Dunaújváros Hetilap

A fenntartható jövő, az élhető város a tét

Öcaline - 2024. október 23. 10:00

"Zöld sivatag, vagy vadvirágos televény?" – a hasábjainkról kölcsönzött címmel tartott előadást a Jelen! Tiszasziget-Dunaújváros közössége felkérésére Für Tibor az ÖKO Klub részéről a Pentele városrészi Mondbach kúriában a közelmúltban. A beszámoló tapasztalatairól és legfontosabb tényezőiről az előadót kérdeztük.

"Valami elkezdődött!" – ezzel az egyáltalán nem titkoltan büszke felütéssel kezdte mondandóját az ÖKO Klub Dunaújváros csapatának képviselője. Für Tibor szerint már az is komoly eredmény, hogy a Kortárs Művészeti Intézetben tartott, a bevezetőben is idézett "zászlóbontás" sikere után a kúriában ismét sokan voltak kíváncsiak a város zöldterületeinek jelenének és jövőjének témáit taglaló előadásra.

Belépés csak természetbarátoknak! 

Az előadó szerint létező igény, növekvő érdeklődés és egyre inkább kontúrosodó tenni akarás tapasztalható a fenntarthatósággal kapcsolatos témák kapcsán városunkban:
– Az előadás egyik fő témája a természetbarát gyep, más neveken beporzóbarát rét vagy vadvirágos terület volt – ezt régebbi, nem szerencsés nevén méhlegelőnek hívták. Úgy látom, van érdeklődés és igény arra, hogy városunkban is legyenek ilyen biodiverz gyepfelületek, még ha csak egyelőre bemutató/kedvcsináló jelleggel is. Fontos azonban a bevezetés, az éles próba előtt a szemléletformálás – erre is tökéletesen alkalmas volt az esemény. Itt egyértelműen az a cél, hogy a lakosság minél szélesebb körben megismerje a természetbarát gyepfelületek fokozatos bevezetésének, elterjesztésének előnyeit, szükségességét.
Az ilyen alkalmak arra is kiválóan alkalmasak, hogy a résztvevők megosszák tudásukat és személyes tapasztalataikat – és nem utolsósorban megismerjék egymás törekvéseit a természetbarátok, a fenntartható környezet iránt elkötelezett aktivisták.

Minden téren hasznos
 
Für Tibor szerint a legfontosabb cél a biológiai sokféleség helyreállítása, amely révén a természeti környezet képviselői a szó legszorosabb értelmében visszakaphatják életterüket: 
– A rovarok szerepe beláthatatlanul fontos a földi élet fenntartása szempontjából: a beporzás mellett a talajélet fenntartása, valamint lebontó tevékenységük miatt is, valamint azért, mert a táplálékláncban a madarak szempontjából töltenek be pótolhatatlan szerepet. Az tudományosan igazolt tény, hogy a természetbarát gyepek remek életteret biztosítanak a rovaroknak. Ráadásul ezeken a területeken sokkal ritkábban kaszálnak – a fokozatos bevezetés, elterjesztés tehát mérhető megtakarítással, forintosítható haszonnal is járna.

Az ÖKO Klub képviselője elszomorító adatokkal is szolgált: a mögöttünk hagyott bő másfél évszázadban a hazai gyepek 70 százaléka elpusztult, ezzel együtt az élőviláguk is eltűnt. A jellemzően monokultúrás mezőgazdasági területeinken a nagymérvű permetezés miatt a rovarok élettere megszűnőben van – éppen ebből eredően lehet új alternatíva a városi közeg: a települések zöldfelületei jelenthetnek fontos menedéket a rovarok számára.

Vissza a természetnek!

