Dunaújváros Hetilap

Városunkban is működnek már a használtolaj-pontok

Kölesdi Fanni - 2021. április 6. 7:50

A környezetszennyezés megelőzése érdekében már városunkban is szelektíven gyűjthető a háztartásokban keletkezett használt sütőolaj. Mint azt Szabó Zsolt alpolgármester elmondta: a városvezetés kiemelt feladatának tekinti a környezettudatos magatartás erősítését – ezt szolgálja a használt étolaj szervezett begyűjtése is.

Az alpolgármester lapunknak kiemelte: sokan nem is gondolnák, hogy mekkora kárt okoz egyetlen liter csatornába öntött használt olaj – ez a mennyiség akár százezer liter élővizet is képes beszennyezni. Egyebek mellett ezért is fontos, hogy a háztartásokban keletkezett sütőolaj ne kerüljön a szennyvízelvezető csatornába, a vizekbe, a talajba vagy akár a kommunális hulladéklerakóba:
– Az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a környezet védelmére. Éppen ezért a városban működő önkormányzati intézmények önkéntes részvételével együtt csatlakoztunk a használt étolaj szervezett begyűjtéséhez és a gyűjtőpontok kialakításához. A városban összesen 12 ponton – a Dunaújvárosi Óvoda minden tagóvodájánál és a bölcsődéknél kihelyezett bokszokban - adhatják le a lakók az otthonaikban keletkezett sütőolajat. A gyűjtésben a Biotrans Kft. nyújt segítséget, amely díjmentesen elszállítja a már említett pontokon összegyűjtött olajat – és az intézmények alapítványainak 25 Ft/kg visszatérítést biztosít adomány formájában az összegyűjtött mennyiségért. Bízunk abban, hogy egyre szélesebb körben elterjed a környezettudatos gondolkodásmód, hiszen ma már nem csak a hulladékot gyűjthetjük szelektíven.  

A használt olaj tisztítás után kiváló biodízel alapanyag, amely a gázolajgyártás során hasznosul újra, így mindenképpen előnyös annak szelektív gyűjtése. 

Az új, ingyenes szelektív gyűjtési forma bevezetésével a település csatornahálózata és szennyvíztisztítója is mentesül a terhelés alól, így a rendszer környezetvédelmi szempontból hasznos a csatlakozó önkormányzatok számára. A használt sütőolaj és sütőzsiradék nagy része így eltűnik a csatornákból, és ezzel a magán- és közcsatorna-hálózat meghibásodási- és rongálódási aránya is csökken. A csatornahálózat falára tapadó anyagok kisebb mértékben lesznek jelen – ezzel csökken a dugulások száma - valamint csökken az olaj és egyéb szennyeződések kölcsönhatása nyomán a beton- és fémelemeket rongáló elegyek aránya is. A szennyvíztisztítók mentesülnek az olaj kiszűrésére fordított többletenergia-felhasználástól.

A lakóknak tehát – az elhatározáson kívül – nincs más dolguk, mint a háztartásokban keletkezett elhasználódott, kihűlt olajat visszatölteni egy palackba, majd elvinni azt az egyik gyűjtőpontba.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

2024. ápr. 27.

Eddig a füves területen kitaposott ösvények voltak, a lakók kérésének megfelelően most zúzott kővel alakítottak ki gyalogos utakat a Technikum városrészben, az Esze Tamás utca, Vörösmarty utca, Gábor Áron utca által határolt területen.

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

2024. ápr. 27.

Hajléktalan kérdésben tökéletes válasz valószínűleg nem létezik, megoldásra viszont szükség lenne. Amíg ez nem születik meg, addig a hajléktalanok problémát jelentenek a közterületeinken, és zavarják a mindennapjainkat. Szabó Zsolt alpolgármester a Technikum, és azon belül is a 6-os választókerület képviselője az egyenruhások segítségét kérte.

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

2024. ápr. 26.

A város 73. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a kitüntető címet a többszörös búvárúszó világbajnok és paralimpikon Pintér Tamás polgármestertől a felújított Mondbach-kúriában pénteken délután.

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

2024. ápr. 26.

Pontosan egy évvel ezelőtt kezdett működni városunkban a Szociális konyha szolgáltatás. Dunaújváros önkormányzata a nehéz helyzetben élőkön kívánt azzal segíteni, hogy minden 18. életévet betöltött városlakó egy tál meleg ételhez juthasson. A szolgáltatás sikeres, és a városvezetés a bővítésen dolgozik, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester tájékoztatott a tervekről.

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

2024. ápr. 26.

A rotterdami tanácskozásról már olvashattak, de most itt a DSTV összeállítása arról, hogy városunk is kapcsolódott az Új Városok Nemzetközi Hálózatának munkájához. Az uniós pályázat részleteiről, az új városokkal kapcsolatos kutatásokról és tervekről Zsinka Gabriella és Gyöngyössy Csaba számolt be. Hangkép.

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

2024. ápr. 25.

Április 20-án hivatalosan is megkezdődött a június 9-én esedékes választások kampánya. A városban közlekedő állampolgárok ezt onnan is tudhatják, hogy elkezdtek plakátolni az utcákon, a két nagy jelölőszervezet (amelyek az önkormányzati választáson indulnak) pedig már össze is gyűjtötte, le is adta az ajánlásokat. 

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

2024. ápr. 25.

Új helyen rendezik az önkormányzat egyik legrangosabb elismerése díjátadó ceremóniáját: a Dunaújváros Díszpolgára cím büszke birtokosa a felújított Mondbach-kúriában veheti át a kitüntetést pénteken délután. Meghívó.