Dunaújváros Hetilap

Tartós élemiszer gyűjtőpont összefogással – a rászorulóknak

Fábos Zsolt - 2022. október 2. 9:11

A Roma Kisebbségi Önkormányzat kezdeményezésére, több szociális szervezet, illetve civilszervezet aktív közreműködésével napokon belül megkezdi tevékenységét a város új adománygyűjtő programja. A tervek szerint a rászorulók számára elsősorban tartós élelmiszereket gyűjtenek majd.

A COVID-járvány időszakában gyűjtött már tartós élelmiszereket a Roma Kisebbségi Önkormányzat, ami akkor sikeresnek bizonyult. A mostani inflációs helyzetben, az elszabadult energiaárak miatt ismét a nehéz helyzetbe került, kerülő emberek megsegítésére kezdeményeztek összefogást. 

Egyeztettek a tervekről

Az önkormányzat, a szociális és civilszervezetek képviselői az élelmiszer adománygyűjtő pont indulása előtti utolsó egyeztetésre gyűltek össze. Hosszú János a Roma Kisebbségi Önkormányzat elnöke szerint sajnos ismét helyzet van, gondolni kell és gondoskodni kell a rászorulókról:
– Látva a jelen helyzetet és azt, hogy egyre többen kerülnek, kerülhetnek nehéz, vagy akár kilátástalan helyzetbe egy felhívással fordultunk több helyi szervezethez is, amiben az együttműködésüket kértük. Nagyon örülök annak, hogy azonnali partnerséggel találkoztunk az önkormányzat, a Vöröskereszt, a Máltai Szeretetszolgálat, az Útkeresés Segítő Szolgálat, illetve a Boldog Délután szervezet, Bartos Norbert személyében. Közösen indítjuk most el ezt a programot, amelyben tartós élelmiszereket gyűjtünk és adunk át a rászorulóknak. A szociális szervezeteknek megvannak azok az ügyfeleik, akikről tudjuk, hogy nehéz helyzetben vannak, ez most első körben nagyjából háromszáz embert jelent. Már október 1-jétől szeretnénk intenzíven beindítani a kezdeményezést és természetesen bízunk a támogatók, akár magáncélú adományozók együttműködésében, hogy hozzájárulnak városi szinten ahhoz, hogy segíteni tudjunk. A mai napon a gimnázium volt kollégiumi épületében gyűltünk össze, ami a program bázisa is lesz, egy utolsó megbeszélésre, pontosításra, időpontok, helyszínek egyeztetésére.

A polgármester is támogatja a kezdeményezést

Dunaújváros önkormányzata az Erdő sori volt kollégiumi épület hasznosításával kapcsolatban már korábban döntött arról, hogy az ukrán menekültek ellátása mellett további szociális lehetőségeknek is helyet kíván biztosítani, így a tartós élelmiszer adománygyűjtő pont is itt végezheti tevékenységét. A program indulása előtti utolsó egyeztetésen Pintér Tamás polgármester is jelen volt, aki köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik részt vállalnak a nehéz helyzetbe jutott emberek megsegítésében:
– Most egy olyan összefogást láthatunk, amire városvezetőként is büszke lehetek és az is vagyok. A kezdeményezéshez önkormányzatunk is csatlakozott, hiszen segítenünk kell az arra rászorulókon. Mindig is vallottam, hogy duplán segít, aki gyorsan segít, így külön is köszönöm Hosszú Jánosnak és csapatának, hogy igyekeztek a lehető leggyorsabban összehozni ezt a programot. És természetesen köszönöm valamennyi résztvevő szervezetnek a támogatását, a munkáját. Számomra szívmelengető érzés, hogy egy ilyen kezdeményezés részesei lehetünk, és természetesen amennyire lehet, szeretnénk segíteni az adománygyűjtő pont segítő szándékú, nemes munkáját.

(A címlap és nyitókép illusztráció; belső oldali fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

2024. ápr. 30.

A majálisra időzített véradással kezdődik a véradások sora, és sok-sok vidéki helyszínen számít az önkéntesek aktivitására a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Nem csökken a vérigény – minden cseppje kincs! 

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról. 

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

2024. ápr. 28.

Tavaly elkezdődött, idén pedig folytatták a Mátyás király utca járdafelújítását, sőt parkolókat is újítottak fel, két hete pedig egy régi teniszpálya születhetett újjá. Tóth Kálmán, a terület önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármesterrel találkozott a rekonstrukciók helyszínein.

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

2024. ápr. 27.

Petschnig Mária Zita közgazdász tartott előadást a Dunaújvárosi Estek legutóbbi állomásán. A téma iránt érdeklődőket a Városháza „C” épületének emeleti dísztermében várta a szervező „Rajta, Újváros!” Egyesület.

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

2024. ápr. 27.

Eddig a füves területen kitaposott ösvények voltak, a lakók kérésének megfelelően most zúzott kővel alakítottak ki gyalogos utakat a Technikum városrészben, az Esze Tamás utca, Vörösmarty utca, Gábor Áron utca által határolt területen.

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

2024. ápr. 27.

Hajléktalan kérdésben tökéletes válasz valószínűleg nem létezik, megoldásra viszont szükség lenne. Amíg ez nem születik meg, addig a hajléktalanok problémát jelentenek a közterületeinken, és zavarják a mindennapjainkat. Szabó Zsolt alpolgármester a Technikum, és azon belül is a 6-os választókerület képviselője az egyenruhások segítségét kérte.