Dunaújváros Hetilap

90 éves lett Gabi bácsi a játékvezető

doszerk - 2024. szeptember 20. 16:00

Több mint három évtizedet töltött a sípszó mögött, 90. születésnapját ünnepelte Kovács Gábor József.

Folytatódott a szépkorúak köszöntése városunkban: a 90. születésnapját ünnepelte Kovács Gábor József, aki több, mint három évtizeden át osztotta a piros és sárga lapokat, volt megannyi gól szemtanúja és levezényelt rengeteg futball mérkőzést. Az szépkorú játékvezetőt Barta Endre alpolgármester köszöntötte. Kovács Gábor József, Gabi bácsi 1934-ben Kiskőrösön született; városunkba 1951. március 24-én került.

A kezdetek

A látogatáson volt alkalmunk egy kicsit jobban megismerni Gabi bácsi életét. Mint mondta, a 26-osoknál indult segédmunkásként:
– Pont a névnapomon, március 24-én érkeztem Dunaújvárosba 1951-ben. Ó, hát azóta már rengeteg víz lefolyt a Dunán. A 26-osoknál indultam segédmunkásként, elvégeztem a nehézgépkezelőit, de a 26-os időszak előtt ácsként dolgoztam két hónapig. Azt nem szerettem.
A 26-osok után 1957 elején a Vasműbe ment dolgozni, akkor már zsebében az említett nehézgépkezelői tanfolyammal:
– Gépkocsivezetőként, dömperesként indultak a Vasműs éveim, aztán itt a szállítógyáregységnél markológéppel dolgoztam. Aztán 10 féle gépről is megcsináltam a tanfolyamot, ez például itt a darus, és hát azt írják, visszavonásig érvényes!

Később a vasműben rakodási csoportvezető lett, aztán garázsmester, és innen ment 43 év után nyugdíjba:
– Megvan a vasműs aranygyűrűm. Azért is különleges, mert az a generáció kapta utoljára, amelyhez én is tartozom, ezt is féltve őrzöm.

A síp mögött

Gabi bácsi elmondta: az életét a futball végig kíséri, hiszen ő maga is focizott, méghozzá az akkori Építőkben. Később aztán játékvezető lett, és több, mint három évtizeden át vezényelte a mérkőzéseket:
– Itt ez a mez, amit a születésnapomra kaptam Petrás Gáboréktól. Azt mondták fejtsem meg a számokat: 1971-ben vizsgáztunk, most 53 éve. De 36 évig voltam a játékvezetői bizottság gazdasági vezetője, és elnökségi tag is.

Végh Zoltán felvételei

A pályán töltött évtizedekre szívesen emlékszik. Azt mondta: szigorú játékvezető volt, és a hangos szót nem viselte:
– Nem szerettem, ha nagyon hangosak voltak. Őket rögtön kiállítottam. Mondom: Csönd, meg lehet nézni, milyen meleg a víz! De nézzék, itt a játékvezetői aranysípom, ezt akkor kaptam, amikor már 25 éve a pályán voltram, és szószerint. Tudják, ilyen csak kettő van Dunaújvárosban, és az egyik az enyém, amelyre nagyon büszke vagyok!
Bár Gabi bácsi ma már csak a televízióban követi a mérkőzéseket, nem unatkozik. Feleségével minden hónapban ellátogatnak a Pentele Klubház nótaestjére, élik a hétköznapjaikat: piacra, boltba, sétálni járnak, és azért unokáznak is, hiszen három unoka és négy dédunoka örvendezteti meg őket.

A rovat további hírei: Közélet

Edukáció és széles programkínálat csalogatott az autómentes napon (galériával)

Edukáció és széles programkínálat csalogatott az autómentes napon (galériával)

2024. szep. 26.

Véget ért az Európai Mobilitási Hét, Dunaújvárosban is jól sikerültek az ennek apropóján szervezett programok. Az autómentes napon például parádés hangulat töltötte meg a Petőfi ligetet, minden korosztály talált magának elfoglaltságot még múlt pénteken. 

Közösségi élmény és környezetvédelem – rekordokat döntött a takarítási világnap (galériával)

Közösségi élmény és környezetvédelem – rekordokat döntött a takarítási világnap (galériával)

2024. szep. 24.

Közel kétezer részvevővel és több tonna hulladék összeszedésével zárták a takarítási világnapot múlt pénteken.  Az idén immár negyedszerre rendezett eseményen több oktatási intézmény képviseltette magát, akik a Decathlon Magyarország és a Jót, szívből – Dunaújvárosért csapatával karöltve tisztították meg az Erdei tornapálya és a Kádár-völgy területét a szeméttől. 

Árvízhelyzet: a városnál is tart a tetőzés (galériával)

Árvízhelyzet: a városnál is tart a tetőzés (galériával)

2024. szep. 22.

Éjjel kezdődött a tetőzés városunknál, holnaptól már lassú csökkenés várható – a Szalki-sziget víz alatt, de az ár szerencsére nem okozott komoly gondot a folyam városi szakaszán.

A jövőnk vagy zöld, vagy semmilyen

A jövőnk vagy zöld, vagy semmilyen

2024. szep. 22.

Egy héten keresztül Dunaújvárosban is kiemelt figyelmet kapott a környezetvédelem és a fenntartható közlekedés népszerűsítése, ugyanis idén is csatlakoztunk az Európai Mobilitási Héthez. Ennek egyik állomása a Városháza téren megrendezett Hivatali Zöld Nap volt.

Istentisztelettel adott hálát a közösség

Istentisztelettel adott hálát a közösség

2024. szep. 21.

Hálaadó istentiszteletet tartott a Dunaújvárosi Református Egyházközösség sikeresen lezárult templomuk felújítása alkalmából. A templom korszerűsítése 180 millió forintos beruházásból valósult meg.

KRÉTA rendszer van, csak számítógép nincs

KRÉTA rendszer van, csak számítógép nincs

2024. szep. 21.

A Dunaújvárosi Óvoda minden nevelési évet értekezlettel kezd, olyannal, ahová Pintér Tamás polgármester is meghívást kap. Ez idén is így volt, szerdán délelőtt a Lilla közi intézményben tárgyaltak.

DSTV: hétköznapi szükségletek

DSTV: hétköznapi szükségletek

2024. szep. 21.

Mint azt már korábban is említettük, vannak olyan élethelyzetek amikor az embernek sürgősen szüksége van egy szakemberre. Itt ezer és egy dologra gondolhatunk – mi most egy kulcsmásolással és késélezéssel is foglalkozó táska-cipő és más használati tárgyakat javító műhelybe látogattunk el. Hangkép.