Dunaújváros Hetilap

Áhítat és vastaps az orgonaszentelésen

Öcaline - 2022. június 8. 18:22

Ünnepélyes keretek között, pünkösd hétfőjén, püspöki áhítattal és remek koncerttel szentelték fel a dél-németországi Fellbach város gyülekezetéből érkezett orgonát az evangélikus templomban.  Szép és méltó ünnep volt.

Pünkösd ünnepére időzített eseményen, szép és emelkedett ünnepség keretében avatták fel az evangélikus templom új orgonáját hétfőn délután.

Délnémet vidékről érkezett, de mintha ide tervezték volna...

Az evangélikus templom – és egyben a város koncertterme – új büszkesége délnémet vidékről érkezett: Fellbach város Baden-Württemberg tartományban található. Az instrumentum neobarokk stílusban készült az 1970-es években, ennek megfelelően rendkívül gazdag megszólalási lehetőséget biztosít. 
A hétfői ünnepen is többször elhangzott, hogy méreteiből és házának felépítéséből fakadóan mintha eredetileg is a dunaújvárosi templomba tervezték volna.

A zene nyelvén a csodát

Az ünnepség előtt Stermeczki András evangélikus lelkipásztor a DSTV kamerája előtt hangsúlyozta: mind a gyülekezet, mind a város zeneszerető közössége számára jeles mérföldkő az új, a németországi Fellbach városából Dunaújvárosba költöztetett hangszer szolgálatba állítása. A lelkész szerint hálával tartoznak mindazoknak, akik akár a szervezés, akár a szállítás vagy éppen az orgona újraépítése terén szerepet vállaltak a munkálatokban.
Az ünnepi program Kondor Péter evangélikus püspök orgonaszentelő áhítatával kezdődött, aki köszöntőjében kiemelte: ahogy a pünkösd ünnepe a gyülekezet számára, úgy az orgona a közösség és az egész város számára különleges adomány és ajándék – a zene nyelvén tolmácsolhatja a csodát. Az orgonaszentelő ünnepségén részt vett dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő, a város vezetését Barta Endre képviselte a jeles eseményen.

Szépséges koncert, remek kiállítás

A szentelést követően dr. Finta Gergely orgonaművész, az Evangélikus Hittudományi Egyetem tanára adott ünnepi koncertet – remek, az alkalomhoz illő repertoárral debütált az új instrumentum. A muzsika szerelmesei előbb a barokk zeneirodalom gyöngyszemeiből hallhattak válogatást, majd egy különlegesen szép Bartók-átiratnak tapsolhatott a közönség, hogy a végén egy kortárs szerző ihletett-szép darabja koronázza a koncertet.
A hangverseny után még egy meglepetés következett: a templom gyülekezeti termében orgonatörténeti minitárlat csalogatta a vendégeket – a bemutató anyagát dr. Baráth Károly, az evangélikus gyülekezet felügyelője gyűjteményéből állították össze.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: együtt a vészívók ellen

DSTV: együtt a vészívók ellen

2024. máj. 26.

Számolják, figyelik és lehetőség, illetve igény szerint irtják is a szúnyogokat a város területén, derül ki a DSTV összegzéséből. Az önkormányzat felkészült a szúnyoggyérítésre, ám a lakossági beavatkozás is nagyon fontos a vészívók életterének csökkentése érdekében. Hangkép.

Felmérték a város teljes faállományát

Felmérték a város teljes faállományát

2024. máj. 24.

Egy közvetlen európai uniós pályázatnak köszönhetően tavasszal elindult városunkban az Urbact program Biodiver City projektje, ami 9 európai ország, 10 városával együtt kíván válaszokat adni a városi ökoszisztémák kérdéseire. Ehhez a projekthez kapcsolódóan most egyetemisták látogattak Dunaújvárosba.

Korlátozás is, új parkolók is – a lakók kérésére

Korlátozás is, új parkolók is – a lakók kérésére

2024. máj. 22.

Új parkolókat alakítottak ki a Táncsics Mihály utca és a Balogh Ádám utca által határolt belső udvarban. Az elkészült munkálatokról Szabó Zsolt, a terület önkormányzati képviselője beszélt, aki a jövőbeli tervekről is tájékoztatott.

Európa nekünk lehetőséget és barátokat jelent

Európa nekünk lehetőséget és barátokat jelent

2024. máj. 21.

Az Európai Unió Régiók Bizottsága azzal a kéréssel fordult az önkormányzatokhoz, hogy az Európa napon világítsák ki központi épületeiket és ezzel emlékeztessenek arra, hogy egy hónap van vissza az európai választásokig. Dunaújváros is csatlakozott a felhíváshoz.

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

2024. máj. 19.

Évek óta nagy siker a résztvevők körében, és egyúttal a Közbiztonsági rendezvénysorozat eseményeinek egyik meghatározó programja a Rendvédelmi nap: a seregszemlének a Kultik Mozi előtti tér ad otthont, méghozzá május 24-én, pénteken.

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

2024. máj. 18.

Már több hete borzolja a kedélyeket, hogy valaki a felső Duna-parton mérgezett állateledelt szór el, és ezzel veszélyezteti az arra sétáltatott kutyák életét.

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

2024. máj. 17.

Már a városlakók rendelkezésére áll a hulladékudvar Dunaújvárosban, ahol a lomtalanításokon túl bármikor letehetik a felgyűlt lomokat, hulladékokat. A hulladékudvar a Budai Nagy Antal úton található a Dunanett telephelye mellett.