Fanok, figyelem, újra itt a Dunaújvárosi Képregényfesztivál!

Öcaline - 2024. szeptember 12. 10:30

Kisjubileumot ül a közösségi kezdeményezés. idén már ötödszörre rendezik meg a Dunaújvárosi Képregényfesztivált. A seregszemlének ezúttal is a Munkásművelődési Központ ad otthont, szombaton csalogatják a műfaj régi és új rajongóit. Lehet, hogy Darth Vader is befut!

Bemutatók, vásár, dedikálás és egy rakat kiegészítő program, – ahogy az elmúlt években mindig, az MMK ünnepi esztendejének programját színesíti az eseménysorozat szeptember 14-én, szombaton 10-15 óra között.

Régi arcok, új szereplők

A részletekről ezúttal is a programsorozat két szervezője, Kovács Krisztina műfordító és Kurucz Róbert, a NewCityComics (NCC) szerkesztője mesélt a DO-nak. A program legfontosabb csapásiránya idén is a színes, változatos képregény-kínálat lesz – e téren biztos nem vallanak szégyent, hiszen új szereplők egész sora teszi tiszteletét Dunaújvárosban, hangsúlyozta Kovács Krisztina: 
– Nagyon új vendégként köszöntjük a Blankfills csapatát – ők 3D-nyomtatással, dísztárgyak és szobrok készítésével foglalkoznak, a kínálatukban főleg a Marvel és DC képregényekből ismert karakterekkel találkozhattok és egy egyre csak bővülő Star Wars felhozatallal, de egyéb popkultúra-relikviák is megtalálhatóak a repertoárjukban. Ghyczy Csongor különleges grafikákkal érkezik, izgalmas, fordulatos történetekkel, a mai kor érzékeny témáival – függőségek, szerelem, halál, diktatúra –, ráadásul a művész személyesen is eljön, és dedikálja például Eva, Idegen, Kitsune, Online/Offline és Budapest Salem című sorozatának példányait. Szintén először vesz részt a a bemutatón a Blue Cat – parádés felhozatallal: elsősorban animékből és Hoyoverse játékokból különféle merchek, mint kitűzők, karakter szalagok, nyakpántok, kisebb figurák, de magyar nyelvű mangák is szerepelnek a kínálatukban.

Régi ismerősként érkezik a 5 panels kettőse, vagyis Fekete Dániel és Szebeni Péter – újdonság a The devil's daughter folytatása és Hermann, valamint ott lesz a Karom Rendje is. A Kockás csapata a teljes kollekciót ígéri, sőt, várhatóan hozzák a vadiúj, nyomdaszagú őszi különszámot is! Szintén visszatérő vendég a Frike, a hazai pályán vitézkedő NCC, vagyis a New City Comics, valamint a Comicsmania, de itt lesz a Yetushen, és a Red Line Cinema válogatottja is.
A képregények mellett tehát számos kiegészítővel találkozhatnak a vendégek – a választék az elmúlt években megszokott bőséget ígér!

Játékra is csábít

A szervezők némiképp finomítottak a kínálaton: idén nem lesz workshop és előadás – viszont a vásár mellett folyamatosan sok-sok társasjáték csalogat a színházteremben. Bár most épp gyengélkedik, kicsit nehezen veszi a levegőt, de a szombati délelőtt folyamán lehet, hogy tiszteletét teszi a rendezvényen a félelmetes Darth Vader, a sötét nagyúr is. Szurkoljunk, hogy meggyógyuljon! Szintén marad a népszerű kezdeményezés, miszerint a jelképes árú belépő egyúttal tombolajegy is – a program végén a szokásos tombola várja a rajongókat sok-sok ritka és értékes nyereménnyel!

A program még változhat, a felhozatal viszont színes és változatos lesz – és a kiváló hangulat is garantált; mindenkit szeretettel várnak, a műfaj rajongóinak a megjelenés kötelező!

(Archív fotók: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Mozaik

DSTV: tréfás eszközarzenál a Máltai Játszótéren

DSTV: tréfás eszközarzenál a Máltai Játszótéren

2024. szep. 12.

A beszámolót már olvashatták, most itt a DSTV hangképes összegzése a Máltai Játszótéren rendezett, Huncut-Pong névre keresztelt bolondos asztalitenisz versenyről. A lényeg: a versenyzők bármilyen eszközt bevethettek a jó hangulatú viadal során – kivéve a pingpongütőt. Hangkép.

Kézműves Kincsek Vására – újra az MMK-ban

Kézműves Kincsek Vására – újra az MMK-ban

2024. szep. 11.

Egyszer már belevágtak, ám a vírus miatt megszakadt a szép sorozat – most a jubileumi esztendő lehetőséget teremt az újrázásra: ismét zászlót bont a Kézműves Kincsek Vására a Munkásművelődési Központban. 

New York maradt az örök szerelem

New York maradt az örök szerelem

2024. szep. 11.

Varga Róbert dunaújvárosi gitárvirtuóz pályafutása során eddig 64 országban járt, és különleges helyeken zenélt. Beszélgetésünk során felelevenítette pályafutása kezdetét, illetve mesélt a világjáró luxushajókról is.Portré.

Egy kiállítás képei – a modern nyomdatechnológia szemszögéből

Egy kiállítás képei – a modern nyomdatechnológia szemszögéből

2024. szep. 11.

Csodálatos, nem mindennapi tárlat létrejötte köszönhető egy zseniális, újszerű nyomtatási technikának, amelyet a Canon World Unseen (A nem látott világ) című fotókiállítás tett átélhetővé minden érdeklődő számára. (X)

DSTV: az egypedálos autó

DSTV: az egypedálos autó

2024. szep. 11.

Igazi járműcsoda a DSTV összeállításának főszereplője. Léteznek már olyan kocsik, amelyek e-pedál elnevezésű "újdonsággal" üzemelnek – egyetlen pedált kezelve közlekedhetünk. A stáb ezt próbálhatta ki. Hangkép.

Szép közösségi élményt hozott a jótékonysági futás (galériával)

Szép közösségi élményt hozott a jótékonysági futás (galériával)

2024. szep. 09.

Három távon indulhattak a mozogni vágyók a Fuss velünk, fuss értünk! nevű, idén immár nyolcadszorra rendezett jótékonysági futóversenyen. Pazar idő, remek programkínálat és persze a közös mozgás öröme csalogatta a résztvevőket szombaton délelőtt.

Nem betoppan, hanem bevágtat az ősz

Nem betoppan, hanem bevágtat az ősz

2024. szep. 09.

A kánikulának lőttek, országszerte kiadós eső várható már mától a DO időjárási szakértőjének friss előrejelzése szerint. Jó sokáig kitartott, de immár biztos: véget ért a nyár.