Dunaújváros Hetilap

Tartsuk fenn, és amennyire lehet, növeljük is zöld értékeinket!

Öcaline - 2024. augusztus 27. 8:00

Városi zöldterületek Dunaújvárosban – a jelenlegi helyzettel és a változó klíma kihívásaival egyaránt  foglalkozik az a civil szervezésű program, amelynek a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) ad otthont csütörtökön. Nyitott program, aktuális téma, mindenkit várnak!

Az esemény rendezését az ÖKO-Klub Dunaújváros és Tibor Für kezdeményezte és rendezi, a programra az Uitz Teremben várják az érdeklődőket augusztus 29-én, csütörtökön délután. 

Mindenkit érint, sokakat érdekelhet

A beszélgetés kezdeményezői szerint a város zöldterületének állapota szinte minden városlakót érdekel; a zöldterületek, parkok fontos részei városunknak, látványuk üdítő, esetleges rossz állapotuk fájó nekünk. Szinte mindenkinek biztosnak gondolt véleménye erről a témáról, ezeket gyakran olvashatjuk is különféle városi vonatkozású csoportokban a nagy közösségi portálon. A szervezők szerint ugyanakkor nagy kérdés, ismerjük-e kellőképpen városunk zöldterület-gondozásának konkrétumait, működtetésének lehetőségeit, szakmai szabályait.
Éppen e terület alaposabb megismerését, megértését segíti elő a civil szervezésű kezdeményezés, amely csütörtökön 17.30-kor kezdődik, és amelyre várják a téma iránt érdeklődőket.
A program első részében moderált beszélgetést hallhatnak a vendégek: meghívottként vesz részt az eseményen – mintegy a "megrendelői oldal", vagyis az önkormányzat képviseletében – Mezei Zsolt városüzemeltetési ügyekért felelős általános hatáskörű alpolgármester, valamint Mészáros László részlegvezető a parkfenntartási munkát végző Dunaújvárosi Gazdasági Ellátó szervezet (GESZ) részéről. a rendezvény moderátora beszélget a témában érintett szakemberekkel. Az esemény második, kötetlenebb felvonása során a hallgatóságnak lehetősége lesz kérdéseket feltenni, javaslatokat tenni.

A klímakatasztrófa árnyékában

A témának különös aktualitást és sajnálatos fénytörést ad, hogy már egyértelműen bőrünkön érezzük a klímaváltozás hatásait, főként a nyári forróságot. Egy elszomorító adat: 2024 júliusában kilenc nap alatt 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon és sajnos tudni lehet, hogy ez jobb nem lesz a következő években, csak rosszabb.
Új helyzet, új kihívások. És új, nyomasztó kérdéskör: mit lehet tenni annak érdekében, hogy a városi zöldterületek kibírják majd az egyre forróbb, aszályos nyarakat, hogy továbbra is hűsítsék a várost és benne az embereket?

A program természetesen nyitott – minden érdeklődőt várnak!

(Illusztráció: ÖKO-Klub Dunaújváros – facebook)
 

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: már használható a játszótér

DSTV: már használható a játszótér

2024. aug. 27.

Még télen számolt be a DSTV a BIROK Szabó Magda Tagintézménye jótékonysági báljáról, amely nemes céllal, az iskola udvarán építendő játszótér létrehozásáért rendeztek. A közösségi kezdeményezés elérte a célját – megépült a játszótér. Hangkép.

Elismert lokálpatriótát ünnepeltek

Elismert lokálpatriótát ünnepeltek

2024. aug. 25.

Folytatódott a szépkorú köszöntések sora: Szloboda Lajos bácsit Barta Endre alpolgármester és Szántó Péter önkormányzati képviselő köszöntötte a 90. születésnapja alkalmából otthonában. A nyugalmazott testnevelő tanár felesége társaságában fogadta a város jó kívánságait.

"Pentele értékei bennünk élnek..."

"Pentele értékei bennünk élnek..."

2024. aug. 23.

Hosszú évek óta hagyomány, hogy az államalapítás ünnepének sorozata városunkban Pentelén kezdődik, amikor is az új kenyér ünnepség részeként átadják a városrész legrangosabb elismerését, a Pro Pentele díjat, a Pentele Hagyományőrző Egyesület jóvoltából.

DSTV: a szükséges rutinszerzés

DSTV: a szükséges rutinszerzés

2024. aug. 23.

A kezdőautók témaköre mellett egy másik autósiskolás problémakörről is szó esik a DSTV összeállításában. A rutinszerzés kapcsán felmerül, mit jelent a gyakorlatban, ha valaki megszerzi a jogosítványát. És mikor van adott esetben szükségünk egy kis továbbképzésre. Hangkép.

Ki kapja a "Szociális Munkáért – Dunaújváros" díjat? Javasoljon!

Ki kapja a "Szociális Munkáért – Dunaújváros" díjat? Javasoljon!

2024. aug. 22.

A szféra legrangosabb önkormányzati elismerésével díjazandó személyére bárki javaslatot tehet. Felhívás és határnap itt!

Ki kapja a "Dunaújváros Egészségügyéért" díjat?!

Ki kapja a "Dunaújváros Egészségügyéért" díjat?!

2024. aug. 21.

A város önkormányzata ismét felhívással fordul a városlakókhoz: várják a javaslatokat a szféra legrangosabb helyi elismerésének idei kitüntetettjeire! Felhívás és tudnivalók itt!

Retró véradás az MMK-ban – minden önkéntest várnak!

Retró véradás az MMK-ban – minden önkéntest várnak!

2024. aug. 21.

Immár hagyományos, mégis különleges alkalomra készülnek: idén is az MMK ad otthont a retró véradás eseményének – a nem mindennapi akcióra csütörtökön délután várják az önkénteseket!