Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Kinek érdemes mezőgazdasági öntöző szivattyút vásárolnia?

doszerk - 2024. október 16. 9:30

A hírekben rendszeresen olvashatunk arról, hogy az aszályos időszakok komolyan megkeserítik a gazdák életét. Rendszeres locsolás nélkül manapság gyakorlatilag lehetetlen Magyarországon növényeket termeszteni. (X)

Ha ugyanis csak az esőre hagyatkozunk, akkor kiegyensúlyozatlan vízellátással kell számolnunk. A legtöbb növény ezt nem igazán tolerálja, a következmények megmutatkozhatnak a termések mennyiségén és minőségén is. Mindenképp célszerű tehát kialakítani valamilyen öntözőrendszert, amihez jó minőségű szivattyúra is szükség van.

Észszerűen kell gazdálkodni a vízzel

Mivel a víz értékes kincs, és nem áll rendelkezésre belőle korlátlan mennyiség, ezért fontos, hogy jól gazdálkodjunk vele. Ha ugyanis pazaroljuk, akkor könnyen kifogyhatnak a vízkészletek azt megelőzően, hogy minden növény kellő mennyiségű utánpótláshoz juthatna belőle.

Lehetőség szerint a vizet a növények gyökereihez kell juttatni. Automata öntözőrendszerrel megoldható, hogy pontosan csak a szükséges mennyiségű vizet kelljen használni, ráadásul célzottan oda, ahova kell. Ha olyan technológiákat alkalmazunk, amelyekkel a párolgási veszteség minimalizálható, akkor ráadásul jelentős összegeket is meg lehet takarítani.

A mezőgazdasági öntözőszivattyúk hatékonynak bizonyulnak

Tény, hogy az öntözőszivattyúknak van valamekkora energiaköltsége, ugyanakkor összességében a kiadások csökkenthetők, ha egyenletes öntözésről tudunk gondoskodni. A termelékenység ugyanis így tartható fenn nagyjából azonos szinten, sőt, akár fokozható is adott esetben.

Kijelenthető, hogy a vezetékes víznél sokkal olcsóbban biztosítható a szükséges locsolóvíz, ha azt felszíni vízgyűjtőkből vagy kutakból nyerjük ki. Ha azonban a tározókban és kutakban lévő vizet gördülékenyen szeretnénk nagy területen eloszlatni, akkor ahhoz feltétlenül szükség lesz mezőgazdasági öntözőszivattyú használatára.

Amennyiben csepegtető öntözés kialakítására kerül sor, akkor alacsony, de folyamatos nyomásra van szükség az öntözőrendszer minden zónájában. Ezt a nyomást viszont mégis biztosítani kell valahogy, amit praktikus megtenni öntözőszivattyúval. Nem optimális nyomás esetén vagy nem jut elég víz a növényekhez, vagy éppen túl sokat fognak kapni. Ez utóbbi egyrészt pazarlás a víz és az energia tekintetében is, másrészt pedig ellenkező hatást érhetünk el a túlöntözéssel, mint amit szeretnénk.

Minden helyzetre más típusú szivattyú a megfelelő

Nem minden esetben a mezőgazdasági öntözőszivattyú a legjobb választás. Ha felszín alatti vízforrásból akarjuk például kinyerni a vizet, akkor ahhoz a búvárszivattyúk egyik speciális altípusa, az ásottkút szivattyú az optimális.

Egy ilyen szerkezetet a kút vizébe engedve lehet működtetni. Egy háztartás esetén nagyon is kapóra jöhet egy ilyen gép, hiszen fel lehet tölteni a kút vizéből például a medencét is, sőt, iható vizű kút esetén használati vízellátásra is bevethető.
 

A rovat további hírei: Kultúra

Változatos programsorozat csalogatta a betű barátait a József Attila Könyvtárba

Változatos programsorozat csalogatta a betű barátait a József Attila Könyvtárba

2024. okt. 16.

Mesés programok sorával, irodalmi délutánnal, játékokkal, akciókkal, vagyis eseményözönnel készült a József Attila Könyvtár – az Országos Könyvtári Napok sorozatát tartották a közelmúltban.

ICA-D: "Vasakarat" – gyűjtemény az acélszobrász alkotótelep után

ICA-D: "Vasakarat" – gyűjtemény az acélszobrász alkotótelep után

2024. okt. 15.

Beszédes címmel nyílik a XVI. Dunaújvárosi Acélszobrász Alkotótelep kiállítása a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) pénteken: az érdeklődők a Vasakarat című bemutatót láthatják péntektől.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Keltető"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Keltető"

2024. okt. 14.

Az autizmussal élő Mariann teljesen önálló szeretne lenni – elköltözni a szüleitől, és stabil megélhetést találni. Folytatja második évadát az ICA-D kötelékében a Szabad Szemmel közössége, a Keltető című magyar dokumentumfilm szerepel a műsoron kedden délután.

DSTV: együtt ünnepelték a zene világnapját

DSTV: együtt ünnepelték a zene világnapját

2024. okt. 12.

A beszámolót már olvashatták, most itt a DSTV összegzése a Sándor Frigyes Zeneiskola ünnepi programjáról. A zene világnapjára két programmal is készült az intézmény: a közös koncert mellett nem maradhatott el a legfiatalabb növendékek szimbolikus virágültetése sem. Hangkép.
 

DSTV: fesztiválkínálat az Intercisa Múzeumban

DSTV: fesztiválkínálat az Intercisa Múzeumban

2024. okt. 11.

Elstartolt a Múzeumok Őszi Fesztiválja országos programsora, amelyhez a dunaújvárosi Intercisa Múzeum is csatlakozott, derül ki a DSTV összegzéséből. A sorozatnyitó előadás az emberré válás és a táplálkozás összefüggéseire fókuszált. Hangkép.

Dallal és játékkal, koncerttel és virágültetéssel ünnepelték a zene világnapját (galériával)

Dallal és játékkal, koncerttel és virágültetéssel ünnepelték a zene világnapját (galériával)

2024. okt. 06.

A Móricz Zsigmond Általános Iskola immár hagyományosan a város óvodásait látta vendégül, a Sándor Frigyes Zeneiskola remek össz-intézményi hangversennyel és az immár évek óta rendszeres virágültetési akcióval készült a muzsika ünnepére.

DSTV: bábelőadás a Bartók repertoárján

DSTV: bábelőadás a Bartók repertoárján

2024. okt. 05.

Az álomlátó fiú című produkcióval folytatódik a Bartók Kamaraszínház bemutatóinak sora, derül ki a DSTV összegzéséből. A zenés bábelőadás 6 éves kortól ajánlott, de a darab alkotói felnőtteknek is szánják – érett fejjel is tanulságos a történet. Hangkép.