A biztonságos fürdőszobáért

doszerk - 2024. október 28. 9:00

A fürdőszoba sokak kedvenc helyisége otthon, ugyanakkor ez a ház egyik legveszélyesebb szobája is lehet, különösen igaz ez az idősebb felnőttekre és a kisgyermekekre. (X)

Egy kis erőfeszítéssel azonban biztonságos és pihentető környezetté varázsolhatjuk. 

Fürdőkádajtó beépítése

A kádajtó beépítés jó megoldás lehet az idős, mozgásukban korlátozott emberek számára, akik így nem kell, hogy megküzdjenek a belépési magassággal, és kényelmesen tudják használni a kádat. 

Praktikus és egyszerű megoldást jelent egy ilyen kádajtó, melynek telepítése sem sok idővel, sem nagy felfordulással nem jár. Szinte bármilyen kádaknál alkalmazható, egész egyszerűen egy lyukat vágnak a kád oldalába, ide kerül majd az ajtó, ami aztán tökéletesen vízzáró tulajdonsága révén biztonságosan használható. A kádból való kilépés és a belépés is egyszerűbbé válik tehát. 

Ez nemcsak kényelmi szempontokat szolgál, hanem nagymértékben hozzájárul a biztonsághoz is. Könnyen nyitható, zárható, igazán ergonomikus a kialakítása, és bármilyen fürdőszobában jól mutat. Egyszerű tisztítani, és attól sem kell tartani, hogy a kád elrozsdásodik. 

Apró változtatások – nagy haszon

Egy fürdőszobában többféle kockázat is jelen van: elesés, elcsúszás, égési sérülések, stb. Ahhoz, hogy a fürdőszoba biztonságos legyen és minimális legyen a balesetek veszélye, érdemes csúszásmentes felületeket kialakítani. Ezenkívül érdemes a WC, a zuhanyzó és a fürdőkád mellé kapaszkodórudakat elhelyezni. Ha ezek a megfelelő helyen és magasságban vannak, és persze jól vannak rögzítve, akkor nagy segítséget nyújtanak az egyensúlyozásban, amikor felállunk vagy leülünk, és ha megcsúsznánk, tudunk mibe kapaszkodni. 

A balesetek oka sokszor az, hogy sötét van a helyiségben, egy éjszakai lámpa pedig segíthet a tájékozódásban, és megakadályozhatja az eleséseket, amikor éjszaka megyünk a mosdóba. 

Szintén apró változtatás, de kényelmi szempontból megéri: használjunk állítható zuhanyfejet, amivel minimalizálni tudjuk a tusolás közbeni mozgást, és ráadásul ezt biztonságosan használhatjuk ülő helyzetben is. 

Elektromosság és forró víz

A víz vezeti az elektromosságot, ezért az elektromos készülékeket, mint amilyen a hajszárító, hajnyíró vagy elektromos borotva, tartsuk minél távolabb a víztől. A forró víz okozta égési sérülések elkerülése érdekében győződjünk meg arról, hogy megfelelő hőmérsékletre állítottuk-e a meleg vizet. Ehhez kaphatók különböző termosztátok is, melyek segítségével tudjuk maximalizálni a meleg víz hőmérsékletét. 

Az áramütés megelőzése érdekében biztonságos dugaljakat és kapcsolókat válasszunk, valamint győződjünk meg arról, hogy minden biztonságosan van rögzítve. Ide tartoznak a törölközőtartók, WC-papír tartók, a mosdó, tükör, gyógyszeres szekrény is. A gyógyszereket és vegyszereket tartsuk olyan helyen, ahol kisgyermekek nem érhetik el. Sok esetben ezek a változtatások, kialakítások nem járnak sok munkával, így egy kádajtó beépítése is mindössze pár órát vesz igénybe, és másnap már használható is a biztonságos kád. 

A rovat további hírei: Mozaik

Egészen a hét végéig kitart a kellemes, extrém enyhe idő

Egészen a hét végéig kitart a kellemes, extrém enyhe idő

2024. okt. 28.

Derült, napos és rétegfelhős térségek is lehetnek, a hét közepéig csak reggelente várható masszívan ködös idő a DO meteorológiai szakértőjének friss prognózisa szerint. Később változékony napok jönnek, a csapadékhajlam viszont továbbra is alacsony marad, sajnos, sajnos. 

DSTV: sajtburgerleves(!!!) a falodában

DSTV: sajtburgerleves(!!!) a falodában

2024. okt. 27.

Rendkívüli recepttel is csalogatja a vendégeket a Csibész Csibefaloda, derül ki a DSTV összegzéséből. Igazi különlegességnek számít a sajtburgerleves – most kiderül, mit tartalmaz és hogyan készül a faloda fantasztikus finomsága. Hangkép.

Nagyszabású gálával kezdte jubileumi sorozatát a Rosti iskola (galériával)

Nagyszabású gálával kezdte jubileumi sorozatát a Rosti iskola (galériával)

2024. okt. 26.

Szépszámú közönség előtt, komoly és színvonalas műsorral, az alapítók és a névadó emlékéhez méltó szép szavakkal ünnepeltek a Bartók színháztermében múlt pénteken. Nem is egy, hanem egyszerre három évfordulót!

Még manapság is sokan vágynak irodai munkára!

Még manapság is sokan vágynak irodai munkára!

2024. okt. 26.

Sokan elmondhatjuk magunkról, hogy 18 évesen még nem igazán tudtuk, hogy mely szakterület vagy munkakör lesz az, amiben ki tudunk majd teljesedni, és ahol ki tudjuk aknázni az erősségeinket, képességeinket. A hírekben is gyakori téma a fiatalok tanácstalansága a pályaválasztást illetően. (X)

DSTV: a szalagavató ruhák varázsa

DSTV: a szalagavató ruhák varázsa

2024. okt. 26.

A végzős középiskolások körében az egyik legizgalmasabb esemény a szalagavató bál. Aktuális témát folytat a DSTV összeállítása – ezúttal is a szakember vall arról, mi a menete a báli ruha kiválasztásának, milyen szempontok szerint választanak a bálozók. Hangkép.

Hogyan kezelhető az aranyér?

Hogyan kezelhető az aranyér?

2024. okt. 25.

Ha beszélni kell az aranyérről, gyakran még mindig zavarban vagyunk. Pedig ez a betegség nagyon gyakori, a felnőtt lakosságnak legalább a felét érinti... (X)

Mik a legújabb trendek az outdoor ruházat piacán?

Mik a legújabb trendek az outdoor ruházat piacán?

2024. okt. 24.

Napjainkban már egyáltalán nem probléma az, ha elered az eső túrázás közben, vagy csúszik a szikla a mászás során. A vezető tematikus márkák ugyanis olyan innovatív alapanyagokat használnak, amelyek maximális komfortérzetet biztosítanak szélsőséges helyzetekben is, megóvva a viselőjük testi épségét és egészségét. (X)