Dunaújváros Hetilap

Civil Közoktatási Platform: felháborító lépés a Madách igazgatójának felmentése

Öcaline - 2024. szeptember 7. 9:00

Oktatás = botrány botrány hátán. Úgy tűnik, ez a tanév sem kezdődhet meg kormányzati erőfitogtatás és megfélemlítés nélkül – a Civil Közoktatási Platform a Madách Imre Gimnázium igazgatójának "felháborító és jogszerűtlen" felmentése nyomán adott közre állásfoglalást. A dokumentum szerkesztett változatát közöljük.

A lapunkhoz eljuttatott összegzés előzménye, hogy egy elhamarkodott, nem egyeztetett – és nem utolsósorban a szakmai kritikákra süket –, ráadásul egyelőre még nem hatályos rendelet miatt kirúgták a nagymúltú gimnázium igazgatóját. Az ok: a tantestület értelmező szöveget tett közzé a szülők számára arról, hogy a mobiltelefonokkal kapcsolatos korlátozásból az iskola mennyit tervez megvalósítani. A Civil Közoktatási Platform szerint a leírtak megfeleltek a szabályozás adta feltételeknek – ennek ellenére mennie kellett a Madách igazgatójának.
 
A megfélemlítés a cél

A Civil Közoktatási Platform felháborítónak és jogszerűtlennek tartja az igazgató azonnali felmentését egy olyan jogszabály be nem tartására hivatkozva, amely még nem is lépett életbe. Ez az ügy nem a mobilhasználatról szól, hanem a megfélemlítésről, hiszen az iskola nem állította, hogy a jogszabályt nem fogják betartani
A mobilteleszközök általános letiltásának jogszerű, iskolaszintű kikerülésére az új rendelet szerint is megvan a lehetőség: ehhez az iskola összes tanárának be kell írnia a Krétába, hogy az óráin minden osztályban engedélyezi a használatot. A fegyelmi indoklása – "Egy jogszabályt be nem tartó, azzal nyíltan szembehelyezkedő vezető nem irányíthat állami intézményt" – nem jogos; minden alapot nélkülöz.

A politika vérebei

A Civil Közoktatási Platform egy normálisan – szabályok és szakmai szempontok szerint, nem politikai vérebként – működő, nem rendőrminiszter által vezetett oktatási minisztérium a fegyelmi döntés előtt elolvasta volna az iskola szülőknek írt tájékoztatását, megkérdezte volna az igazgatót a szándékairól, és nem csupán a hatásvadász sajtóhírek alapján dönt.
A "példastatuálás" helyett a Belügyminisztérium illetékeseinek inkább arra kellene figyelniük, hogy ne kényszerítsék az igazgatókat törvénytelen magatartásra: a rendelet hatályba lépésének napjára, szeptember 1-jére az iskoláknak már meg kell határozniuk a házirendben az eszközök összegyűjtésének és biztonságos megőrzésének, kiadásának a módját. Erre azonban a jogszabályok szerint csak a szülőkkel és diákokkal való egyeztetés után kerülhetne sor – akikkel ezt az egyeztetést csupán szeptember 2. után tudták az intézmények megkezdeni.

Életszerűtlen és betarthatatlan

A rendelet újabb bizonyítéka annak, hogy a kormánynak a gyermek, a jövőben való boldogulása semmit nem számít. A Madách gimnázium ugyanis éppen azokat a korszerű és szakmai érveket fogalmazta meg tájékoztatásában, melyet számos civil szervezet, köztük a Civil Közoktatási Platform is kinyilvánított a társadalmi egyeztetés során. Egy a mindennapokhoz tartozó eszköz helyes használatát megtanítani kell – ahogyan veszélyforrásként az áram, a forró víz és a közlekedés sem betiltható. A használatot nehezítő szabályozás akadályozni fogja az informatikai eszközök oktatási célú alkalmazását, ami a tanári hozzáállás és a kevés iskolai eszköz miatt úgyis ritkább a kelleténél.
Az pedig önmagát minősítő intézkedés, hogy egy nagymúltú szakmai közösség vezetőjét az iskolaév kezdete előtti napokban távolítják el – megalapozatlanul és jogtalanul, önmagában egy kritika megfogalmazása miatt. "A miniszternek és környezetének a leghalványabb elképzelésük sincs egy oktatási intézmény életéről, semmiféle felelősséget nem éreznek az ott dolgozók és ott tanulók iránt" – nyomatékosítja a Civil Közoktatási Platform állásfoglalása.
 

