Tippek a megfelelő vászonkép kiválasztásához

doszerk - 2021. szeptember 14. 16:26

Egyre elterjedtebbek a vászonképek, mivel számos előnyük van az egyszerű képekkel szemben. Tartósabbak, könnyen tisztíthatóak, sokkal látványosabbak, hangsúlyosabbak egy lakásban. (X)

Mi is a vászonkép, milyen egy jó darab? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk a következőkben a Vászonkép Szalon cikkének segítségével.

Mi az a vászonkép?

A vászonkép az, amikor egy fotót vagy bármilyen választott képet vászonra nyomtatnak speciális tintával, ezt pedig vakrámára feszítik. A kifeszítés itt fontos pont, enélkül csak vászonfotóról van szó. A köznyelvben gyakran keverik a kettőt, a különbség annyi, hogy feszítik-e vakrámára vagy sem.

A vakráma az a fakeret, amire a vászonnyomatot kifeszítik, ezt szemből nem látjuk, ennek segítségével tudjuk a kész terméket kitenni a falra. 

A kép minősége

A jó vászonkép elkészítéséhez elengedhetetlen, hogy megfelelő minőségű képeink legyenek. Ez egyfelől az elegendő pixelméretet jelenti, másfelől viszont a kép minősége is fontos. A Vászonkép Szalonnál úgy számolnak, hogy 30 cm-enként van szükség 1000 pixelre. Tehát például egy 2000 x 1000 pixeles kép alapvetően egy 60 x 30 cm-es vászonképre elég. A fotóknál lényeges, hogy ne legyenek sötétek, szemcsések, zajosak. Ezeket nagyon sokszor annak ellenére sem lehet feljavítani, hogy a pixeleket nézve jó minőségű képnek nevezhetjük.

Ha kifejezetten azzal a szándékkal készítünk el egy képet, hogy vászonkép készül belőle, érdemes néhány dologra figyelni, az egyik ilyen például a felbontás. Ma már a telefonjaink nagyon jó felbontással dolgoznak, viszont igyekezzünk ne a szelfikamerát használni. Használjunk minél több fényt, ha beltéren vagy este készítjük a képet, próbáljunk minél több lámpát kapcsolni, használjuk a vakut. 

Ha nincsenek jó minőségű képeink, két dolgot tehetünk. Vagy montázst készítünk a meglévő képekből, vagy pedig több kisebb vászonképből állítunk össze egy falat. 

A régi képeket elég jó minőségben be lehet fotózni vagy scannelni, így egy kis retusálás után azok is bátran használhatók.

Effektek

Bátran használjunk különböző képszerkesztő programokat, effektezzük a kiválasztott képeket. Ma már tele van az internet ingyenes, könnyen használható képszerkesztőkkel. Több esetben is jó ötlet lehet az effektezés. Ilyen lehet, ha egy eleve színes szobába tennénk vászonképet, tudunk belőle szürkeárnyalatosat készíteni. 

Egy átlagos családi fotónál a háttérrel, fényekkel érdemes játszani, legtöbbször ezeket ugyanis nehezen lőjük be tökéletesre.

A vászonképek elkészítésének csínjáról-bínjáról napestig lehetne beszélni, például a festővászon minőségéről vagy a vászonképek elrendezéséről, de a figyelmeteket remélhetőleg így is felkeltette a cikk.
 

A rovat további hírei: Mozaik

Sugárúti Fesztivál: itt az Ikarusok menetrendje

Sugárúti Fesztivál: itt az Ikarusok menetrendje

2024. ápr. 30.

Javában tartanak az előkészületek a Vasmű úti kavalkádra, még adósak voltunk a Béke, valamint a Római városrészből induló veterán Ikarus buszok menetrendjével – eddig!

Retro majális a Vasmű úton – jön, jön, jön a Sugárúti Fesztivál! (FRISSÍTVE)

Retro majális a Vasmű úton – jön, jön, jön a Sugárúti Fesztivál! (FRISSÍTVE)

2024. ápr. 29.

Élményözön és időutazás, programcunami műfaji határok nélkül – itt a Sugárúti Fesztivál nagyon részletes programja. Aki csak teheti, kapcsolódjon be a május 1-jén, szerdán futó eseménysorozat kavalkádjába, legyetek, legyünk újra sokan! Vigyázat, horror a vége! (FRISSÍTVE)

A kerti munka kényelme: ezért jó döntés egy akkumulátoros metszőolló

A kerti munka kényelme: ezért jó döntés egy akkumulátoros metszőolló

2024. ápr. 29.

A kerti munka a tavaszi szezon elkerülhetetlen velejárója. Ha szeretnénk megkönnyíteni, manapság már rengeteg hasznos eszköz áll rendelkezésünkre. Ilyen innovatív megoldás például az akkumulátoros metszőolló is, ami számos előnnyel jár a hagyományos eszközökkel szemben. (X)

Nyárias nyitány, aztán aranyat érő esős napok

Nyárias nyitány, aztán aranyat érő esős napok

2024. ápr. 29.

Folytatódik a kellemes tavaszi, már-már nyárias idő a DO meteorológiai szakértőjének friss előrejelzése szerint: május 1-jén napsütés csalogat a szabadba, csütörtöktől már aranyat érő esők jöhetnek.

90 évesen is derűsen, sok boldogságot!

90 évesen is derűsen, sok boldogságot!

2024. ápr. 28.

Folytatódott a szépkorúak köszöntése városunkban: Mráz Józsefné, Margit néni is 90 éves lett. A jeles alaklomból Barta Endre alpolgármester látogatta meg otthonában, és adta át a városvezetés jókívánságait.

DSTV: a szabályos kerékpározásról

DSTV: a szabályos kerékpározásról

2024. ápr. 27.

Egyre többen választják közlekedési formának városunkban a kerékpározást, de ugyanúgy vonatkoznak rá a KRESZ szabályai, mint az autósokra. Hangkép.

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

2024. ápr. 25.

Szép sikert aratott az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezés – a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc akciójának a Liget közi sportpálya adott otthont múlt szombaton. Sokan mozdultak kékben és sikeres volt az online árveréses gyűjtőakció is!