Jól kifőzte a Pentelei: átadták az új tankonyhát

Öcaline - 2021. február 5. 17:23

Ünnepelt a Pentelei Mentálhigiénés Általános Iskola, Szakképző Iskola és Gimnázium, ma délelőtt adták át az intézmény frissen kialakított tankonyháját, a hozzá tartozó helyiségekkel együtt.

A járványhelyzet miatt két részletben szervezték meg a ceremóniát a Magyar úti intézményben – tíz órától az önkormányzat, majd a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Agrárkamara, valamint a NÉBIH képviselői tették tiszteletüket az iskola frissen felújított, új funkciót kapott részén.

Szalagátvágás a konyhában

Az ünnepség természetesen szalagátvágással kezdődött, Könyves Ágnes igazgató, valamint Braun Edit, a Zöld Kakas Líceum Kft. ügyvezetője, a gyakorlati képzésért felelős tanműhely-vezető a bevetésre váró konyhai eszközök, csillogó sütők és dagasztógépek, fényes pultok közegében, Kálló Gergely országgyűlési képviselő, Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, továbbá Orosz Csaba, a körzet önkormányzati képviselője jelenlétében adta át az új oktatóbázist a diákoknak.
Az ünnepség kiszolgáló részben rendezett köszöntőkkel folytatódott, Könyves Ágnes igazgató az ünnep fontosságára, az elhivatottságra és a fejlesztések fontosságára hívta fel a megjelentek figyelmét:
– Ünnepelni azokkal az emberekkel öröm, akikkel együtt élünk meg pillanatokat, vagy akik együtt gondolkodnak velünk, vagy akár a távolból szurkolnak. Ma csupa olyan embert hívtunk meg, akik számára fontos az, amit ma elértünk. Fontos, mert mindannyiunk szívében jelentős helyet foglal el a fiatal generáció; tavaly együtt örülhettünk a Civil díj 2020 – Legnagyobb hatású projekt díjnak, melyet az országos elismertségnek örvendő mentálhigiénés programunknak köszönhetünk, ma pedig egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk. A szakképzésünk minőségi változáson megy keresztül. Míg két-három éve attól tartottunk, hogy a szakképzés államosításának következtében iskolánkban meg kell szüntetni a szakmai oktatást. De ahol jó emberek, jó célért dolgoznak, ahol van jövőbe vetett hit, ott másként alakulnak a dolgok. Rengeteg segítséget kaptunk, nem hagytuk magunkat, és itt az eredmény – a Penteleiben nagyszerű oktatókkal, színvonalas tanműhelyekkel, rengeteg új tervvel, ötlettel megújul a szakképzés. 

Mindenki boldog

Az igazgatói köszöntőt követően Braun Edit tanműhely-vezető elárulta: az újonnan kialakított, részben pályázati forrásból megvalósított tankonyha jó eséllyel pályázhat az ágazati vizsgaközpont minősítésre, de a lényeg, hogy a penteleis diákok már jövő hétfőn birtokba vehetik az új oktatóbázist.  Körömi Csilla, az intézmény titkárságvezetője az átépítés, rekonstrukció és a tankonyha kialakítása elmúlt négy hónaljáról adott rövid beszámolót, majd a városvezetés képviseletében Kálló Gergely mondott köszönetet az elvégzett munkáért, és kívánt sok sikert a folytatáshoz.  Az országgyűlési képviselő bejelentette, szimbolikus ajándékkal érkeztek: a Pentelei országos hírű mentálhigiénés programját felterjesztette Dunaújváros Értéktárába. A DSTV kamerája előtt Barta Endre alpolgármester méltatta a Pentelei kimagasló szakmai teljesítményét:
– Az elmúlt időszakban is remek eredmények egész sorát produkálta az intézmény, és úgy érzem, mindannyian büszkék lehetünk arra, hogy folyamatosan új terveket szőnek, remek programokat dolgoznak ki, és azokat magas színvonalon meg is valósítják. Ebben a nehéz időszakban nagyon fontos látni, hogy vannak, akik tevékeny részt vállalnak a fejlődésből – jó példát adva mindenkinek.
Az ünnepség után Krehó Edit, az intézmény szakképzésért felelős vezetője kérdésünkre elmondta: az új oktatóbázison a vendéglátás, a turisztikai ágazatban a fogadós, valamint a mezőgazdasági ágazatban a kistermelői élelmiszer-előállító képzés diákjai szerezhetnek gyakorlati ismereteket. Az új szakképzési rendben hozzájuk társulnak még a szakács, cukrász és pincér növendékek – a tervek szerint évente mintegy félszáz diák gyakorlatának biztosít korszerűen felszerelt bázist a tankonyha. Könyves Ágnes kérdésünkre elárulta: a fejlesztés mintegy 20 millió forintos beruházással valósult meg – a rekonstrukcióra 5, az eszközökre 15 millió forintot szántak –, de az új tankonyhával távlatos tervek előtt is lehetőség nyílt:
– Iskolánk alapítványa Éljünk egészségesen! címmel kampányt hirdetett, ennek keretében már tartanak egy konferencia előkészületei, és a jövőben rendszeresen szeretnénk olyan tanfolyamokat szervezni, ahol a fiatalok vagy a felnőttek elsajátíthatják az egészséges táplálkozás alapjait.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Oktatás

