A műanyag nyílászárók térnyerése: mire kell figyelni beépítés során?

doszerk - 2024. október 17. 9:00

Az elmúlt évtizedekben a különböző állami támogatásoknak, programoknak köszönhetően egyre nagyobb ütemben kezdtek el terjedni a műanyag nyílászárók, erről a hírekben is lehetett olvasni. (X)

Az ilyen ablakok, ajtók hatalmas szerepet játszanak az energiahatékonyságban, hogy minél kevesebb költséggel ússzuk meg a hűtési vagy fűtési szezonokat.

Valóban a méret a lényeg?

Ha új ablak beszereléséről beszélünk, akkor egyértelműen a méret az egyik legfontosabb paraméter. A PET-RO Nyílászáró műanyag ablakok kínálatában többféle kialakítással találkozhatunk. Bármelyiket is válasszuk, a szélesség, a magasság és a mélység a kulcsfontosságú paraméterek közé tartoznak.

Precíz adatok nélkül már a vásárlás is szinte képtelenség, a beépítésről nem is beszélve. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy megpróbálják otthon, házilag lemérni a nyílást.

Vannak olyan paraméterek, amiről a legtöbben nem is tudják, hogy szükség lesz rá. Ez persze teljesen normális, mivel nem mindenki szakember vagy ez a szakterülete. Kevesen rendelkeznek olyan szemmértékkel, amivel egy szempillantás alatt fel lehet mérni centiméterben az adott felületet.

A cél általában mindig egy profi, prémiumminőségű beltéri ajtó vagy ablak beszerzése és beszerelése. Szükség lesz a falnyílás méretére, a fal vastagságára és a szabad falfelület nagyságára. A mérést sem mindegy, hogy hogyan végezzük el. Sokan csak “körülbelül” állapítják meg a centiket, hisz “úgy is jó lesz”, vagy majd utólag megoldjuk, ugye?

Sajnos a gyakorlatban egy centiméter tévedés is elég ahhoz, hogy az ablakot vagy beltéri ajtót ne lehessen a helyére helyezni. Utólag már nehéz faragni a nyílászáróból, ha az túl nagy. A precíz adatok alatt milliméteres pontosságot értünk. A mérés szabócentivel történik, maximális odafigyeléssel és koncentráltsággal. Ha megvannak kívánt paraméterek, akkor utána kezdődhet a beszerzés, majd a beszerelés.

Jobb, ha hívunk egy szakembert

Teljesen normális, ha ez így elsőre bonyolultnak tűnik. Senkit nem akarunk lebeszélni arról, hogy saját maga próbálja meg lemérni a kívánt paramétereket. Ha viszont biztosra akarunk menni, egy minimálisat sem kockáztatni a végeredmény tekintetében, akkor hívjunk szakembert, aki milliméter pontos felmérést tud elvégezni.

A terepszemle, a körülmények felmérése is megtörténhet az adatok rögzítése mellett, ami hozzájárul ahhoz, hogy pontosabban lehessen megtervezni az egész beépítést. 

Mire kell még figyelni?

Természetesen a pontos méretek meghatározása csupán az első lépést jelenti a nyílászárók cseréjében. Az optimális ajtó és ablak modell kiválasztásakor figyelni kell még a szigetelési paraméterekre.

A kimagasló hőszigetelés segít abban, hogy már a beszereléstől kezdve csökkenteni tudjuk a rezsiköltségeket, ráadásul még az ingatlan értékét is növeli. Az optimális hangszigetelésnek köszönhetően pedig nyugodt, komfortos otthont teremthetünk a családnak.
 

A rovat további hírei: Mozaik

DSTV: sminktippek a mindennapokra

DSTV: sminktippek a mindennapokra

2024. okt. 16.

Megjelenésünk összetett dolog, a hölgyeknél pedig a smink is ennek a része. Folytatja szépségápolási sorozatát a DSTV: az ünnepi sminkek után ezúttal a mindennapok alaptippjeivel találkozhatnak az érdeklődők – szakértői tanácsokkal fűszerezve. Hangkép.

Fákat ültettek a Római játszótéren

Fákat ültettek a Római játszótéren

2024. okt. 15.

Lassan egy éve lesz, hogy a Szerencsejáték Zrt. jóvoltából átadták a Római városrészi, úgynevezett befogadó játszóteret, ami a fogyatékossággal élő és az ép gyermekek számára teremt lehetőséget a közös játék örömére. Azóta rendszeresen történt valami a játszótér körül, most is.

Nagyszabású gálával ünnepel a Rosti iskola

Nagyszabású gálával ünnepel a Rosti iskola

2024. okt. 15.

Jeles évfordulókat ünnepel a jubileumi tanévben a Dunaújvárosi Rosti Pál Gimnázium és Általános Iskola – az ünnepi programsor első csúcspontjának a jubileumi gála ígérkezik pénteken.

DSTV: gólyákat avattak a Rudasban

DSTV: gólyákat avattak a Rudasban

2024. okt. 15.

Fontos mérföldkőhöz érkeztek a Rudas középiskola kilencedik évfolyamos nebulói, derül ki a DSTV összegzéséből. Évtizedes hagyományok mentén szervezett gólyaavató során, játékos, zenés-táncos műsorokkal bőven pettyezett program keretében lettek az iskola teljes jogú polgárai. Hangkép.

Csöndes, őszies nyitány, a hét közepétől némi csapadékkal

Csöndes, őszies nyitány, a hét közepétől némi csapadékkal

2024. okt. 14.

Változóan felhős idő, többször napsütéssel, a hét közepétől növekvő, de még így is gyenge csapadékhajlammal – ez már az ősz dereka, hajnalban csípős, de nap közben kellemes periódust ígér a DO meteorológiai szakértője.

DSTV: az elsősöket avatták a Vasváriban

DSTV: az elsősöket avatták a Vasváriban

2024. okt. 14.

A zöld-sárga nap keretében rendezték az immár hagyományos ceremóniát a Vasvári iskolában, derül ki a DSTV összegzéséből. Az avatás lebonyolításában közreműködtek ex-vasvárisként a DKSE kajak-kenu szakosztályának neves sportolói, valamint Kovács-Seres Hunor úszó is segédkezett. Hangkép.

Egy-egy lomtalanításon ezeréves cuccok (is) előkerülhetnek

Egy-egy lomtalanításon ezeréves cuccok (is) előkerülhetnek

2024. okt. 13.

Ha ősz van, akkor kéthetente lomtalanítunk: október 5-én a Római városrészben élők kaptak négy helyen is konténereket, és helyezhették el hulladékaikat. A látottak alapján továbbra is azt lehet mondani, hogy a lomtalanításban még komoly perspektívák vannak a városban.