépett Dunaújváros önkormányzata. A tagságról szóló megállapodást ma írta alá Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs alpolgármester, valamint dr. Bartuszek Lilla, a szövetség alapítója a Városházán. 

Koncerttel köszönti a szépkorúakat az önkormányzat

Koncerttel köszönti a szépkorúakat az önkormányzat

2024. okt. 02.

Folytatja az elmúlt esztendők szép hagyományát, a Bartók színháztermébe várja a szépkorú vendégeket az idősek világnapja alkalmából Dunaújváros önkormányzata. Az ünnepi koncert szombaton délután lesz, mindenkit szeretettel látnak! Meghívó.

Nyitott templomok napja – Dunaújvárosban is

Nyitott templomok napja – Dunaújvárosban is

2024. okt. 02.

Színes kínálattal csalogatta az érdeklődőket a "Nyitott Templomok Napja" országos esemény dunaújvárosi helyszínére a katolikus karitász közössége: a programnak a Krisztus Király Templom adott otthont a közelmúltban. 

DSTV: szüreti mulatság

DSTV: szüreti mulatság

2024. okt. 02.

Szüreti mulatságot szervezett az Dunaújvárosi Epilepsziások EPI Egyesülete a Római városrészi Civilházban pénteken délután. Rövid műsorral kezdődött a rendezvény, amit a városrész lakói is láthattak, majd igazi szüreti vigadalom kerekedett az intézményben. Hangkép.

Szakemberek találkoztak: a függőségek kerültek a fókuszba

Szakemberek találkoztak: a függőségek kerültek a fókuszba

2024. okt. 01.

Az Országos Szakmatámogatási Rendszer szervezete gyakran tart szakmai programokat a szociális, illetve a gyermekjóléti területen dolgozók számára. Komárom-Esztergom és Fejér vármegye átmeneti gondozást és hajléktalan ellátást biztosító intézményei kaptak meghívást a Városházán szervezett múlt keddi találkozóra.

Járda-korszerűsítés kezdődik a Rómain

Járda-korszerűsítés kezdődik a Rómain

2024. okt. 01.

Járdafelújításra kerül sor a Római krt. 7-11. számú lépcsőházak előtt. A munkálatokról és annak finanszírozásáról a legutóbbi közgyűlés döntött. Motyovszki Mátyás, a terület önkormányzati képviselője szerint hamarosan elkezdenek dolgozni a szakemberek.

Harminc halottat találtak az emlékmű alatt

Harminc halottat találtak az emlékmű alatt

2024. szep. 30.

Befejeződött a szovjet emlékmű elbontása, a szakemberek elvégezték az ott lévő tömegsírok feltárását, a megtalált halottakat átköltöztették a dunaújvárosi temetőbe. A terület ma pedig olyan képet mutat, amilyen talán soha nem volt és hamarosan nem is lesz.