Csodás vizsga, nagy találkozás a Rostiban

Csodás vizsga, nagy találkozás a Rostiban

2024. máj. 24.

Bár az eredmény még nem ismert, már maga az esemény is csodával határos: digitális kultúra tantárgyból előrehozott érettségi vizsgát tett a súlyos izomsorvadásban szenvedő Lisztes Nárcisz a Rosti gimnáziumban. A 11. évfolyam végén, most először találkozott élőben az osztálytársaival.

Újra az élményfürdőben lesz a nyári napközis tábor bázisa

Újra az élményfürdőben lesz a nyári napközis tábor bázisa

2024. máj. 22.

Ezen a nyáron is számíthatnak a szülők és a gyerekek az önkormányzati napközis táborra. Hat héten keresztül várják július 1-jétől a fiatalokat, idén is a Duna Dog Center szervezésében.

DSTV: jubilált a matekverseny

DSTV: jubilált a matekverseny

2024. máj. 22.

Verseny is volt, és ünnepeltek is a Vasvári iskolában, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézmény idén immár 30. alkalommal adott otthont a hagyományos eukleidészi matematikaverseny viadalának – az általános iskolák nyolcadikosai mérték össze tudásukat a napokban. Hangkép.
 

DSTV: közös hangot kerestek

DSTV: közös hangot kerestek

2024. máj. 21.

Nagyszabású szakmai nappal ünnepelte alapítása 30. évfordulóját a Pentelei Mentálhigiénés Általános Iskola, Szakképző Iskola, Szakiskola és Gimnázium, derül ki a DSTV összegzéséből. Az országos hírű szakembereket felvonultató, Közös Hang című eseményt a Városházán rendezték. Hangkép.

Ingyenes felkészítő sorozatot szerveznek

Ingyenes felkészítő sorozatot szerveznek

2024. máj. 16.

P. Szabó János évtizedeken át tanított villamossági tárgyakat a Bánkiban, majd a Dunaferr iskola villamos tagozatán. Nyugállományba vonulását követően sem pihen – most például ingyenes felkészítő sorozatot szervez továbbtanulást tervező diákoknak.

Nárcisz már érettségire készül a Rostiban

Nárcisz már érettségire készül a Rostiban

2024. máj. 10.

A tizenegyedik évfolyamba jár, két tantárgyból vizsgázik a 17 éves fiatal. Nárcisz a várostól mintegy 200 kilométerre, a Somogy megyei Nagybajomban lakik, speciális tanterv szerint tanul. Súlyos izomsorvadásos betegség sújtja. Most utazik először a városba – hétfőn vizsgát tesz a Rostiban.

Móricz 70: folytatódik az ünnepi sorozat

Móricz 70: folytatódik az ünnepi sorozat

2024. máj. 03.

Koltai Róbert színművész az iskola öregdiákjaiként tér vissza a Móriczba szombaton, majd kamarakiállítással folytatódik az intézmény 70 évét ünneplő jubileumi programsorozat.