Dunaújváros Hetilap

Véget ért az Önkéntesek Hete

Vass Ádám - 2019. május 31. 14:36

Tizennégy éve tartják meg a nyár kezdetekor az Önkéntesek Hetét a Jószolgálati Otthon lakói, hogy köszönetet mondjanak azoknak, akik egész évben segítették őket.

Régi hagyomány a Jószolgálati Otthon Közalapítvány mindkét intézményében, hogy az ellátottak köszönetet mondanak azoknak az önkénteseknek, akik egész évben folyamatosan segítették őket. Az Önkéntesek Hete már tizennégy éve fontos eseménye az otthon lakóinak, az utolsó napon, pénteken délelőtt pedig idén is a Bartókban rendeztek egy különleges műsort. A Jószoli Gálára ellátogatott Cserna Gábor, városunk polgármestere is, aki elmondta, idén már harmadjára találkozhatnak. Először azután, hogy az önkormányzat személyszállító kisbuszt vásárolt pályázati forrásból az ellátottak számára, amely nagy segítséget jelent a gondozottak életvitelében, a különféle szolgáltatások, programok, akár az Esélyegyenlőségi Sportnap helyszínének elérésében. Másodjára akkor, amikor a „Ragyogj Kékben Dunaújváros” elnevezésű rendezvényt tartották meg a főtéren, ami már az egyik legnagyobb városi rendezvénynek számít. Harmadjára pedig ezen a gálán, az Önkéntesek Hetének zárásaként, ami az egész hetes programsorozatot koronázza meg.

- Magyarországon a szociális terület fenntartójaként az állam, az önkormányzatok, az egyházak mellett a civil szervezetek is jelen vannak. Szerepük nagyon fontos, mert ők azok, akik érzik, tudják, mi történik a területükön, hozzájárulnak a helyi, jelen esetben a dunaújvárosi közösségek építéséhez, megerősítéséhez. Dunaújváros Önkormányzata hosszú évek óta támogatja a Jószolgálati Otthon Közalapítványt, mert értékes, felbecsülhetetlenül fontos szolgálatot lát el. Felhívja a figyelmünket arra, hogy a fogyatékosság nemcsak az érintett családok magánügye, nem is csak az államé, hanem a mi egész közösségünké. A dunaújvárosi emberek közösségéé. A Jószolgálati Otthon munkájának köszönhetően érezhetik a szülők azt, hogy problémájukkal nincsenek egyedül. Büszke vagyok arra, hogy a mi közösségünket, a dunaújvárosi emberek közösségét a nyitottság jellemzi. Egyre többen látjuk be azt, hogy Dunaújvárosnak szüksége van minden polgárára: gyermekre és felnőttre, egészségesre és fogyatékkal élőre, mert csak így, együtt, közösen kerek és teljes a mi közösségünk.

Mint mondta, sok civil egyesület és közösség működik városunkban, de a Jószolgálati Otthonhoz hasonló intézmény országosan is egyedülálló, hiszen olyan speciális és fontos szolgálatot lát el, amit csak kevés megyei jogú város mondhat el magáról, ezért a jövőben is mindig számíthat az önkormányzat támogatására.

A köszöntő után folytatódott a Jószoli Gála, ami 2013 óta része az Önkéntesek Hetének. Ezen a délelőttön a gondozottak kifejezhetik hálájukat mindazoknak, akik egész évben segítették őket. A produkciók során az önkéntesek, a gondozók, a közösségi szolgálatos diákok együtt lépnek színpadra a gondozottakkal és adnak elő egy műsorszámot. Idén a Bartók színház is kivette a részért a műsorból, hiszen a gála végén a Twist Olivér című musical több szereplője is a gondozottakkal adott elő két produkciót a darabból. A gála végén pedig minden segítő és önkéntes egy-egy kézzel készült ajándékot kapott az otthon lakóitól.

A rovat további hírei: Közélet

A honvédelem napján is a békéről beszélünk

A honvédelem napján is a békéről beszélünk

2024. máj. 28.

1992-től a kormány határozata alapján minden évben megünnepeljük a magyar honvédelem napját. Dunaújvárosban is sok éves hagyomány, hogy a '48-as emlékműnél emlékezést és koszorúzást rendeznek.

Az összefogás szüli a közös sikereket

Az összefogás szüli a közös sikereket

2024. máj. 27.

Lakossági fórumot tartott Újtelepen, a Waldorf iskola tornatermében Tóth Kálmán, a 9-es, és Orosz Csaba, a 10-es választókerület képviselője még múlt kedden.

DSTV: fényes búcsú a várostól

DSTV: fényes búcsú a várostól

2024. máj. 27.

Folytatták a szép selmeci hagyományt a Dunaújvárosi Egyetemtől búcsúzó hallgatók, derül ki a DSTV összegzéséből. A diákélet fontos mérföldköveként lámpás-fáklyás felvonulás, vagyis a Szalamander formájában vettek búcsút a várostól és az alma matertől. Hangkép.
 

DSTV: együtt a vészívók ellen

DSTV: együtt a vészívók ellen

2024. máj. 26.

Számolják, figyelik és lehetőség, illetve igény szerint irtják is a szúnyogokat a város területén, derül ki a DSTV összegzéséből. Az önkormányzat felkészült a szúnyoggyérítésre, ám a lakossági beavatkozás is nagyon fontos a vészívók életterének csökkentése érdekében. Hangkép.

Felmérték a város teljes faállományát

Felmérték a város teljes faállományát

2024. máj. 24.

Egy közvetlen európai uniós pályázatnak köszönhetően tavasszal elindult városunkban az Urbact program Biodiver City projektje, ami 9 európai ország, 10 városával együtt kíván válaszokat adni a városi ökoszisztémák kérdéseire. Ehhez a projekthez kapcsolódóan most egyetemisták látogattak Dunaújvárosba.

Korlátozás is, új parkolók is – a lakók kérésére

Korlátozás is, új parkolók is – a lakók kérésére

2024. máj. 22.

Új parkolókat alakítottak ki a Táncsics Mihály utca és a Balogh Ádám utca által határolt belső udvarban. Az elkészült munkálatokról Szabó Zsolt, a terület önkormányzati képviselője beszélt, aki a jövőbeli tervekről is tájékoztatott.

Európa nekünk lehetőséget és barátokat jelent

Európa nekünk lehetőséget és barátokat jelent

2024. máj. 21.

Az Európai Unió Régiók Bizottsága azzal a kéréssel fordult az önkormányzatokhoz, hogy az Európa napon világítsák ki központi épületeiket és ezzel emlékeztessenek arra, hogy egy hónap van vissza az európai választásokig. Dunaújváros is csatlakozott a felhíváshoz.