Dunaújváros Hetilap

Tisztelet az aradi vértanúk emlékének

doszerk - 2024. október 12. 17:00

Dunaújvárosban is megemlékeztek a 13 aradi vértanú és Batthyány Lajos miniszterelnök hősiességéről és bátorságáról. A ’48-as emlékműnél tartott eseményen közreműködött Kiss Kálmán költő, tanár; beszédet mondott Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója. 

Október 6. az aradi vértanúk kivégzésének emléknapja, 2001 óta nemzeti gyásznap.

A függetlenség szimbólumai

Az 1848-49-es szabadságharc végét jelentő világosi fegyverletétel után a császári haditörvényszék ítélete alapján Aradon kivégezték a magyar honvédsereg 12 tábornokát és egy ezredesét, Pesten pedig Batthyány Lajost, Magyarország első miniszterelnökét. Ezen a napon a magyarok világszerte, így Dunaújvárosban is megemlékeztek a 13 aradi vértanú hősiességéről, bátorságáról.
A ’48-as emlékműnél tartott megemlékezésen Kiss Kálmán költő, tanár szavalt verset, majd Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója mondott emlékező beszédet, amelyben egyebek mellett kiemelte, hogy az 1849. október 6-án Aradon történtek mély nyomot hagytak a magyar köztudatban:
– A honvéd tábornokok szimbólumok lettek, nemcsak egy nemzet szabadságharcának és  függetlensége kivívásának szimbólumává, de a megtorló hatalom bosszújának is. Annak ellenére, hogy elbukott a magyar szabadságharc, nemzetünk harca útmutatásul szolgált a történelem folyamán a többi, bilincseit lerázni igyekvő népnek. A környező népek nemzeti öntudata ugyanis éppen a magyar szabadságharcból fakadt. A magyar nép küzdelme meghatározó volt Közép-Európa történelmében, és a szabadságharc bukása után az öreg kontinens élete már minden szempontból merőben más volt, mint azelőtt. A feudalizmus bástyái ledőltek, és a polgári demokrácia vette kezdetét. de a magyar nemzet hosszú évtizedeken keresztül nem felejt, nem feledi a bukott szabadságharcot és nem felejti az aradi vértanúkat sem. Mint ahogyan mi sem! Az egy örök igaz Isten tegye áldottá az emléküket! 

Az emlékezés virágai

Az emlékező szavak után megkoszorúzták az emlékművet. Elsőként Dunaújváros Megyei Jogú Város nevében Pintér Tamás polgármester és Dr. Molnár Attila jegyző közösen helyezték el az emlékezés koszorúját.
Majd a városban működő szervezetek, intézmények, szakmai közösségek helyezték el koszorúikat.
Koszorúztak egyebek mellett például a „Rajta, Újváros!” frakció képviselői, dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő, a FIDESZ helyi szervezetének elnöke, képviselői, a nemzetiségi önkormányzatok, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság, illetve a kulturális intézmények munkatársai, az oktatási intézmények, az óvodák intézményvezetői, valamint az egyesületek képviselői is. Az esemény a Szózat hangjaival zárult.

DMJV Önkormányzata
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Csőtörés az Apáczai elején

Csőtörés az Apáczai elején

2024. okt. 12.

Aki az Apáczai felé jár, az jó néhány napja egy hatalmas földkupacot lát és körülötte sürgő-forgó embereket. És igen, ismét egy csőtörés, ami megint elsősorban a DVG Zrt-nek okoz fejfájást.

Dunaújváros Kenyere: ismét jó helyre került az adomány

Dunaújváros Kenyere: ismét jó helyre került az adomány

2024. okt. 12.

A Dunaújváros Kenyere jótékonysági akció elmúlt negyedévében összesen 8104 kenyeret adtak el, az 50 forintoknak köszönhetően így 405 ezer 200 forintnyi támogatás gyűlt össze. Az adományban ezúttal a Spartan Cheerleading Sportegyesület részesült.

A környezetvédelmet nem lehet elég korán kezdeni (galériával)

A környezetvédelmet nem lehet elég korán kezdeni (galériával)

2024. okt. 11.

A fontos dolgokat nem lehet elég korán kezdeni. És lehet, sőt, biztos, hogy már óvodás korban el kell mondani, megmutatni, jó példával elől járni, hogy mi fontos, mire kell figyelni annak érdekében, hogy legyen majd holnap, de leginkább holnapután.

Újra nyitva a kemping

Újra nyitva a kemping

2024. okt. 11.

A dunai árhullám elsősorban és leginkább a Szalki-szigetet érintette, olyannyira, hogy teljesen ellepte a víz. A víz elvonulta és helyreállítási munkálatok elvégzése után elmondhatjuk, hogy anyagi kár nem keletkezett, csak előtte kellett sokat dolgozni, meg utána. De a lényeg: kinyitott a kemping!

"Sok jó emberrel vagyok körülvéve, a legnehezebb megméretésekre is készen állunk"

"Sok jó emberrel vagyok körülvéve, a legnehezebb megméretésekre is készen állunk"

2024. okt. 11.

Hétfőn hivatalosan is lezárult a 2019-2024-es önkormányzati ciklus és újabb öt év kezdődött a helyi politikában. A polgármester és a képviselők esküt tettek, és ezzel kezdetét vette a 2024-2029-es időszak. Persze a június 9-ei választások eredményeit figyelembe véve mondhatnánk azt is, hogy nem sok minden változott a korábbiakhoz képest. Exkluzív interjú Pintér Tamás polgármesterrel.

Személyi kérdések a rendkívüli közgyűlésen

Személyi kérdések a rendkívüli közgyűlésen

2024. okt. 10.

Hétfőn megalakult városunk újonnan választott közgyűlése, és csütörtökön máris rendkívüli közgyűlést hívott össze Pintér Tamás polgármester. A rendkívüli ülésen megválasztották a bizottságok elnökeit és tagjait, a közgyűlés tanácsnokait, továbbá más határidős napirendekről is tárgyalt a testület.

Csodás dallamok, szép szavak: koncerttel köszöntötte a szépkorúakat az önkormányzat

Csodás dallamok, szép szavak: koncerttel köszöntötte a szépkorúakat az önkormányzat

2024. okt. 10.

Folytatta az elmúlt évek szép hagyományát, ünnepi koncertre várta a szépkorúakat és kísérőiket a város önkormányzata az idősek világnapja alkalmából.