Kevesebb a lakástűz, de még mindig nagy pusztítást okoz

Öcaline - 2024. október 8. 10:00

Riasztó statisztikai adatokkal szolgált a Fejér vármegyei helyzetről a katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője: idén már 171 lakás gyulladt ki, egy ember életét vesztette a lángokban – mintegy 1700 négyzetméternyi terület lett a tűz martaléka.

Csökkenő tendencia, de még így is számottevő pusztítás – ez derül ki az első háromnegyed év statisztikájából, amelyről Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados, vármegyei katasztrófavédelmi szóvivő adott tájékoztatást.

Egyre több sérült

A legfontosabb mutató, a lakástüzet száma terén érzékelhető érzékelhető a csökkenés – nem utolsósorban a lánglovagok füstriasztó kampányának is köszönhetően. Az év első három negyedévében összesen 171 lakóépületben keletkezett tűz Fejér vármegyében, tizenkettővel kevesebben, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Fontos adat, hogy az év első kilenc hónapjában 1698 négyzetméternyi épített terület semmisült meg. 
Szomorú tény, hogy lakástűzben egy ember életét vesztette, és elgondolkodtató, hogy bár az esetszám csökkent, egy tényezőt tekintve számottevő emelkedést jeleznek a számok: a tűzesetek során tizenegy ember sérült meg a vármegyében – néggyel többen, mint a tavalyi első három negyedévben.

Munkában a lánglovagok

A tüzek megfékezése, eloltása kiemelt feladat, így a mutatók e tényezőre is kitérnek. A DO-hoz eljuttatott összegzés szerint az idei év első kilenc hónapjában a lakóépületekben keletkezett tüzek oltása összesen 133 órát vett igénybe, 350 tűzoltójármű vonult ilyen esethez Fejérben. 
A leghosszabb beavatkozás hét és fél órán át tartott – egy társasház negyedik emeleti, galériás kialakítású lakása égett teljes terjedelmében Székesfehérváron még július végén, ahol a lángok átterjedtek a tetőszerkezetre is.  Szintén riasztó, de lényeges adat, hogy a tüzek miatt idén már 14 otthon vált lakhatatlanná, 35 embernek kellett átmenetileg máshova költöznie a vármegyében.
A tüzek pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében a vármegyében öt eset kapcsán indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng, a fűtési rendszer hibája, vagy sütés-főzés miatt csaptak fel a lángok. A legtöbbször a konyhában, a nappaliban, a tárolóban, a hálóban és a kéményben keletkezett tűz. Az oltást egy esetben a házon lévő napelemek, tíz helyen pedig az épületben lévő gázpalackok nehezítették.

Fontos a füstérzékelő!

Végül, de közel sem utolsósorban egy figyelmeztető tény: a 171 tűzzel érintett otthon közül egyben sem (!!!) volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában jeleznek, amikor még van lehetőség a lángokat eloltani, vagy kimenekülni, és mielőbb hívni a tűzoltókat. Ennek kapcsán az összegzés még egy tényezőre figyelmeztet: a lakástüzek áldozatai leggyakrabban egyedül élő, idős emberek, ezért idős hozzátartozóinkhoz érdemes olyan füstérzékelőt vásárolni, amely nemcsak hangosan sípol füst esetén, hanem jelzést is a küld a rokonok okostelefonjára.
Az első három negyedévben Fejér vármegyében 30 alkalommal riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt, ezeknél az eseteknél összesen három ember szenvedett szénmonoxid-mérgezést. Éppen ezért érdemes otthonra szénmonoxid-érzékelőt is vásárolni, és azt a fűtőeszköztől egy-másfél méterre, fejmagasságba elhelyezni. A néma gyilkos elleni óvintézkedés szó szerint életet menthet!

(Címlap- és nyitókép: Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság)
 

A rovat további hírei: Sziréna

Elkezdődött a tanév, közlekedjünk figyelmesebben!

Elkezdődött a tanév, közlekedjünk figyelmesebben!

2024. szep. 28.

A tanévkezdéssel jelentősen megnövekedett a forgalom az utakon. Idén a Dózsa iskola diákjai csatlakoztak a közterület-felügyelet és a rendőrség munkatársaihoz figyelemfelhívó akció keretében. 

Eltűnt, nagyon keresik Jázmint – segítsen, ha tud róla! (FRISSÍTVE)

Eltűnt, nagyon keresik Jázmint – segítsen, ha tud róla! (FRISSÍTVE)

2024. szep. 25.

A 15 éves fiatal engedély nélkül távozott dunaújvárosi otthonából, nem ment iskolába, és aztán haza se. A rendőrség felhívást tett közzé a kamaszlány eltűnése ügyében – jelentkezzen, ha tud róla, de már egy megosztás is sokat segíthet! (FRISSÍTVE)

Vádat emeltek a bolti szarka ellen

Vádat emeltek a bolti szarka ellen

2024. szep. 24.

Ruhaneműket lopott egy dunaújvárosi áruházból még február elején – az egység vagyonőre buktatta le, pedig az áruvédelmi tikettektől már sikeresen megszabadította zsákmányát. 

Eltűnés miatt keresik Bencét – jelezze, ha tud róla!

Eltűnés miatt keresik Bencét – jelezze, ha tud róla!

2024. szep. 13.

A dunaújvárosi rendőrség kezdett eljárást a fiatal eltűnése miatt, a 16 éves kamasz még augusztus 19-én távozott mezőfalvi otthonából. Jelentkezzen, ha látta vagy tud a hollétéről – de már egy megosztás is sokat segíthet!

Tésztakészítő gépből lábas, márkás pulóverből olcsó pólók

Tésztakészítő gépből lábas, márkás pulóverből olcsó pólók

2024. szep. 09.

Nem tétlenkednek az online csalások elkövetői – és mindig vannak áldozatai a fondorlatos lehúzásoknak. Az alábbi történet során is akadt, aki 1 millió forintot utalt előre, és persze rajta is vesztett.

Jogtalanul használta más az autóját – pedig csak cigiért indult

Jogtalanul használta más az autóját – pedig csak cigiért indult

2024. szep. 06.

Sajnos az ügyészségi összegzésből nem derül ki, milyen kocsit kötött el a vád alá helyezett férfi – pedig biztos van olyan verda, aminek nem tudnék ellenállni. 

Hosszabbított hőségriasztás – kánikulával kezdődik a tanév

Hosszabbított hőségriasztás – kánikulával kezdődik a tanév

2024. aug. 30.

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján egészen jövő csütörtökig meghosszabbította az augusztus 24-én életbe lépett rendelkezést. Marad a meleg, kitart a másodfok is.