A Baracsi úti Arborétum története a kezdetektől napjainkig

doszerk - 2022. május 14. 10:42

Már egyre kevesebben tudják, vagy emlékeznek arra, amikor a mára Baracsi úti Arborétumként ismert természetvédelmi terület még magánbirtok, majd pedig a Városgazdálkodási Vállalat (később DVG Zrt.) telephelye volt. 

A mai arborétum alapjait Nagy István, Pista bácsi rakta le. Főhősünknek a Városgazdálkodási Vállalat (ma DVG Zrt.) főerdészeként az ötvenes évektől kezdve elvitathatatlan érdemei vannak a város és környéki erdők létrehozásában – a mai arborétumként, akkor még Kádár-tanyának ismert területen lakott, mely a vállalat telephelye is volt. Pista bácsi akkor még csak saját örömére egy úgynevezett "gyűjteményes kertet" hozott létre. 
Az Alsó-foki-patak hűvös völgyében húzódó terület kedvező mikroklímájának köszönhetően tökéletes környezetet biztosított olyan élőfa gyűjtemény telepítésére, melyben bemutathatók a hazánkban erdészeti és parképítészeti céllal telepített örökzöld lombhullató fa– és cserjefajok. 
Pista bácsi nyugdíjba vonulását követően nemcsak a feladatait vette át Horváth Tibor, hanem az gyűjteményes kert sorsának egyengetését is. A 2000-es évek elején Horváth Tibor kezdeményezte Dunaújváros Önkormányzatánál a terület védetté nyilvánítását, mely folyamat a mai napig a hivatalban dolgozó Petrovickijné dr. Angerer Ildikónak, a Hatósági Főosztály Környezetvédelmi Osztály vezető-főtanácsosának és munkatársainak hála megszületett a 69/2004-es számú rendelet, mely 2005. január 1-ei hatállyal helyi jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánította a Baracsi úti Arborétum területét, majd pedig Horváth Tibor főerdésszel létrehozták az arborétum ma ismert formáját.
A természetvédelmi oltalom alá helyezett területeket és faegyedeket természetvédelmi táblákkal látták el, kikerültek a fajnév táblák és ismertető táblákkal övezett tanösvény is a látgatók rendelkezésére áll. A további bővítések során szalonnasütő helyet alakítottak ki.
2010 októberében kisállatsimogatót hoztak létre, a további fejlesztések során pedig vizesblokkot és tanórák megtartására alkalmas épületet is átadtak az arborétumban. 
Bár az idő vasfoga a kihelyezett táblákon, eszközökön is nyomott hagyott, a közeljövőben megindul a terület újbóli fejlesztése. A Baracsi úti Arborétum a mai napig a kikapcsolódni vágyók kedvelt célpontja. Az erdei tanösvényen barangolva ismerkedhetnek a környék növény- és állatvilágával, az állatsimogatóban pedig a háztáji állattartás népszerű szereplőivel ismerkedhetnek a látogatók. 
Dunaújváros védett természeti területei és emlékei című kiadványt megtekinthetik az önkormányzat honlapján a környezetvédelmi rovatban.

A Baracsi úti Arborétum Természet-védelmi Területet a Dunaújvárosi Értéktár Bizottság (TÉB) a 2/2020. (II. 26.) határozatával felvette Dunaújváros Települési Értéktárába – az arborétum minden nap 8 és 18 óra között várja a látogatókat.

Varga Richárd
(Fotó: DMJV Önkormányzata)

 

A rovat további hírei: Mozaik

DSTV: a szabályos kerékpározásról

DSTV: a szabályos kerékpározásról

2024. ápr. 27.

Egyre többen választják közlekedési formának városunkban a kerékpározást, de ugyanúgy vonatkoznak rá a KRESZ szabályai, mint az autósokra. Hangkép.

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

2024. ápr. 25.

Szép sikert aratott az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezés – a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc akciójának a Liget közi sportpálya adott otthont múlt szombaton. Sokan mozdultak kékben és sikeres volt az online árveréses gyűjtőakció is!

Hogyan válasszunk megbízható fogorvost?

Hogyan válasszunk megbízható fogorvost?

2024. ápr. 25.

Az ideális fogorvos nemcsak egy jó szakember, hanem olyasvalaki, akiben megbízunk, aki megfelelően tájékoztat, rugalmas, emberi, és akihez összességében szívesen járunk el az éves ellenőrzésekre és az esetleges kezelésekre. De hogyan találjuk meg ezt az illetőt? (X)

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

2024. ápr. 24.

Sokan vannak, akik imádnak olvasni – ők azok, akik folyton folyvást gyarapítják könyvgyűjteményüket. Talán nekik nincs is szükségük tanácsra azzal kapcsolatban, mi legyen a következő mű, amit a kosárba raknak. (X)

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

2024. ápr. 23.

Mikor a hibátlan körömápolásról és manikűr eléréséről van szó, sokan csak a lakk színére, illetve a fényt és védelmet adó fedőlakkra helyezik a hangsúlyt. Nem érdemes azonban figyelmen kívül hagyni rutinunkban az alaplakk fontosságát sem, hiszen káros hatással lehet körmünk egészségére és megjelenésére is.  (X)

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

2024. ápr. 23.

A tavaszi-nyári időszakban különösen fontos, hogy védelmet biztosítsunk teraszunkon az erős napsugárzással szemben, ugyanis így a felmelegedés ellen is felvehetjük a harcot. (X)

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

2024. ápr. 22.

A szikrázó napsülésnek egyelőre lőttek a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – és a csúcsértékek is inkább március második felét idézik majd, mint április derekát. De legalább nem sülünk meg.