Hosszabbított hőségriasztás – kánikulával kezdődik a tanév

Öcaline - 2024. augusztus 30. 18:00

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján egészen jövő csütörtökig meghosszabbította az augusztus 24-én életbe lépett rendelkezést. Marad a meleg, kitart a másodfok is.

A korábban elrendelt másodfokú hőségriasztás határideje elvileg ma éjfélkor lejárt, ám az időjárási előrejelzések miatt szeptember 5-én, csütörtökön 24 óráig meghosszabbította az ország egész területére vonatkozóan az országos tisztifőorvos. Mint a katasztrófavédelmi főigazgatósággal közös közleményben írják, továbbra is másodfokú hőségriasztás lesz érvényben.

Óvatosan minden téren!

A dokumentum arra is kitér, hogy utoljára 2015-ben fordult elő hasonló – akkor is kitartott a kánikula szeptember elejére. A hőségriasztás ténye mellett nem maradhattak el az ilyenkor rendre mellékelt tanácsok – ezek mindegyikéről olvashattak már hasábjainkon, de sosem árt elismételni, hiszen nagyon fontos, hogy változatlanul kiemelt figyelmet fordítsunk a tartós meleg elleni óvintézkedésekre. 
A könnyű, nyárias öltözék, a fejfedők és a napvédők használata, valamint a kötelezően ajánlott folyadékbevitel mellett fontos, hogy a legkritikusabb órákban – azaz 11 és 15 óra között – lehetőleg húzódjunk árnyékba. Kerüljük az aktív, megerőltető munkavégzést, sportolást ebben a kritikus időszakban, valamint fordítsunk kiemelt figyelmet a gyerekekre, idős vagy krónikus beteg embertársainkra.

Tikkasztó tanévkezdés

Az iskolakezdés mindig mozgalmas időszak – a hőségben különleges kihívások várnak mind a szülőkre, mind a gyerekekre és a pedagógusokra. A kánikulában figyelni kell arra, hogy a diákoknak is a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre, ásványianyag- és vitaminbevitelre lesz szükségük.
Ha lehet, mindig legyen náluk folyadék, mert hőség idején akkor is inniuk kell, amikor nem érzik magukat szomjasnak. A melegben nem javasolt cukros, szénsavas üdítők fogyasztása; a szervezetnek ilyenkor kifejezetten vízre van szüksége. Szintén fontos tanács, hogy válasszunk számukra is könnyű, világos színű, laza ruhadarabokat, amelyek lehetővé teszik a bőr szellőzését.
A tipptár külön fejezetet szentel a közlekedés témájának, és persze annak, hogy még néhány percre se hagyjon senki gyermeket, házi kedvenceket a parkoló autóban! Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot!

Kitart a hőség – vigyázzunk hát magunkra is, egymásra is a következő napokban!

(Archív fotó: DO)

A rovat további hírei: Sziréna

Meteo extra: felhőszakadás miatt adtak ki riasztást

Meteo extra: felhőszakadás miatt adtak ki riasztást

2024. aug. 20.

A met.hu időjárási portál – egészen pontosan a HungaroMet – ma éjfélig adott ki riasztást a heves zivatarok, felhőszakadás miatt. A figyelmeztetés térségünket is érinti, de Veszprém vármegyére másodfokú szint érvényes.

Ismét itt a kánikula – és vele a másodfokú hőségriasztás

Ismét itt a kánikula – és vele a másodfokú hőségriasztás

2024. aug. 09.

Az országos tisztifőorvos vasárnap 0 órától jövő péntek 24 óráig rendelte el a másodfokú hőségriasztást a HungaroMet előrejelzése alapján. Durva kánikula közeleg.

Eltűnés miatt keresik Puha Szamanta Ibolyát

Eltűnés miatt keresik Puha Szamanta Ibolyát

2024. aug. 09.

A dunaújvárosi rendőrök kérték a lakosság segítségét a 13 éves, a városból eltűnt mezőfalvi fiatal keresése miatt. Már egy megosztás is segíthet!

Veszélyes hulladékot helyezett el egy nő egy ingatlanon

Veszélyes hulladékot helyezett el egy nő egy ingatlanon

2024. aug. 08.

Egy mezőfalvi cég ingatlanára lomizott a nő, aki ellen a Dunaújvárosi Járási Ügyészség veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat. Odavitte, lepakolta. Problem?

"Főni, viszem a verdát, éjfél körül itt vagyok..."

"Főni, viszem a verdát, éjfél körül itt vagyok..."

2024. aug. 07.

Ez volt a szép terv, a keserű valóság minden tényezőt tekintve rácáfolt: ittasan, vezetői engedély nélkül törte rommá munkáltatója autóját az a mongol férfi, aki a 6-os úton, a kulcsi körforgónál szállt el. Annyira be volt nyomva, hogy a szondát sem tudta megfújni, értesült a DO.

Szirénapróba: közeleg a hó eleji a hétfő, vele az újabb morgatás

Szirénapróba: közeleg a hó eleji a hétfő, vele az újabb morgatás

2024. aug. 03.

A szokásos gyakorlathoz híven Dunaújváros mellett Ercsiben, Szabadegyházán és Ráckeresztúron, valamint Paks harminc kilométeres körzetében lesz hallható ezúttal is szirénapróba – városunkban hétfőn 11 órakor kezdődik a morgatás.

Lakástűz a Vasmű úton

Lakástűz a Vasmű úton

2024. júl. 30.

Berendezési tárgyak égtek abban a Vasmű úti lakásban, melyhez ma délután vonultak ki a helyi és a solti tűzoltók.