Dunaújváros Hetilap

Élelmiszerbank: rekorddöntő adománygyűjtés

Öcaline - 2021. november 23. 10:48

Rekord mennyiségű felajánlás, 348 tonna tartós élelmiszer gyűlt össze a Magyar Élelmiszerbank Egyesület karácsonyi adománygyűjtő akciója során. A dunaújvárosi gyűjtőpontok is nagyon szépen teljesítettek!

Minden tekintetben rekordot döntött az akció, derül ki az egyesület összegzéséből – és örömteli adalék, hogy a jótét akcióból idén is kivették részüket a dunaújvárosi adományozók és önkéntesek.

Diadal – a számok nyelvén

Az idei karácsonyi gyűjtőakciót a hét végén szervezte az Élelmiszerbank – és már az előkészületek sejtetni engedték a csúcsdöntést: az ország 160 településén, 315 áruházban összesen 6500 önkéntes vett részt a karitatív közösségi kezdeményezés lebonyolításában. A végeredmény magáért beszél: összesen 348 tonna tartós élelmiszer gyűlt össze. Hogy ez a karitatív akció főszámát tekintve  mit jelentez, arra is választ ad az egyesület összegzése: a felajánlott termékekből 70 ezer élelmiszercsomagot állítanak össze, amiket rászorulókhoz juttatnak el az ünnepi időszakban.
Dunaújváros is kitett magáért: a három nap alatt a négy gyűjtőponton 4486 kilogramm adomány gyűlt össze – ez 900 élelmiszercsomag összeállításához elég. A városi mutatvány annak fényében kifejezetten büszkeségre ad okot, hogy egész Fejér megyében 14 ezer 316 kilogramm volt a gyűjtés eredménye!

Szép mutatók – meg a ráadás!

A 2006-ban zászlót bontott közösség idei felhívásához az ország 315 áruházában lehetett csatlakozni, a vevők a kasszák után kialakított gyűjtőpontokon adhatták le adományaikat az Élelmiszerbank önkénteseinek.
A 348 tonnás végeredmény azt jelenti, hogy a vásárlók a háromnapos akció minden percében 223 kilogramm tartós élelmiszert adtak össze a jó célra. A korábbi felhíváshoz híven elsősorban olyan alapvető fontosságú termékek érkeztek, mint tészta, konzervek, rizs, liszt, cukor és étolaj – de az összegyűjtött bébiétel, tartós tej és különféle édességek is fontos részét képezik majd az élelmiszercsomagoknak, amiket a következő hetekben juttatnak el a rászorulókhoz.

Érdekes mellékszál, hogy a Tesco az adományt ebben az évben is kiegészíti: az áruházlánc üzleteiben november 19. és 21. között összegyűjtött tartós élelmiszerek értékének 20 százalékát kapja az Élelmiszerbank pénzadomány formájában. A felajánlás célja, hogy az áruházlánc ezzel segítse az egyesület működését, és a nélkülözők év közbeni ellátását is.

Gigantikus együttműködés, és az utolsó lehetőség

A tartós élelmiszereket az Élelmiszerbank országszerte 300 karitatív szervezet közreműködésével juttatja el a rászorulókhoz a következő hetekben. A felajánlásokból idén is nagycsaládosok, idős emberek, fogyatékkal élők, hajléktalanok, a gyermekotthonok lakói és további szociális intézmények gondozottjai részesülnek majd, hangsúlyozta Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke:
– Nemcsak a közelgő ünnepek miatt bír hatalmas jelentőséggel az elmúlt három nap eredménye. A koronavírus negyedik hulláma és az élelmiszerárak növekedése sajnos éppen a legkiszolgáltatottabb rétegeket érinti a legsúlyosabban. Most a legapróbb segítségre is szükségük van. Köszönjük minden adományozónak, önkéntesnek és a partnereinknek, akik ezt felismerték!
És a végére jöjjön még egy jó hír: az Élelmiszerbank akciójáról az sem maradt még le, aki a hétvégén nem tudott ellátogatni a gyűjtőpontokra: a Tesco Otthonról szolgáltatása egészen december 5-ig lehetőséget kínál a jótékonykodásra. A honlapon még bárki vásárolhat tartósélelmiszer-csomagokat adományként, amiket az Élelmiszerbank és partnerei szintén az ünnepi időszakban juttatnak el a nélkülöző emberekhez, családokhoz.

(Fotó: Élelmiszerbank – facebook)

A rovat további hírei: Közélet

Gyorsan érkezett az árhullám és gyorsan ment is

Gyorsan érkezett az árhullám és gyorsan ment is

2024. szep. 27.

677 centiméter magasan tetőzött a dunai árvíz Dunaújvárosban vasárnap. Néhány nappal később pedig már meg nem mondta volna az ember, hogy mi is történt a Duna-parton. Sokan dolgoztak azon, hogy a lehető legkisebb károkkal járjon a drasztikus vízszintnövekedés.

Edukáció és széles programkínálat csalogatott az autómentes napon (galériával)

Edukáció és széles programkínálat csalogatott az autómentes napon (galériával)

2024. szep. 26.

Véget ért az Európai Mobilitási Hét, Dunaújvárosban is jól sikerültek az ennek apropóján szervezett programok. Az autómentes napon például parádés hangulat töltötte meg a Petőfi ligetet, minden korosztály talált magának elfoglaltságot még múlt pénteken. 

Közösségi élmény és környezetvédelem – rekordokat döntött a takarítási világnap (galériával)

Közösségi élmény és környezetvédelem – rekordokat döntött a takarítási világnap (galériával)

2024. szep. 24.

Közel kétezer részvevővel és több tonna hulladék összeszedésével zárták a takarítási világnapot múlt pénteken.  Az idén immár negyedszerre rendezett eseményen több oktatási intézmény képviseltette magát, akik a Decathlon Magyarország és a Jót, szívből – Dunaújvárosért csapatával karöltve tisztították meg az Erdei tornapálya és a Kádár-völgy területét a szeméttől. 

Árvízhelyzet: a városnál is tart a tetőzés (galériával)

Árvízhelyzet: a városnál is tart a tetőzés (galériával)

2024. szep. 22.

Éjjel kezdődött a tetőzés városunknál, holnaptól már lassú csökkenés várható – a Szalki-sziget víz alatt, de az ár szerencsére nem okozott komoly gondot a folyam városi szakaszán.

A jövőnk vagy zöld, vagy semmilyen

A jövőnk vagy zöld, vagy semmilyen

2024. szep. 22.

Egy héten keresztül Dunaújvárosban is kiemelt figyelmet kapott a környezetvédelem és a fenntartható közlekedés népszerűsítése, ugyanis idén is csatlakoztunk az Európai Mobilitási Héthez. Ennek egyik állomása a Városháza téren megrendezett Hivatali Zöld Nap volt.

Istentisztelettel adott hálát a közösség

Istentisztelettel adott hálát a közösség

2024. szep. 21.

Hálaadó istentiszteletet tartott a Dunaújvárosi Református Egyházközösség sikeresen lezárult templomuk felújítása alkalmából. A templom korszerűsítése 180 millió forintos beruházásból valósult meg.

KRÉTA rendszer van, csak számítógép nincs

KRÉTA rendszer van, csak számítógép nincs

2024. szep. 21.

A Dunaújvárosi Óvoda minden nevelési évet értekezlettel kezd, olyannal, ahová Pintér Tamás polgármester is meghívást kap. Ez idén is így volt, szerdán délelőtt a Lilla közi intézményben tárgyaltak.