Te hogyan kérsz bocsánatot?

doszerk - 2020. április 27. 16:00

„Indulj ki magadból!” - hangzik a bölcsesség.
 

 

Amilyen sokat segíthet ez a tanács, éppen annyit ronthat is az aktuális helyzetünkön, ha éppen nem ezen a végén kell megfogni a dolgot. Az önreflexió jó és hasznos dolog, de nem minden helyzetben ez az üdvös. Így van ez a bocsánatkéréssel is.  Működésünk, viselkedésünk – az enyém is, és a másik emberé is - sokkal összetettebb, minthogy egyetlen, konkrét, meghatározott hangsort várjunk a másikról. Tudom, hogy fontos kimondani ezeket a szavakat. Tudom, nem csak az könnyebbül meg a kimondásával, akinek szól, hanem sok esetben az is, aki kimondja. Tudom, micsoda oldásra képes ez két ember között egy befeszült helyzetben.

De ha észrevesszük az egyéb jeleket (is), és ezeket elfogadva teszünk egy lépést a másik felé – vagy legalább is megenyhülünk -, akkor talán ezzel elő tudjuk készíteni a terepet annak, hogy mindez szavak formájában is elhangozzék.

Hiszen a bocsánatkérés nem mindig épp ezekkel a szavakkal hangzik el: „kérlek bocsáss meg!”.

„Micsoda, megbántottak, és még én segítsek a másiknak előkészíteni a terepet a bocsánatkéréshez? Na, azt várhatja!”
Rendben, akkor jó várakozást mindkettőtöknek! Karantén van, ráértek!

Van, akinek az a bocsánatkérése, hogy megpróbálja tettekkel kifejezve helyrehozni az elkövetett hibát. És újra nekiáll a dolognak. Lehet, hogy ebbe még mindig hiba fog csúszni, de cselekedetének célja nem a Jégkirálynő (vagy Jégkirály) által megálmodott tökéletesség életre keltése, hanem „csupán” annyi, hogy az újrázással ismeri el: az előző rosszul sikerült. Ha egy olyan epés mondattal bíztatod, mint: ”remek, ennek a szörnyűségnek most újra nekiállsz?”, azzal nem a béke felé lépdelsz.

Más nem áll neki újra, hanem a következő, hasonló alkalommal próbálja meg helyrehozni a korábban elkövetett hibát, miszerint most másképpen fogja csinálni. A helyzet ugyan teljesen más, de az igyekezet ugyanabból a szívből fakad. Lehet, hogy totálisan irreleváns cselekvés, de őt annyira hajtja a javítás heve, hogy ezzel éppen nem foglalkozik, sőt, fel sem ismeri.

Egy társasági eseményen voltunk, ahol az egyik gyerek segítséget kért az apjától, de ő nem segített, mondván, hogy ennek most nincs itt az ideje, ő a társasággal beszélget, hagyja békén a fia. A feleség szóvá tette ezt a férjének, miszerint talán jobb lenne a kapcsolat a gyerekével, ha nem lerázná, hanem segítene neki, amikor a fia megkéri. 1 perc néha csönd a társaságban a feszültség miatt, aztán ment tovább a társalgás. 5 perc múlva ismét jön a fiúcska, ismét segítséget kér az apájától - milyen kitartóak a gyerekek, őrület! –, hogy nagyobb tér kellene a játékhoz, tudna-e ezügyben tenni valamit. Mire az apa nekiállt átrendezni a kertet, asztalokat tologatni, vendégeket átültetni - hogy eleget tudjon tenni fia kérésének. Feleség ismét beszól, hogy talán nem itt és most kellene a Miniverzum mását életre hívni, mire a férj kikel magából a következő szavakkal: „Most szóltál le, hogy nem foglalkozom a gyerekkel és szarok a fejére. Hát, akkor most foglalkozom vele, és megteszem, amit kér. Most ez sem jó?” Én ezen jót virultam (szakmai ártalom), hiszen az apa nem tett mást, mint próbálta az előző hibát helyrehozni. Számomra ez egy nagyon kedves történet.

Szerintem rengeteg igyekezet van az emberekben – csak talán nem pontosan úgy, ahogy az énbelőlem is fakadna. Talán a maga módján, más szavakkal és tettekkel próbálja helyrehozni a korábban elkövetett hibát. Kérdés, a másik oldal megérti-e, veszi-e az adást?

