Dunaújváros Hetilap

Távhő: fűtés után már a karbantartás következik

Öcaline - 2022. május 20. 16:30

A távhőszezon vége címmel tartott tájékoztatót az Építők útján lévő erőműnél Medgyesi Miklós önkormányzati sajtószóvivő és Isztli Tamás, a DVG Zrt. távhőtermelési ágazatvezetője szerdán délután. Az elmúlt időszak tapasztalatai mellett a soron következő karbantartási munkákról is beszámoltak.

Várostörténeti jelentőségű fűtési szezon ért véget a napokban, hangsúlyozta Medgyesi Miklós önkormányzati sajtószóvivő a tájékoztató elején: olyan még sosem fordult elő, hogy egy 100 százalékban önkormányzati tulajdonú cég – a DVG – legyen a városi rendszer hőtermelője és szolgáltatója. Most igen.

Kényszerből erényt kovácsoltak

A szóvivő rövid visszatekintéssel is szolgált a május 15-ig tartott fűtési szezonról; mint hangsúlyozta, komoly kihívást oldottak meg kiválóan a DVG szakemberei:
– Nem árt felidézni, az erőműveket tavaly szeptemberben használhatatlan állapotban vette át a DVG az előző üzemeltetőtől. Ehhez képest egyfelől a folyamatos ellenszékben is rekordidő alatt kezdődött meg a szolgáltatás, másrészt sikerült bebizonyítani, hogy az új szolgáltató képes sokkal jobb minőséget produkálni a korábbinál. Medgyesi Miklós kiemelte, a fűtési szezon végeztével újabb hatalmas feladat, az erőművi kazánok, berendezések karbantartása vár a DVG szakembereire:
– Eljött a karbantartás ideje. Nem februárban kell az ilyen volumenű munkáknak nekiállni, mint ahogyan tavaly tette azt a korábbi szolgáltató. Komoly kihívás elé állítja az önkormányzatot és a DVG-t a gázárak elszabadulása is, de dolgozunk azon, hogy a következő szezonra is biztosított legyen a város stabil távhőellátása. Az elmúlt hónapok igazolták, hogy a korábbi szolgáltató nélkül is van élet – nem váltak valóra az ellendrukkerek jóslatai, a nehéz nyitány ellenére megfelelő minőségű volt a város távhőszolgáltatása!

Peres ügyek: csak hiteles forrásból, csak hivatalos úton

Külön fejezetet szentelt a tájékoztatón Medgyesi Miklós a DVCSH-t érintő peres ügyekről. Mint a sajtószóvivő hangsúlyozta, a szóbeszédekkel és a közösségi médiában terjedő téves információkkal szemben sem a DVG, sem az önkormányzat nem vesztett pert ebben az ügyben a korábbi szolgáltatóval szemben. A szóvivő összegzésében nyomatékosította: több egybehangzó információ szerint a korábbi szolgáltató a vétlen fogyasztókkal szemben indított pereket is elbukta.
Medgyesi Miklós arra kért mindenkit, csak megbízható, hivatalos forrásokból tájékozódjon – ezzel kapcsolatban azt is hangsúlyozta, hogy az önkormányzat csatornái folyamatosan tájékoztatást adtak és adnak a jogvita állásáról.

Régen esedékes feladatok

A karbantartás részleteit Isztli Tamás összegezte; mint a DVG Zrt. távhőtermelési ágazatvezetője hangsúlyozta, jelenleg egy erőműben (a Verebély útiban) termelik a melegvíz-szolgáltatáshoz szükséges hőt, a Béke téri és az Építők útján lévő bázison régóta esedékes munkálatok kezdődtek:
– Az állapotfelmérés után az Építők útján megkezdődött a kazánok felújítása, ezzel a tervek szerint két hónapon belül végzünk. A Béke téren szivattyúfelújítás és más műszaki berendezések rekonstrukciója is szükséges, miközben előkészítjük a Verebély úti berendezések karbantartását is. Ezekkel is végzünk a tervek szerint októberig – vagyis az új fűtési szezon kezdetére megbízható rendszer áll a lakosság szolgálatába. Fontos megjegyezni, hogy ezek a felújítások nem várhattak – a kazánok esetében szó szerint halaszthatatlan munkálatokat kezdtünk meg most.
Lapunk kérdésére Isztli Tamás elárulta: egy-egy kazán teljes felújítása körülbelül 20 millió forintos tétel, az egyéb berendezések javításával, cseréjével együtt erőművenként mintegy 50 millió forintba kerül a karbantartás – amely azonban több évre is biztonságos szolgáltatást garantál.

A DVG e célért munkálkodó 60 fős műszaki állománya és 20 fős szellemi dolgozói csapata folyamatosan azon dolgozik, hogy ez sikerüljön.

A rovat további hírei: Közélet

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

2024. máj. 03.

A "Közbiztonsági Hónap" programsorozatának fontos állomása volt a felmenő rendszerű elsősegély verseny a Kultik Moziban és környékén. Komoly erőpróba várt az indulókra a közelmúltban rendezett rangos viadalon.

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

2024. ápr. 30.

A majálisra időzített véradással kezdődik a véradások sora, és sok-sok vidéki helyszínen számít az önkéntesek aktivitására a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Nem csökken a vérigény – minden cseppje kincs! 

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról. 

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

2024. ápr. 28.

Tavaly elkezdődött, idén pedig folytatták a Mátyás király utca járdafelújítását, sőt parkolókat is újítottak fel, két hete pedig egy régi teniszpálya születhetett újjá. Tóth Kálmán, a terület önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármesterrel találkozott a rekonstrukciók helyszínein.

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

2024. ápr. 27.

Petschnig Mária Zita közgazdász tartott előadást a Dunaújvárosi Estek legutóbbi állomásán. A téma iránt érdeklődőket a Városháza „C” épületének emeleti dísztermében várta a szervező „Rajta, Újváros!” Egyesület.

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

2024. ápr. 27.

Eddig a füves területen kitaposott ösvények voltak, a lakók kérésének megfelelően most zúzott kővel alakítottak ki gyalogos utakat a Technikum városrészben, az Esze Tamás utca, Vörösmarty utca, Gábor Áron utca által határolt területen.