Meteo extra: felhőszakadás miatt adtak ki riasztást

Öcaline - 2024. augusztus 20. 10:00

A met.hu időjárási portál – egészen pontosan a HungaroMet – ma éjfélig adott ki riasztást a heves zivatarok, felhőszakadás miatt. A figyelmeztetés térségünket is érinti, de Veszprém vármegyére másodfokú szint érvényes.

Az ország északnyugati és középső régiójára – ideértve Fejért, Pest vármegyét, illetve a nagy tűzijátékra készülő fővárost – első, Veszprém vármegyére másodfokú riasztást adott ki reggel a nap közben, de kivált az esti órákban várható zivatarok és felhőszakadás miatt a Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt., vagyis a HungaroMet. 
A szolgáltató hivatalos honlapján  a riasztás indoklásaként azt írják, hogy legnagyobb eséllyel az ország északnyugati, nyugati felén – ezen belül is főként a Nyugat- és Észak-Dunántúlon, Pest megyében –, valamint az Északi-középhegység nyugati részén lesznek kedvezőek a feltételek zivatarok kialakulásához. A friss előrejelzés szerint délelőtt valamelyest kisebb, délután már nagyobb számban fordulhatnak elő. A zivatarokat átmeneti viharos széllökés, intenzív, 15-20 milliméternyi, illetve jégeső kísérheti. 
A HungaroMet prognózisa azzal is keseríti a szabadtéri programokra készülőket, hogy délután akár intenzívebb, egymást követő zivatarok is kialakulhatnak, amelyekhez a viharos széllökések mellett már nagyobb méretű jégeső, valamint 30-50 milliméter csapadékot hozó felhőszakadás társulhat. Kiemelten a Dunántúli-középhegység középső részén – vagyis a másodfokú riasztás érintett területein – akár 50 millimétert meghaladó csapadékösszeg is előfordulhat, amely arrafelé villámárvíz kialakulását eredményezheti. 

Aki egy kézlegyintéssel intézi a el a figyelmeztetést, annak itt a friss prognózis utolsó fejezete: e szerint az esti, késő esti órákban csak lassan csökken a zivatarhajlam, ugyanakkor teljes lecsengés az éjféli órákban sem valószínű.

(Forrás és illusztráció: HungaroMet)

A rovat további hírei: Sziréna

Ismét itt a kánikula – és vele a másodfokú hőségriasztás

Ismét itt a kánikula – és vele a másodfokú hőségriasztás

2024. aug. 09.

Az országos tisztifőorvos vasárnap 0 órától jövő péntek 24 óráig rendelte el a másodfokú hőségriasztást a HungaroMet előrejelzése alapján. Durva kánikula közeleg.

Eltűnés miatt keresik Puha Szamanta Ibolyát

Eltűnés miatt keresik Puha Szamanta Ibolyát

2024. aug. 09.

A dunaújvárosi rendőrök kérték a lakosság segítségét a 13 éves, a városból eltűnt mezőfalvi fiatal keresése miatt. Már egy megosztás is segíthet!

Veszélyes hulladékot helyezett el egy nő egy ingatlanon

Veszélyes hulladékot helyezett el egy nő egy ingatlanon

2024. aug. 08.

Egy mezőfalvi cég ingatlanára lomizott a nő, aki ellen a Dunaújvárosi Járási Ügyészség veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat. Odavitte, lepakolta. Problem?

"Főni, viszem a verdát, éjfél körül itt vagyok..."

"Főni, viszem a verdát, éjfél körül itt vagyok..."

2024. aug. 07.

Ez volt a szép terv, a keserű valóság minden tényezőt tekintve rácáfolt: ittasan, vezetői engedély nélkül törte rommá munkáltatója autóját az a mongol férfi, aki a 6-os úton, a kulcsi körforgónál szállt el. Annyira be volt nyomva, hogy a szondát sem tudta megfújni, értesült a DO.

Szirénapróba: közeleg a hó eleji a hétfő, vele az újabb morgatás

Szirénapróba: közeleg a hó eleji a hétfő, vele az újabb morgatás

2024. aug. 03.

A szokásos gyakorlathoz híven Dunaújváros mellett Ercsiben, Szabadegyházán és Ráckeresztúron, valamint Paks harminc kilométeres körzetében lesz hallható ezúttal is szirénapróba – városunkban hétfőn 11 órakor kezdődik a morgatás.

Lakástűz a Vasmű úton

Lakástűz a Vasmű úton

2024. júl. 30.

Berendezési tárgyak égtek abban a Vasmű úti lakásban, melyhez ma délután vonultak ki a helyi és a solti tűzoltók.

Online csalások: fontos (lenne) az egészséges gyanakvás

Online csalások: fontos (lenne) az egészséges gyanakvás

2024. júl. 23.

Országos kiterjedésű, de Fejér vármegyei vonatkozásokkal is bíró csalássorozat nyomán adott ki közleményt a vármegyei főkapitányság kommunikációs szolgálata. Tipptár, érdemes megfogadni!