Mi a végső célod? A durcázás? Arra vágysz, hogy a másik hosszasan engeszteljen? Hogy a sértődéssel magadnál tartsd a figyelmet és a gyeplőt?

Nekem az, hogy a vitás helyzet mindkettőnk számára békésen, és mielőbb lezáruljon, levonjuk a konzekvenciákat és usgyi tovább!

Igenis kell, hogy a másik bocsánatot kérjen! De az Ő bocsánatkérését Tőle várom – és ebbe az is beletartozik, hogy a maga módján fogja ezt megtenni. Talán számára az a mozdulat, gesztus, tett, amit ennek érdekében meglépett, éppen olyan nehéz volt, mint kimondani ezt a hangsort. Talán éppen önreflektál, hiszen már maga is bánja a dolgot, és a saját hülyeségével van elfoglalva – a szó legjobb értelmében. Ettől még természetes elvárás, hogy bocsánatot kérjen tőlem, hiszen megbántott! Teljesen igazad van! Neked nincs olyan, hogy valamin leakadsz, és egy teljesen logikus és szükséges lépés nem jut az eszedbe? Ilyenkor talán Neked jönne jól egy apró lökés, amely megmutatná, hogy mi is a következő, immáron számodra is teljesen logikus lépés.

(Forrás: Lelkizóna)

A rovat további hírei: Mozaik

DSTV: apró, de gyönyörű gesztus az MMK előtt

DSTV: apró, de gyönyörű gesztus az MMK előtt

2024. máj. 04.

Szép anyák napi akcióra készül a Munkásművelődési Központ, derül ki a DSTV összegzéséből. Anyák napjára készülve már ma kikerül az intézmény elé az a tábla, ahonnan szeretteiknek szóló jelképes ajándékot vihetnek magukkal a látogatók. Hangkép.
 

A pécsi Zsolnay-negyed programjai

A pécsi Zsolnay-negyed programjai

2024. máj. 03.

A családi kirándulások egyik népszerű célpontja Pécs, a Mecsek vadregényes tájai mellett azonban érdemes ellátogatni egy különleges helyszínre is. (X)

Koltai Róbert nálunk már családtagnak számít

Koltai Róbert nálunk már családtagnak számít

2024. máj. 03.

A Sugárúti Fesztivál vendége volt Koltai Róbert, aki élettársával, Gaál Ildikóval színpadra állva önálló fellépéssel örvendeztette meg a Dunaújvárosi Estek közönségét. Az előadás ezúttal a Kultik Moziban volt, ahová nagyon sokan ültek be a színvonalas kikapcsolódás reményében. Így is történt!

Küszöbön a Bringatúra – mindenkit várnak szombaton!

Küszöbön a Bringatúra – mindenkit várnak szombaton!

2024. máj. 03.

Immár a XXXVIII. Bringatúra nagy közös tekerésére várják a kétkerekűsöket május 4-én, szombaton. Mutatjuk a teljes programot, bónuszként az útlezárások tervével. Hajrá mindenki, itt a pontos menetrend!

Sugárúti Fesztivál: élményözön a Vasmű úton (galériával)

Sugárúti Fesztivál: élményözön a Vasmű úton (galériával)

2024. máj. 02.

Csodás idő, színes kínálat, és minden képzeletet felülmúló tömeg: remek program kerekedett az idén immár harmadszorra rendezett Sugárúti Fesztiválból május 1-jén. Világ dunaújvárosiai, idesüssetek!

Rostisok Találkozója – már másodszor

Rostisok Találkozója – már másodszor

2024. máj. 02.

Legutóbb vészterhes apropóból úszott a hírfolyamba a Rosti iskola neve – ezúttal sokkal örömtelibb eseményről számolhatunk be: immár másodszor adott otthont az iskola árnyas udvara a Rostisok Találkozója című programnak.

Sugárúti Fesztivál: tömegvonzás a Vasmű úton (FRISSÍTETT galériával)

Sugárúti Fesztivál: tömegvonzás a Vasmű úton (FRISSÍTETT galériával)

2024. máj. 01.

Most még csak a képek miatt jöttünk, drága böngészők és aranyos mindenki, minden képzeletet felülmúló sokadalom futott be délelőtt a Sugárúti Fesztiválra. Galériánk frissült, de a javallat változatlan: keresd magad sokadalomban!