Dunaújváros Hetilap

Szakemberek találkoztak: a függőségek kerültek a fókuszba

Fábos Zsolt - 2024. október 1. 17:15

Az Országos Szakmatámogatási Rendszer szervezete gyakran tart szakmai programokat a szociális, illetve a gyermekjóléti területen dolgozók számára. Komárom-Esztergom és Fejér vármegye átmeneti gondozást és hajléktalan ellátást biztosító intézményei kaptak meghívást a Városházán szervezett múlt keddi találkozóra.

A Szalki-szigeti kempingben találkoztak volna a szociális, illetve a gyermekjóléti területen dolgozó szakemberek, de mivel a dunai árhullám miatt ez lehetetlen lett volna, így a dunaújvárosi Városháza biztosított helyszínt az egész napos rendezvénynek. 

Szakmai fejlődés

Mészárosné Libor Ágnes intézményvezető elmondta, hogy az Útkeresés Segítő Szolgálat már másodízben szervezte meg ezt a programot:
– Ennek az az egyik különlegessége, hogy két megye is érintett a mai programban. Kollégáim nevében is mondhatom, hogy nagyon örülünk ennek, mert évente egyszer legalább összejöhetünk mi szakemberek és megbeszélhetjük a szakmánk nehézségeit, a fejlődési lehetőségeket. Ma pedig olyan előadásokkal találkozhatunk, amiből szakmailag is épülhetünk majd.
Erdélyi Zsuzsanna, a székesfehérvári Családok Átmeneti Otthonának vezetője szerint olyan előadásokat hoztak Dunaújvárosba, ami minden, a területen dolgozónak szakmai segítséget, útmutatást jelenthet: 
– A mai alkalommal a bentlakásos intézmények egyik legnagyobb kihívásával, a függőségekkel fogunk foglalkozni. Ez a probléma rengeteg ellátottat érint és ahhoz szeretnénk segítséget adni a kollégáknak, hogyan tudják könnyebben kezelni, milyen lehetőségeik vannak?

A függőség nagy ellenség

A függőség szó hallatán olyan klasszikus, kóros függőségekre gondolunk, mint a dohányzás, vagy az alkohol, de a szakma ennél jóval több fajta függőséget ismer és kezel. A terület szakemberei számára éppen ezért fontos egy-egy ilyen alkalom, ahol tapasztalatot és eszmét cserélhetnek. A megbeszélésnek ezúttal Dunaújváros volt a házigazdája, a résztvevőket pedig Pintér Tamás polgármester köszöntötte:

– Örömmel fogadtuk városunkban a szociális ágazatban dolgozókat, akik azt gondolom, hogy nagyon komplex munkát végeznek. A mai témájuk, a függőség kapcsán például az érintett családok megsegítése is feladatuk lehet. Ráadásul a függőség ma már annyi mindent jelent, hogy ezekre a kihívásokra egyre nehezebb megfelelő válaszokat adni. Érthető, ha a szakembereknek is szükségük van tapasztalatcserére, információátadásra, és akár csapatépítésre is.
Pintér Tamás a rendezvény kezdetén köszöntötte a szociális, illetve a gyermekjóléti területen dolgozókat és nagyrabecsülését fejezte ki munkájukért, amit olyan nagy hivatástudattal végeznek.

(Fotó: Végh Zotán)

A rovat további hírei: Közélet

Járda-korszerűsítés kezdődik a Rómain

Járda-korszerűsítés kezdődik a Rómain

2024. okt. 01.

Járdafelújításra kerül sor a Római krt. 7-11. számú lépcsőházak előtt. A munkálatokról és annak finanszírozásáról a legutóbbi közgyűlés döntött. Motyovszki Mátyás, a terület önkormányzati képviselője szerint hamarosan elkezdenek dolgozni a szakemberek.

Harminc halottat találtak az emlékmű alatt

Harminc halottat találtak az emlékmű alatt

2024. szep. 30.

Befejeződött a szovjet emlékmű elbontása, a szakemberek elvégezték az ott lévő tömegsírok feltárását, a megtalált halottakat átköltöztették a dunaújvárosi temetőbe. A terület ma pedig olyan képet mutat, amilyen talán soha nem volt és hamarosan nem is lesz.

Remek szeptemberi mutatók, de változatlanul nagyon kell a vér

Remek szeptemberi mutatók, de változatlanul nagyon kell a vér

2024. szep. 29.

A hasábjainkon már taglalt csúcsdöntő retró véradás után sikeres akciók egész sorát rendezték szeptemberben – a szokásos donortoborzó mellett ezek taglalásával és az októberi tervekkel is foglalkozunk a hajtás után!

Gyorsan érkezett az árhullám és gyorsan ment is

Gyorsan érkezett az árhullám és gyorsan ment is

2024. szep. 27.

677 centiméter magasan tetőzött a dunai árvíz Dunaújvárosban vasárnap. Néhány nappal később pedig már meg nem mondta volna az ember, hogy mi is történt a Duna-parton. Sokan dolgoztak azon, hogy a lehető legkisebb károkkal járjon a drasztikus vízszintnövekedés.

Edukáció és széles programkínálat csalogatott az autómentes napon (galériával)

Edukáció és széles programkínálat csalogatott az autómentes napon (galériával)

2024. szep. 26.

Véget ért az Európai Mobilitási Hét, Dunaújvárosban is jól sikerültek az ennek apropóján szervezett programok. Az autómentes napon például parádés hangulat töltötte meg a Petőfi ligetet, minden korosztály talált magának elfoglaltságot még múlt pénteken. 

Közösségi élmény és környezetvédelem – rekordokat döntött a takarítási világnap (galériával)

Közösségi élmény és környezetvédelem – rekordokat döntött a takarítási világnap (galériával)

2024. szep. 24.

Közel kétezer részvevővel és több tonna hulladék összeszedésével zárták a takarítási világnapot múlt pénteken.  Az idén immár negyedszerre rendezett eseményen több oktatási intézmény képviseltette magát, akik a Decathlon Magyarország és a Jót, szívből – Dunaújvárosért csapatával karöltve tisztították meg az Erdei tornapálya és a Kádár-völgy területét a szeméttől. 

Árvízhelyzet: a városnál is tart a tetőzés (galériával)

Árvízhelyzet: a városnál is tart a tetőzés (galériával)

2024. szep. 22.

Éjjel kezdődött a tetőzés városunknál, holnaptól már lassú csökkenés várható – a Szalki-sziget víz alatt, de az ár szerencsére nem okozott komoly gondot a folyam városi szakaszán.