Dunaújváros Hetilap

Koronavírus: a teljes belső határt ellenőrzik keddtől

doszerk - 2020. augusztus 31. 8:15

A teljes belső határon ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést szeptember 1-jétől a kormány a Magyar Közlönyben vasárnap megjelent rendelet értelmében. Eü-vizsga, kontaktkutatás, ha kell, meg honvédségi közreműködés is várható.

Az MTI összegzése szerint a külföldről érkező magyar állampolgárok, illetve állampolgársággal nem rendelkező családtagjaik személyforgalmi beléptetéskor egészségügyi vizsgálaton eshetnek át. Ha ez a fertőzés gyanúját állapítja meg, akkor a belépők kijelölt karanténba, vagy, ha az nem jelent járványügyi kockázatot, hatósági házi karanténba kerülnek. 

Változásözön

Ha a vizsgálat nem állapítja meg a fertőzés gyanúját, a belépők a járványügyi hatóság által kijelölt karanténba, vagy hatósági házi karanténba kerülnek 14 napra. Ez alól felmentést két, legalább 48 óra különbséggel elvégzett molekuláris biológiai vizsgálat (PCR-teszt) adhat.
Kontaktkutatásos fertőzés gyanúja esetén az első vizsgálatot attól a naptól számított negyedik napon lehet megkezdeni, amikor a kontaktszemély a fertőzöttel érintkezett. A rendelet szerint a magánútlevéllel, valamint egyéb úti okmánnyal végrehajtott nem hivatalos célú határátlépésnél a magyar állampolgárral azonos megítélés alá esnek azok és családtagjaik, akik Magyarországon állandó tartózkodásra jogosultak, valamint azok, aki rendelkeznek az idegenrendészeti hatóság 90 napot meghaladó idejű magyarországi tartózkodásra kiadott engedélyével, illetve a magyarországi sportszervezetek versenyzői, sportszakemberei és delegáltjai, ha külföldi nemzetközi sporteseményen részvételt követően lépnek be az országba.

Belépés csak kivételes esetben

A rendelet hatálya nem terjed ki a teherforgalomban és a hivatalos útlevéllel történő határátlépésre, valamint azokra, akik a belépéskor hitelt érdemlően igazolják, hogy a megelőző hat hónapban átestek koronavírus-fertőzésen. A rendelet szerint a nem magyar állampolgárok személyforgalomban Magyarország területére nem léphetnek be. 
Ez alól felmentést csak a rendőrség adhat, például a magyarországi bírósági vagy hatósági eljárásban való részvétel, meghívólevéllel igazolt üzleti célú tevékenység vagy egyéb munkavégzés, beutalóval igazolt egészségügyi ellátás igénybevétele, tanulmányi vagy vizsgakötelezettség teljesítése, a fuvarfeladat kiindulópontjára történő eljutás vagy onnan hazatérés személyforgalomban, családi eseményeken – házasságkötés, keresztelő, temetés – történő részvétel, hozzátartozó gondozása, ápolása, kiemelt jelentőségű, nemzetközi sport-, kulturális, illetve egyházi rendezvényen történő részvétel vagy más méltányolható ok esetén. 
A szomszédos államok polgárai és az ott élő magyar állampolgárok Magyarország területére legfeljebb 24 órára az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek, de ezt a sávot nem hagyhatják el. Szintén beléphetnek az ebben a 30 kilométeres sávban élő magyarok is, ha 24 óránál kevesebbet tartózkodtak a szomszédos állam határától számított 30 kilométeres sávban.     

Az üzlet az üzlet, a sport meg sport

A közlönyben megjelent belügyminiszteri rendelet szerint az üzleti céllal érkezők bármely állam területéről beléphetnek Magyarországra. A külföldiek tranzitáthaladása belépéskor egészségügyi vizsgálatot követően engedélyezett, ha fertőzés gyanúja nem merül fel, a belépő rendelkezik a schengeni határellenőrzési kódexben előírt beutazási feltételekkel, igazolja utazásának célját, célországát, és a célországhoz utazás útvonalán fekvő szomszédos államba a belépése biztosított. A tranzitforgalom csak meghatározott útvonalon lehetséges, csak bizonyos pihenőkön megállva, és legfeljebb 24 óráig. 
Külföldi nemzetközi sporteseményen részvételét követően a magyarországi sportszervezet versenyzője, sportszakembere, vagy a magyarországi sportszervezet általi delegált számára a hatósági házi karantén helyeként a sportszervezet által sporttevékenység végzésére használt ingatlan területét is ki kell jelölni. Így a sportoló a hatósági házi karantén ideje alatt a lakóhelye vagy tartózkodási helye és a sporttevékenység végzésére használt ingatlan között mozoghat, az edzésen részt vehet.  A magyarországi nemzetközi sportrendezvényre érkező nem magyar résztvevők – a nézők kivételével – akkor léphetnek be Magyarországra, ha a megelőző 5 napban legalább 48 órás különbséggel végzett két negatív PCR-teszt eredményét magyar vagy angol okirattal igazolják. Ettől eltérően az Európai Labdarúgó Szövetség protokolljára figyelemmel a résztvevők egy három napnál nem régebbi negatív PCR-teszttel is beléphetnek az országba. Az összegzés szerint a kormány a kiemelt sportrendezvényeknél követendő járványügyi előírásokra külön rendeletet dolgozhat ki.  

