Szeptemberben rajtol az Erste Liga

doszerk - 2024. augusztus 9. 12:30

Több változás is lesz a következő bajnoki szezon lebonyolításában. A cél, hogy a csapatok minél több kompetitív mérkőzést játsszanak.

Kép forrása: DAB

Mint az a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) honlapján megjelent közleményből kiderült, az Erste Liga új, tizenhetedik idénye szeptember 13-án kezdődik. Az első játéknap rögtön rangadókat tartogat, hiszen a címvédő Brassó a Csíkszeredát fogadja, összecsap a két IV. kerületi együttes, a BJAHC és az UTE. A legutóbb döntős FTC-Telekom a DEAC otthonában kezd, míg a DVTK első ellenfele – hazai pályán – a FEHA19 lesz.  A Gyergyói HK Brassóban indítja majd a szezont. A tervek szerint a játéknapokat pénteken és vasárnap tartják az idény során. Az alapszakasz ebben az idényben 36 mérkőzésből áll majd, és február 12-én zárul. Minden csapat négyszer játszik egymással, kétszer otthon, kétszer idegenben.

A klubok döntése alapján a februári nemzetközi szünet után, február 16-tól rendezik a magyar bajnokság rájátszását, így az OB I-es helyezések ezúttal külön sorozatban dőlnek el. Az Erste Liga alapszakaszában a magyarországi csapatok egymás elleni mérkőzéseinek eredményei alapján kialakult tabella első helyezettje automatikusan a legjobb négy közé kerül, a többi hat csapat pedig két győzelemig tartó párharc során küzd a továbbjutásért (a 2. a 7., a 3. a 6., a 4. az 5. helyezett ellen). Az elődöntő szintén az egyik fél második sikeréig tart, míg a magyar bajnoki fináléban három meccset kell nyerni az aranyéremért. Az OB I-es döntő február 26-án kezdődik, ha ötödik mérkőzés is szükség, azt március 6-án tartják. Ez idő alatt az erdélyi csapatok a romániai bajnokságban játszhatnak mérkőzéseket.

"A legfontosabb célunk, hogy emeljük a bajnokságokkal kapcsolatos érdeklődést, és magasabb polcra helyezzük a magyar bajnokság rangját” – fogalmaz id. Kovács Csaba, az MJSZ szakmai alelnöke. – Azzal, hogy külön kiírás végén hirdethetünk magyar bajnokot, a csapatokat egy újabb, az OB I hagyományait ismerve, igazán nemes cél elérésére sarkalljuk. Meg kell küzdeni a magyar bajnoki címért, a győztes pedig még inkább magáénak érezheti az aranyérmet. Lényegében két rájátszás lesz ebben a szezonban, egyúttal sikerülhet teljesítenünk egy másik célt is: legyen tétje a mérkőzéseknek, már az alapszakaszban is! Örömteli, hogy a végleges menetrend a csapatok egyetértésében született meg, ráadásul az erdélyi klubok a magyar bajnoki rájátszás ideje alatt zökkenőmentesen tudnak a román bajnokságban játszani. Ez egy win-win helyzet. Mindenkit jó érzéssel tölthet el a magyar bajnokság kiemelése, bízunk abban, hogy a jégkorongot szerető közönség megelégedésére is szolgálnak ezek a változások, és színvonalas, izgalmas bajnoki döntőt figyelhetünk majd tavasszal."

Az Erste Liga rájátszása ezt követően, március 9-én indul. Középszakasz és rájátszás-kvalifikáció ezúttal sem lesz, a playoffban az első nyolc helyezett folytathatja, az utolsó kettő számára pedig véget ér a szezon. Az Erste Liga rájátszásában a párharcok már négy győzelemig tartanak. Az elődöntő március 25-én kezdődhet, a finálé első meccsét pedig április 8-án rendezik. Ha szükség van hetedik meccsre, annak április 19. az időpontja.

Az Erste Liga első két játéknapjának programja:

2024. szeptember 13., péntek
Corona Brassó-Sportklub Csíkszereda - 18:30
DEAC-FTC-Telekom - 18:30
DVTK Jegesmedvék-FEHA19 - 18:30
BJAHC-UTE - 18:40

2024. szeptember 15., vasárnap
FTC-Telekom-BJAHC - 15:30
UTE-DTVK Jegesmedvék - 17:00
FEHA19-Dunaújvárosi Acélbikák - 17:30

A rovat további hírei: Sport

DSTV: a felkészülés hajrájában az Acélbikák

DSTV: a felkészülés hajrájában az Acélbikák

2024. aug. 09.

Az elmúlt hetekben rendkívül kemény edzésprogram várt a Dunaújvárosi Acélbikák jégkorongcsapatára. A játékosokat három nagyobb teszt várta – Somogyi Balázs vezetőedző elégedetten nyilatkozta, hogy úgy tűnik eddig mindenkinél hatékony volt a felkészülés. Hangkép.

Az ötödik helyért játszhat a női válogatott

Az ötödik helyért játszhat a női válogatott

2024. aug. 09.

Háromgólos hátrányból fordítva aratott háromgólos győzelmet a magyar női vízilabda válogatott a görögök elleni helyosztón a párizsi olimpián.

DSTV: kell egy csapat

DSTV: kell egy csapat

2024. aug. 08.

Új zászló alatt, Pentele Asztalitenisz Sport Egyesület néven vágnak neki a 2024/2025-ös szezonnak a volt egyetem asztalitenisz szakosztályának volt versenyzői, akik idén az NB II-es, valamint az NB III-as bajnokságban mérethetik meg magukat a minél szebb sikerek reményében. Hangkép.

Hajdu Jonatánék hatodikak az olimpián

Hajdu Jonatánék hatodikak az olimpián

2024. aug. 08.

Körülbelül négyszáz méterig dobogós helyen állt, végül a hatodik pozícióban fejezte be a kenu kettesek ötszáz méteres döntőjét Adolf Balázs és Hajdu Jonatán párosa az olimpián.

Négy edzőmeccs vár az Acélbikákra

Négy edzőmeccs vár az Acélbikákra

2024. aug. 08.

Kettő felkészülési találkozót idegenben, kettőt hazai környezetben vívnak meg a Dunaújvárosi Acélbikák jégkorongozói.

DSTV: edzőtáboroztak a tollaslabdázók

DSTV: edzőtáboroztak a tollaslabdázók

2024. aug. 07.

A változatosság gyönyörködtet elvet elfogadva, a Danubius KSE az idei évben Dunavarsányban tartotta egyhetes tollaslabda edzőtáborát, ahol igazán ideális körülmények között tölthettek egy hetet a sportolók. Hangkép.

Álom maradt az elődöntő

Álom maradt az elődöntő

2024. aug. 07.

Hiába küzdött hatalmasat, 5-4-es vereséget szenvedett az amerikaiaktól, így nem jutott be a legjobb négy közé a magyar női vízilabda válogatott a párizsi olimpián.