Szüreti mulatságot szervezett az epilepsziások egyesülete

Fábos Zsolt - 2024. október 4. 10:30

Mulatságot szervezett a Dunaújvárosi Epilepsziások EPI Egyesülete a Római városrészi Civilházban még múlt pénteken. Rövid műsorral kezdődött a szüreti rendezvény, ami nyitott volt a városrész lakói számára is, majd igazi szüreti vigadalom kezdődött, már bent az épületben.

Az epilepsziások egyesülete hónapok óta készült már a szüreti mulatságra, varróklubot alakítottak és ruhát varrtak maguknak, énekkart szerveztek és minden alkalmat megragadva daloltak. És persze daloltak a szüreti mulatságon is. Aztán sütöttek, főztek és önfeledt igazi vigadalmat terveztek és szerveztek maguknak. 

Gondtalan kikapcsolódás

Nagy volt a sürgés-forgás a Civil Ház környékén, hogy pontosan úgy induljon a szüreti mulatság ceremóniája, ahogyan azt korábban eltervezték. Mert ezt a rendezvényt legalább annyira volt fontos megmutatni, mint megélni – fogalmazott Szilágyi Ferenc egyesületi elnök:
– Minden rendezvényünknek örülünk, mert ezeket az embereket legtöbbször kiközösítik betegségük miatt. Így aztán dupla feladat számunkra az, hogy programokat szervezzünk, meg összefogjuk, összetartsuk ezt a közösséget. Ez a rendezvény már a második és az volt a célunk, hogy egyrészt megmutassuk magunkat, másrészt meg is vendégeljük az érdeklődő városlakókat egy kis szőlővel, pogácsával, borocskával. Jövőre pedig még nagyobb rendezvényt szeretnénk tartani, ahol már az egész szüreti folyamatot fogjuk bemutatni.

Minden napot ajándékként megélni

Az Epilepsziások EPI Egyesülete úgy szervezett szüreti mulatságot, hogy kimentek az utcára műsort adni, szőlővel, borral, pereccel, pogácsával kínálták az arra járókat. Azt mondták, azért, hogy adjanak valamit. Törő Anikó az egyesület igazgatósági tagja szerint ez legalább annyira fontos része volt a programnak, mint az utána következő mulatság:

– Nagyon sokat készültünk a szüretre és nagyon büszkék vagyunk csoportjainkra, akik szabtak-varrtak, hogy mi saját ruhában vonulhassunk fel, koreográfiát tanultak, sütöttek-főztek erre a napra. Ma itt elhangzott egy csokor népdalválogatás, verssel készültünk és megvendégeltük a környék lakóit. Tagjaink, de én magam is hiszünk a közösség erejében, ez a csapat szeretetben él egymás iránt. A legfontosabb pedig az, hogy minden napot ajándékként, alázattal kell megélni. És még valami. Azt látom, hogy az idősebb korosztály olyan élettapasztalattal rendelkezik, amit minden fiatalnak szerencsés lenne figyelembe venni, tanulni tőlük. Én szeretek velük és köztük lenni.

Tiszteletet érdemelnek

Mennyire felemelő és nagyszerű dolog az, ha egyébként beteg emberek gondolnak másokra is és másokkal is megosztják élményeiket. És ha már itt járunk, az EPI volt az a szervezet, akik karácsony előtt gyűjtést szerveztek a rászorulóknak a piacon. Ezek után pedig nehéz is válaszolni arra a kérdésre, hogy ki is számít rászorulónak? Motyovszki Mátyás a terület önkormányzati képviselője szerint ez a csapat megérdemli a megkülönböztetett figyelmet:

– Ismét egy szüreti bálban vagyunk, amire tudom, hogy nagyon készült mindenki. Örömmel látom az emberek lelkesedését, látom a szemükbe a csillogást, izgatottak és örülnek, hogy picit megmutathatják magukat a környéken élőknek. Elismerésem és nagyrabecsülésem feléjük, a legnagyobb tisztelettel. És persze ma drukkolok nekik, hogy minden úgy sikerüljön, ahogyan azt eltervezték.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Mozaik

Valóban örök divatja van az antik bútoroknak?

Valóban örök divatja van az antik bútoroknak?

2024. okt. 04.

Az antik bútorok évtizedek óta nagy népszerűségnek örvendenek, hiszen egy-egy különleges darab nemcsak esztétikai, hanem anyagi szempontból is kincset érhet. (X)

DSTV: újra itt a Horror Circus – borzongjunk velük!

DSTV: újra itt a Horror Circus – borzongjunk velük!

2024. okt. 04.

Voltak már itt és nagy sikert arattak, most ismét Dunaújvárosba látogat a Horror Circus társulata, derül ki a DSTV öszegzéséből. Félelmetesen szórakoztató előadásaikkal a Cirkusz téren várják a borzongásra vágyó nagyérdeműt. Hangkép.

Teltházas tömeg hallgatta és énekelte a slágereket

Teltházas tömeg hallgatta és énekelte a slágereket

2024. okt. 03.

Zsúfolt ház fogadta az Aranydaru Szállítómű Nyugdíjas Baráti Kör által szervezett zenés délutánt szerdán a Városháza rendezvénytermében. Az esemény egészen biztosan jól sikerült, hiszen már az első percekben együtt énekelt a közönség az előadóval. 

Idősek világnapja operett- és retró-előadással

Idősek világnapja operett- és retró-előadással

2024. okt. 01.

Ünnepi programra várja a szépkorúakat az Aranydaru Szállítómű Nyugdíjas Baráti kör: az idősek világnapja alkalmából szervezett szórakoztató műsort a Városháza "C" szárnya dísztermében rendezik kedden. Meghívó.

Alternatív megoldások online pénztárgépek helyett: ePénztárgép kisokos

Alternatív megoldások online pénztárgépek helyett: ePénztárgép kisokos

2024. okt. 01.

A gyorsan digitalizálódó világban a hatékony és megbízható pénzügyi tranzakciók kulcsfontosságúak mind a vállalkozások, mind a fogyasztók számára. (X)

DSTV: esküvői smink trendek

DSTV: esküvői smink trendek

2024. okt. 01.

A nyarak egyre forróbbak, de még mindig ez a legkedveltebb évszak, ha esküvőkről van szó. Katona-Tóth Nóra második szezonját zárta esküvői sminkesként, ennek apropóján a szakmai tapasztalatairól kérdeztük. Hangkép.

Napos nyitány után újabb csapadékzóna – hűvös idővel

Napos nyitány után újabb csapadékzóna – hűvös idővel

2024. szep. 30.

Visszavonhatatlanul itt az ősz, változékony hétre számíthatunk a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – hűvös, majd a hét második felében csapadékos napokkal kezdődik az október.