Hadfiak, előre!

Katonai konvojok is beléphetnek Magyarország területére, és az országon át is haladhatnak, ha a csapatmozgás során kizárólag technikai eszköz, felszerelés és az állomány mozgatása történik, valamint a szomszédos országok részéről biztosított a határátlépés.
A közlönyben megjelent az is, hogy a Magyar Honvédség közreműködik az egészségügyi válsághelyzet alatt a határellenőrzési és a határvédelmi feladatokban, a járőrözésben, az operatív törzs felkérésére egyes létesítmények fertőtlenítésében, szükség esetén tranzitáthaladással összefüggő kísérési feladatokban, emellett őrzés-védelmi feladatokban is.

(Forrás: MTI; a kép illusztráció)
 

A rovat további hírei: Közélet

Iskolakezdési támogatást nyújt az önkormányzat

Iskolakezdési támogatást nyújt az önkormányzat

2024. jún. 24.

Általános-és középiskolásoknak nyújt egyszeri, 6 ezer forintos támogatást az önkormányzat. A támogatási igényeket július 1-jétől október 30-ig lehet benyújtani a Polgármesteri Hivatal Humán Szolgáltatási Főosztály Szociális Osztályán, ügyfélfogadási időben.

DSTV: véradás a Garázsvásáron is

DSTV: véradás a Garázsvásáron is

2024. jún. 24.

Különleges alkalmakat is megragad a Magyar Vöröskereszt dunaújvárosi csapata a véradások szervezéséhez, derül ki a DSTV összegzéséből. A közelmúltban az újtelepi Garázsváráson biztosítottak lehetőséget a csapolásra az önkénteseknek. Hangkép.

Egy nap alatt két veszélyhelyzet az élményfürdőben, de megoldották!

Egy nap alatt két veszélyhelyzet az élményfürdőben, de megoldották!

2024. jún. 23.

A vészhelyzetek híréről már beszámoltunk: két rendkívüli esemény történt az elmúlt szombaton a dunaújvárosi élményfürdőben – délután egy kamaszt kellett kimenteni, kora este egy idősebb hölgy lett rosszul. A gyors beavatkozás életet mentett mindkét esetben. A városvezetés személyesen mondott köszönetet az életmentőknek szerdán délután.

Hétfőn újra gyérítés

Hétfőn újra gyérítés

2024. jún. 22.

Hogy vannak, és jelen vannak, az nem kérdés. Hogy sok, vagy kevés, arról lehetne vitatkozni.  Természetesen a szúnyogokról van szó. Egy biztos, a tervek szerint hétfőn sor kerül városunkban a gyérítésükre. 

A választások után októberig a régi közgyűlés dolgozik és dönt

A választások után októberig a régi közgyűlés dolgozik és dönt

2024. jún. 21.

Kicsit furcsa, hogy az alig két hete hátunk mögött hagyott választás után úgy folytatta a munkáját közgyűlésünk most csütörtökön, mintha mi sem történt volna. Persze tudjuk, hogy az új ciklus csak októberben kezdődik, addig pedig a jelenlegi-régi képviselők munkájára van szükség. 

Átvették megbízóleveleiket az újonnan megválasztott önkormányzati képviselők

Átvették megbízóleveleiket az újonnan megválasztott önkormányzati képviselők

2024. jún. 20.

Bár a következő önkormányzati ciklus csak októberben kezdődik, a június 9-ei önkormányzati választás hivatalos része a megbízólevelek átadásával zárult le. A már jogerőre emelkedett választási eredmény ismeretében a nemzetiségi önkormányzatok és az új képviselő testület tagjai szerdán vették át megbízólevelüket dr. Hanák Tamástól, a Helyi Választási Bizottság elnökétől.

DSTV: történelmi időutazás

DSTV: történelmi időutazás

2024. jún. 20.

A település történetének fontos helyszíne, ezért is tervezi az önkormányzat, hogy megmenti és rendbe teszi a kistemető környékét, derül ki a DSTV összeállításából. A gazdátlan és veszélyes sírok elbontásával, parkosítással a területen sírkertet alakítanának ki – szóróparcellával. Hangkép.