Mindez egy komplex, szakmailag ellenőrzött, a lakossági tájékoztatást is fontos pillérnek tartó program keretében célszerű megvalósítani, hangsúlyozta Für Tibor:
– Települési gyepeink egy részén teret kell, kellene nyitnunk az élővilág számára. Minden településen akadnak olyan gyepfelületek, amelyeket gond nélkül vissza lehetne adni a természetnek a kaszálások számának ritkításával. Dunaújváros ezen a téren is ideális terep a zöld felületek nagysága miatt. Érdemes hangsúlyozni, hogy vannak olyan területek városunkban a természetbarát gyepek fokozatos bevezetésére, ahol azok senkit sem zavarnának a mindennapi tevékenységek, a közlekedés, a kikapcsolódás vagy éppen a kutyasétáltatás során. Nagy öröm, hogy a visszajelzések szerint a város vezetése is nyitott a környezetvédelem témái iránt – egyre többen ismerik föl, hogy a fenntartható jövő, az élhető város megteremtése a tét. A bioszféra olyan összetett, hogy nem is vagyunk képesek teljesen átlátni a kölcsönhatások komplex részleteit – csak az biztos, hogy lépni kell: működő, élő, sokszínű természeti környezet nélkül civilizációnk nem lesz képes fennmaradni.

(A címlap- és nyitókép illusztráció; belső oldali fotó: ÖKO Klub Dunaújváros)

A rovat további hírei: Közélet

Ismét téli időszámítás vasárnap hajnaltól – egy óra plusz, álomszuszékok!

Ismét téli időszámítás vasárnap hajnaltól – egy óra plusz, álomszuszékok!

2024. okt. 25.

Aki örül a bónusz ajándékba kapott egy órának, azt most is elkeserítem, így vagy úgy, de mindenképpen borítja a már beállt életritmust. Küszöbön a téli időszámítás!

Ismét együtt tesznek a zöldebb, élhető jövőért városunkban

Ismét együtt tesznek a zöldebb, élhető jövőért városunkban

2024. okt. 25.

Szakmai egyeztetés és párbeszéd helyszíne volt a Városháza annak kapcsán, hogy Dunaújvárosban is elkezdődött a Life projekthez köthető munka. A program legfontosabb pilléreiről Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs alpolgármester beszélt. 

Megkezdte munkáját az új közgyűlés

Megkezdte munkáját az új közgyűlés

2024. okt. 24.

A júniusi önkormányzati választás utáni első rendes ülését tartotta városunk újonnan megválasztott közgyűlése csütörtökön délelőtt. A képviselők összesen 37 témában hoztak döntést, a legnagyobb érdeklődés a Béke városrészi postanyitás kérdését kísérte.

A négyszer megünnepelt születésnap

A négyszer megünnepelt születésnap

2024. okt. 24.

Zorinácz Józsefné Ilona néni szeptember 25-én ünnepelte a 90. születésnapját, először. Azóta ugyanis több alkalommal megülték a kerek évfordulót a családdal, az önkormányzati köszöntés már a negyedik volt az összejövetelek sorában.

Közösen búcsúztak a legendás tanártól

Közösen búcsúztak a legendás tanártól

2024. okt. 24.

A közelmúltban állt az égi katedrára Fejős Ádám, akitől a volt pályatársak, egykori diákok közösen búcsúztak a Rudas középiskolában. A dunaújvárosi oktatási szféra legendás alakja volt, emléke örökké él. 

"A mi dolgunk, hogy tovább vigyük a lángot" (galériával)

"A mi dolgunk, hogy tovább vigyük a lángot" (galériával)

2024. okt. 23.

Méltó módon, együtt tisztelgett a hősök előtt Dunaújváros az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 68. évfordulóján. Ez alkalomból elsőként a temetői kopjafánál koszorúzással emlékeztek, majd a Bartók Kamaraszínházban ünnepélyesen átadták a Dunaújvárosért díjat, amelyet idén Petrás Gábor érdemelt ki. 

Újabb diákcsapat járt a Városházán

Újabb diákcsapat járt a Városházán

2024. okt. 22.

Szándékaink szerint rendszeresen hírt adunk arról, ha diákok, gyerekek látogatnak a Városházára, hogy a vizit révén bepillantást nyerhessenek az ott zajló munkába, hogy egy-két óra erejéig megízleljék az önkormányzat feladatait, hétköznapjait.