Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Végül jó lesz minden"

doszerk - 2024. szeptember 15. 16:30

A méhek jól szervezett közösségében nincs helye az önérdeknek. A kaptárok lenyűgöző világáról az emberi társadalom is nyugodtan példát vehetne. Második évadát kezdi az ICA-D kötelékében a Szabad Szemmel közössége – tavaszi adósságot törlesztenek a KineDok kínálatából.

A kaptárok lenyűgöző világáról az emberi társadalom is nyugodtan példát vehetne. Ha a szorgos rovarokat figyeljük, rájövünk: nincs is náluk fontosabb teremtménye a Föld nevű bolygónak. Igen ám, de az emberek kapzsisága és önzése miatt közösségeik mind nagyobb veszélynek vannak kitéve. 
Új helyen, de a régi lendülettel folytatódott tavaly szeptemberben a KineDok kínálatának bemutatása: a Szabad Szemmel című program a kiváló helyszínként üzemelt Szertelen Házból a kiváló helyszínként üzemelő Kortárs Művészeti Intézetbe költözött, ahol immár a második évad első vetítésére várnak mindenkit. Az időpont rendhagyó, az eredetileg tervezetthez mérten egy hét csúszással kezdik a szezont, ráadásul egy tavaszi adósságot törlesztenek: a Végül jó lesz minden című cseh dokumentumfilmet vetítik szeptember 17-én, kedden 18 órától. 
A méhfajok – és nagy általánosságban: a beporzó rovarok – veszélyeztetettsége komoly gond lehet számunkra is, hívja fel a nézők figyelmét a Miroslav Janek rendezte film. A dunaújvárosi vetítésnek különleges fénytörést ad, hogy a helyi ÖKO Klub sorozatnyitó rendezvényén sok szó esett a városi "méhlegelők" számának és nagyságának növeléséről – ha érveket keresünk a város visszavadításának programjához, a "Végül jó lesz minden" várhatóan sok-sok munícióval szolgál!

A vetítés után szokás szerint kötetlen műhelybeszélgetést terveznek a látottakról – az esemény nyitott, minden érdeklődőt szeretettel várnak!

(Fotó: KineDok Magyarország – facebook)

A rovat további hírei: Kultúra

"Fedetlenül" – és ami az aktok mögött van

"Fedetlenül" – és ami az aktok mögött van

2024. szep. 14.

Második kiállításán mutatkozott be Kiss Piusz az MMK Aula Galériájában. A Fedetlenül című tárlaton közel 30 művészi akt látható, a kiállítás anyagát Lőkös Zoltán gyémántdíjas fotóművész ajánlotta a megnyitó vendégeinek figyelmébe.

DSTV: sósborszeszes üvegcsepár

DSTV: sósborszeszes üvegcsepár

2024. szep. 13.

Múltunk apró emléke lett augusztusban a hónap műtárgya az Intercisa Múzeumban, derül ki a DSTV összeállításából. A sósborszesz története régre nyúlik vissza, és ezt is feleleveníti az intézmény  sorozatának friss darabja. Hangkép.
 

Zenélő Cukrászda: már a harmadik évad kezdődik

Zenélő Cukrászda: már a harmadik évad kezdődik

2024. szep. 12.

Rendszeres fellépő, Klép Tamás koncertjével vág neki az idei szezon sorozatnak a Vasmű úti édesbázis. Mikor hallott utoljára Ihász Gábor dalt? Itt a remek alkalom szombaton délután!

Együtt kezdték a közösségépítést, most közösen ünnepeltek (galériával)

Együtt kezdték a közösségépítést, most közösen ünnepeltek (galériával)

2024. szep. 10.

Könyv-Tét helyett idén Köz-Tér – együtt ünnepelte a két intézmény közös születésének fél évszázados évfordulóját a Munkásművelődési Központ és a József Attila Könyvtár. A közös ünnepi eseménysorozatot múlt szombaton rendezték, színes közösségi kavalkád kerekedett!

Jászberényi Sándor boldogtalan pokoljárása

Jászberényi Sándor boldogtalan pokoljárása

2024. szep. 10.

Izgalmas beszélgetéssel folytatódik a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) élő irodalmi antológiája: Jászberényi Sándor író, újságíró, haditudósító volt az Utószó vendége múlt kedden délután.

DSTV: városképi jelentőségű újrafestések

DSTV: városképi jelentőségű újrafestések

2024. szep. 10.

Osztatlan sikerű történetet elevenít fel a DSTV összeállítása arról, hogy egyre-másra szaporodnak városunkban az átfestett trafóházak. Amik eddig csúnyácskák voltak, azok mostantól kedvenccé váltak – a városképi jelentőségű kezdeményezés töretlenül folytatódik. Hangkép.

Balett is színesíti a Violin palettáját, a moderntáncos csapat már a vb-re készül

Balett is színesíti a Violin palettáját, a moderntáncos csapat már a vb-re készül

2024. szep. 08.

Új kurzussal bővül a Violin Alapfokú Művészeti Iskola képzési programja: az idei tanévtől a balett alapjaival is megismerkedhetnek a kurzust választó fiatalok. A moderntáncos közösség nagy terveket dédelget – a világbajnokságra készülnek a violinos fiatalok.