A rovat további hírei: Közélet

Zöld sivatag vagy vadvirágos televény? Ez a kérdés, választhatunk! De gyorsan!

Zöld sivatag vagy vadvirágos televény? Ez a kérdés, választhatunk! De gyorsan!

2024. szep. 06.

Pici magból lesz a hatalmas fa: kicsiny, ám annál lelkesebb csapat vett részt az ÖKO Klub Dunaújváros sorozatnyitó eseményén a Kortárs Művészeti Intézetben még múlt csütörtökön. A téma a zöld értékek jelene és jövője volt – tények, tervek, tanulságok, avagy mit tehetünk egyénenként és együtt!? 

Tanévnyitót rendezett az egyetem, esküt tettek az elsőéves hallgatók

Tanévnyitót rendezett az egyetem, esküt tettek az elsőéves hallgatók

2024. szep. 05.

A Dunaújvárosi Egyetem még múlt pénteken rendezte tanévnyitó ünnepségét, ahol elhangzott, hogy az új tanévet rekordszámú hallgatóval kezdi meg az intézmény. Városunkat Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs alpolgármester képviselte az eseményen.

Könnyes, fájdalmas búcsú Zloch Istvánnétól

Könnyes, fájdalmas búcsú Zloch Istvánnétól

2024. szep. 05.

A Széchenyi István Gimnázium vezetősége, kollektívája fájó szívvel búcsúzik egykori feledhetetlen pedagógusától, Zloch Istvánnétól, aki türelemmel, méltósággal viselt hosszú betegség után hunyt el. 71 évet élt, az égi tantestületbe költözött. Az intézmény nekrológját közöljük.

Fél évszázad a városi vendéglátás sűrűjében

Fél évszázad a városi vendéglátás sűrűjében

2024. szep. 05.

Újabb szépkorú ünnepelte a 90. születésnapját. Teleki Károlyné Veronika néni otthonában fogadta a városvezetés jókívánságait, amelyeket Barta Endre alpolgármester és Szántó Péter önkormányzati képviselő tolmácsoltak. Boldog születésnapot!

90 éves lett Sümegi Lajos bácsi

90 éves lett Sümegi Lajos bácsi

2024. szep. 04.

Újabb szépkorú dunaújvárosi ünnepelte a 90. születésnapját. A városunkba 1962-ben érkezett Sümegi Lajos bácsi, aki a közelmúltban ünnepelte családja körében a kerek évfordulót. A jeles alkalomból Barta Endre alpolgármester és Szántó Péter önkormányzati képviselő is felköszöntötte az önkormányzat nevében. 

Csúcsrajáratás után is sűrű a véradási terv

Csúcsrajáratás után is sűrű a véradási terv

2024. szep. 03.

Nem hetvenkedés, de muszáj ezzel kezdeni: kánikula ide vagy oda, éppen 70 önkéntes vett részt az MMK-ban szervezett retró véradáson a közelmúltban. Első véradóval is találkoztunk, a sorok írója is áldozott a segítségnyújtás oltárán, és a kirobbanó eredmény bizakodásra ad okot: egyre többen ismerik föl, hogy vért adni mennyire menő!

DSTV: könnyes tanévnyitó a Vasváriban

DSTV: könnyes tanévnyitó a Vasváriban

2024. szep. 03.

Szomorú esemény feldolgozásával kezdődött a tanév a Vasvári iskolában, derül ki a DSTV összegzéséből. A tanévnyitón is megemlékeztek az intézmény pedagógusa Borvendég Attila tragikus hirtelenségű haláláról. Hangkép.