Terjednek a neten a kriptovaluta csalások

Öcaline - 2022. július 19. 15:06

Manapság a webet használók 30 százaléka tekinthető internetfüggőnek, a mindennapi életünk közel egynegyede már online világban zajlik. Ezzel párhuzamosan, a technológia ilyen mértékű fejlődése révén a bűnözők is meglátták az internet adta lehetőségeket. Elemzés és tipptár.

Sajnos a mindennapok során az akaratunk ellenére is kiszemelhetnek minket a kiberbűnözők, így nem árt óvatosnak lenni és fenntartásokkal kezelni azt, amit az internetet látunk vagy olvasunk! Ezúttal egy speciális szegmensre fókuszálunk.

Kriptovalutákat céloznak

A kriptopiacot még ma is kételkedés övezi, hiszen sokan nincsenek tisztában mivoltával és működésével. Nem meglepő, hogy az interneten gombamód szaporodnak a kriptovalutákkal, befektetési tippekkel kapcsolatos csalások is. A kiberbűnözők leggyakrabban online hirdetési felületeken kecsegtetnek rendkívüli hozamokat ígérő, elképzelhetetlenül gyorsan megtérülő befektetési lehetőségekkel. 
Jellemzően magyar hírességek arcképét ábrázolva láthatjuk a banner hirdetéseket, azt a látszatot keltve, hogy a közéleti személyiségek sem hagyták ki a soha vissza nem térő befektetési lehetőséget. Szembetűnő jellegzetessége a befektetési átveréseknek még, hogy a korábbi – soha nem is létező – hozamokra támaszkodva szeretnének minél több felhasználót rávenni az ügyletre.
A kriptovalutákat célzó csalások leginkább a közösségi oldalakon privát üzenet formájában, e-mailben vagy online hirdetésben bukkannak fel, amelyek legtöbbször link formájában átirányítják a felhasználót egy befektetési cég honlapjához nagyon hasonlító weboldalra. Ekkor már a weboldal domain neve is árulkodó lehet: a csalók kitalált vagy külföldi befektetési cég nevét használhatják, kisebb elírással vagy közbeékelt karakterekkel. Emellett, ha hiányzik a kapcsolati oldal vagy az ÁSZF egyike, már gyanakodjunk, és vizsgáljuk meg a weblapot!
A csalók ma már nemcsak pénzt kérnek áldozataiktól, hanem kevésbé direkt módon igyekeznek pénzhez jutni. Néhány esetben az elkövetők valamilyen adásvétel lebonyolítását imitálják – ahol az áldozat az eladó. A bűnözők hamis átutalási kivonatra hivatkozva – amelyben nagyobb összeg szerepel, mint az eladási ár – kérik áldozatukat egy bizonyos összeg továbbutalására egy nem létező, legtöbb esetben költöztető cégnek.

Korlátlan és névtelen = gyanús

A kriptovaluták legnagyobb előnye a csalók szemszögéből, hogy meghaladják a papírpénz korlátait és hatékonyságának hiányosságait. A 21. század újfajta fizetőeszköze csak és kizárólag a kibertérben létezik, és jelenleg még nem szabályozza semmilyen állami vagy banki szervezet. 
Márpedig ez azzal is jár, hogy ma még egy intézmény sem hoz döntést a kriptovaluták kibocsátásáról – ahogyan a csalások kivizsgálásáról sem. Emellett a kripto tranzakciók során az ügylet szereplői névtelenek maradnak, az egyedi azonosító alapján pedig nagyon nehéz követni a kriptovaluták mozgását.

Fő az óvatosság!

Az ilyenfajta csalások sok sebből véreznek. Egyrészt: bármilyen befektetés előtt érdemes internetes fórumokon, befektetési oldalakon tájékozódni az adott befektetési cégről. Szembetűnő vonás még, hogy a közéleti szereplők általában nem reklámoznak befektetési lehetőségeket, és befektető cégekkel nem működnek együtt. Ha a lehetőség feltűnően nagy hozammal kecsegtet, úgy érdemes gyanakodni, hiszen akkor a befektetők és a bankok is élnének ezzel a lehetőséggel – ám erre nincs példa. 
Fő az óvatosság: bármilyen kecsegtető is a lehetőség, személyes vagy bankkártya adatainkat semmiképp se osszuk meg – és ilyen esetben semmiképp se utaljunk pénzt!

(A kép illusztráció; köszönet a Rackhost.hu elemzőinek a cikk elkészültéhez nyújtott segítségükért!)   

A rovat további hírei: Sziréna

Egy nap alatt két veszélyhelyzet az élményfürdőben

Egy nap alatt két veszélyhelyzet az élményfürdőben

2024. jún. 16.

Két rendkívüli esemény történt a dunaújvárosi rekreációs bázison szombaton – délután egy kamaszt kellett kimenteni, kora este egy idősebb hölgy lett rosszul. A gyors beavatkozás életet mentett mindkét esetben, nagy köszönet jár minden segítőnek.

Eltűnt, keresik Fogas Tibornét

Eltűnt, keresik Fogas Tibornét

2024. jún. 15.

A dunaújvárosi rendőrök fordultak felhívással a nyilvánossághoz a 68 éves asszony eltűnése ügyében. Már egy megosztás is segíthet, hogy megtalálják!
 

Gyilkossági kísérlet miatt nyomoznak

Gyilkossági kísérlet miatt nyomoznak

2024. jún. 12.

Több szúrással vett elégtételt volt felesége élettársán az 54 éves gyanúsított Beloianniszban még múlt csütörtökön. A megtámadott férfi súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, értesült a DO.

Földrengés volt a város közelében

Földrengés volt a város közelében

2024. jún. 09.

2,6-os magnitúdójú rengést észleltek tegnap este 19.29-kor, károkról nem érkezett bejelentés a katasztrófavédelemhez.

Sok szakma munkáit vállalta, de csak egy téren jeleskedett

Sok szakma munkáit vállalta, de csak egy téren jeleskedett

2024. jún. 07.

A szakemberhiányból fakadó piaci rést találta meg az a férfi, akivel szemben 33 rendbeli csalás elkövetése miatt folytatnak büntetőeljárást a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság nyomozói. Nagy mester – csalásban!

DSTV: lépcsős bevetésen a lánglovagok

DSTV: lépcsős bevetésen a lánglovagok

2024. jún. 05.

Tíz emeletnyi lépcső várt a versenyzőkre a tűzoltók immár hagyományos lépcsőfutó versenyén, derül ki a DSTV összegzéséből. A Duna-parti erőpróba ezúttal is nagy sikert aratott a verseny vendégei körében – népes szurkolói kör biztatta a lánglovagokat. Hangkép.

Családi ház kerítésébe csapódtak Nagyvenyimen

Családi ház kerítésébe csapódtak Nagyvenyimen

2024. jún. 04.

Kamion és személygépkocsi ütközött a Mezőfalvi út és a Földvári utca kereszteződésében. Az éjszakai ütközés léptékére jellemző, hogy egy családi ház kerítését, kandelábert, közlekedési táblákat letarolva mindkét jármű a kertben állt meg.