Dunaújváros Hetilap

Dolgoznak a város parkjain – és mi is segíthetünk

Fábos Zsolt - 2024. szeptember 14. 9:00

Vágják a fákat, bokrokat, cserjéket a város szinte minden pontján. És bizony előfordul, hogy ezek közel vannak utakhoz, járdákhoz, parkolókhoz. Ezek nyírását azzal is segíthetjük, ha nem vagyunk útban. A GESZ ezekre a helyekre szalagot húz, kis táblát helyez ki – ám sokszor előfordul, hogy hiába.

A nyáron tapasztalható nagy szárazság miatt korán elkezdődött a fák lombhullása. Az elszáradt faágak metszése is sok munkát ad a városüzemeltetést végző szakembereknek. A GESZ folyamatosan dolgozik, azonban ahhoz, hogy hatékonyan tudják végezni a munkájukat, a városlakók közreműködésére is szükség van. Arról, hogy mindezt miként tehetik meg,  Mészáros László parkfenntartási ágazatvezető adott tájékoztatást:
– Rengeteg parkolónk és utunk van, ahol zöld növények vannak. Ezeket a munkákat csak akkor tudjuk elvégezni, ha nem parkol mellette autó. A kollégák kiszokták szalagozni ezeket a területeket, de ha cseppnyi esélye is felmerül, hogy közel áll az autó, akkor elhalasztjuk ott a munkát. Így viszont folyamatosan halmozódnak a munkáink.  Ezért kérjük a városlakókat, hogy ha a parkoló szabadon hagyására felszólító szalagot és kiírást látnak, tegyenek eleget a kérésnek, hiszen mi csak így tudunk haladni a feladatainkkal.
Mészáros László arról is beszélt, hogy az elmúlt napokban valóban több helyen találkozhattak a városlakók fűnyírókkal és amelyek természetesen nem a semmit vágták:
– A fű az valóban nem nő, de vannak olyan fajok, libatop, parlagfű és egyéb gazfélék, amelyek viszont most is nőnek, van úgy, hogy foltokban és csúnyán néznek ki. Ezek egy része allergén. Illetve több helyen is megjelentek már az elszáradt lombok. A gyűjtős fűnyíróink ezeket vágják, szedik össze, nem a semmin dolgoznak.

(Fotó: DO-archív – Végh Zoltán felvétele)

A rovat további hírei: Közélet

Ismét diákok nyerhettek betekintést a Polgármesteri Hivatal működésébe

Ismét diákok nyerhettek betekintést a Polgármesteri Hivatal működésébe

2024. okt. 14.

Az elmúlt ciklusban sem volt ritka, hogy kisebb-nagyobb diákcsoportok, óvodások, látogatók nyerhettek betekintést a hivatal működésébe. Barta Endre alpolgármester a Pentelei iskola gimnazistáit fogadta a napokban. 

Tisztelet az aradi vértanúk emlékének

Tisztelet az aradi vértanúk emlékének

2024. okt. 12.

Dunaújvárosban is megemlékeztek a 13 aradi vértanú és Batthyány Lajos miniszterelnök hősiességéről és bátorságáról. A ’48-as emlékműnél tartott eseményen közreműködött Kiss Kálmán költő, tanár; beszédet mondott Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója. 

Csőtörés az Apáczai elején

Csőtörés az Apáczai elején

2024. okt. 12.

Aki az Apáczai felé jár, az jó néhány napja egy hatalmas földkupacot lát és körülötte sürgő-forgó embereket. És igen, ismét egy csőtörés, ami megint elsősorban a DVG Zrt-nek okoz fejfájást.

Dunaújváros Kenyere: ismét jó helyre került az adomány

Dunaújváros Kenyere: ismét jó helyre került az adomány

2024. okt. 12.

A Dunaújváros Kenyere jótékonysági akció elmúlt negyedévében összesen 8104 kenyeret adtak el, az 50 forintoknak köszönhetően így 405 ezer 200 forintnyi támogatás gyűlt össze. Az adományban ezúttal a Spartan Cheerleading Sportegyesület részesült.

A környezetvédelmet nem lehet elég korán kezdeni (galériával)

A környezetvédelmet nem lehet elég korán kezdeni (galériával)

2024. okt. 11.

A fontos dolgokat nem lehet elég korán kezdeni. És lehet, sőt, biztos, hogy már óvodás korban el kell mondani, megmutatni, jó példával elől járni, hogy mi fontos, mire kell figyelni annak érdekében, hogy legyen majd holnap, de leginkább holnapután.

Újra nyitva a kemping

Újra nyitva a kemping

2024. okt. 11.

A dunai árhullám elsősorban és leginkább a Szalki-szigetet érintette, olyannyira, hogy teljesen ellepte a víz. A víz elvonulta és helyreállítási munkálatok elvégzése után elmondhatjuk, hogy anyagi kár nem keletkezett, csak előtte kellett sokat dolgozni, meg utána. De a lényeg: kinyitott a kemping!

"Sok jó emberrel vagyok körülvéve, a legnehezebb megméretésekre is készen állunk"

"Sok jó emberrel vagyok körülvéve, a legnehezebb megméretésekre is készen állunk"

2024. okt. 11.

Hétfőn hivatalosan is lezárult a 2019-2024-es önkormányzati ciklus és újabb öt év kezdődött a helyi politikában. A polgármester és a képviselők esküt tettek, és ezzel kezdetét vette a 2024-2029-es időszak. Persze a június 9-ei választások eredményeit figyelembe véve mondhatnánk azt is, hogy nem sok minden változott a korábbiakhoz képest. Exkluzív interjú Pintér Tamás polgármesterrel.