Erasmus+ – jeles projektzárások a Rudasban

Öcaline - 2022. október 4. 17:03

A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Rudas Közgazdasági Technikuma 2019-ben és 2020-ban nyert el támogatást Erasmus+ pályázatok keretében külföldi szakmai gyakorlat elvégzésére – a nyári programok záróeseményének hétfőn adott otthont a középiskola.

A Tempus Közalapítvány által felügyelt és finanszírozott projektek révén – immár hatodik és hetedik alkalommal ¬– az intézmény 18-18 tanulója 2-2 kísérő tanárral 4 hétig, valamint 5-5 oktatója 1-1 hétig vett részt diák- és tanármobilitásokon Prágában és Milánóban. 

Sikeres gyakorlatok

A részletekről Gloczné Behon Marianna, a Rudas igazgató-helyettese, valamint Matussné Füleki Hella intézményi Erasmus+ koordinátor tájékoztatta lapunkat. Mint kiemelték, az eddigi projektek során az intézmény 203 főt tudott diák- és tanármobilitásokban külföldre utaztatni.
Mint a projektzárón kiderült, a hosszú előkészítő munka után izgalmakkal teli utazás, a cégeknél történő gyakorlat és tapasztalatszerzés valamint idegennyelvtudás fejlesztés várt az iskola tanulóira. A turisztika, sport és ügyvitel ágazatos diákok nem kisebb cégeknél kaptak lehetőséget gyakorlatra, mint a milánói Hilton Garden Inn vagy az itthon is megtalálható Meininger szállodalánc, de az AC Milan futballcsapat központja is gyakorlati helyként szolgált, míg Prágában egy háromcsillagos szállodában és fitnesztermekben gyarapíthatták szakmai és nyelvtudásukat. 

Gyümölcsöző együttműködés

A program a résztvevők utazását és teljes ellátását fedezte. A diákok kipróbálhatták magukat a turizmus és vendéglátás megannyi területén – hasznos és jól hasznosítható gyakorlati tapasztalatokat szerezve. Emellett persze kísérő tanáraikkal együtt meglátogathatták a két nagyváros látnivalóit is.  
A hétfői eseményen a diákok munkahelyi bontásban egy-egy Powerpoint előadás segítségével mutatták be képes beszámolóikat a megjelenteknek.

Mint a projektzárón elhangzott, a Rudas továbbra is tartja a jó kapcsolatot a szervező cégekkel – nem titkoltan a jövőbeni pályázatok megvalósításának reményében.

(Fotó: DSZC Rudas Közgazdasági Technikum)

A rovat további hírei: Oktatás

Szemenyei István maradt a Rudas középiskola igazgatója

Szemenyei István maradt a Rudas középiskola igazgatója

2024. szep. 16.

Néhány hete vált biztossá, hogy a következő 5 éves ciklusban is Szemenyei István lesz a DSZC Rudas Közgazdasági Technikum és Kollégium igazgatója. A tapasztalt szakember számára nem volt kérdés, hogy folytatni szeretné munkát az intézményben. 

DSTV: tanévkezdés előtt beköltözés a Vasváriban

DSTV: tanévkezdés előtt beköltözés a Vasváriban

2024. szep. 07.

A tanévkezdés előtt különleges programmal csalogatta a leendő elsősöket a Vasvári iskola, derül ki a DSTV összegzéséből. Az úgynevezett "beköltöző show" keretében a diákok, a szülők és az osztályfőnökök együtt tették otthonossá az osztálytermeket. Hangkép.

Ünneppel kezdte a 45. tanévét a Dózsa iskola

Ünneppel kezdte a 45. tanévét a Dózsa iskola

2024. szep. 06.

A Dózsa iskolások úgy gondolták, hogy a jubileumi 45. tanévnyitó ünnepséget egy kicsit máshogy rendezik meg, egy kicsit eltérnek az elmúlt évek megszokott hagyományaitól. Így most, szeptember 2-án az alsósokat kivéve, a Kultik Moziban tartottak tanévnyitót – énekkel, zenével, visszaemlékezésekkel.

DSTV: tanévnyitó a Szabó Magda iskolában

DSTV: tanévnyitó a Szabó Magda iskolában

2024. szep. 05.

Már múlt pénteken tanévnyitó ünnepségre várta a diákokat a BIROK Szabó Magda Tagintézménye, derül ki a DSTV összegzéséből. Komoly előkészületekkel vágtak az új időszaknak, de minden és mindenki a helyére került a nyitányra. Hangkép.

DSTV: iskolára hangolódva

DSTV: iskolára hangolódva

2024. szep. 01.

Folyamatosan fogadták az iskolára készülő nebulókat a Máltai Játszótér játszóházi foglalkozásain, derül ki a DSTV összegzéséből. A kezdeményezés lényege, hogy a leendő elsősök felkészüljenek az iskolakezdéssel járó különleges kihívásokra. Hangkép.

DSTV: teendők a tanévkezdés előtt

DSTV: teendők a tanévkezdés előtt

2024. aug. 31.

A diákoknak egy hétvégéje maradt hátra a nyári szünidőből, a pedagógusok viszont már munkába álltak, van is teendő bőven, derül ki a DSTV összegzéséből. A Lorántffy iskolában a tanévkezdés előtti teendőiről és az új félév első fontosabb eseményeiről esett szó. Hangkép.

DSTV: középfokon a Pentelei iskolában

DSTV: középfokon a Pentelei iskolában

2024. aug. 29.

Több úton is folytathatják tanulmányaikat a Pentelei Mentálhigiénés iskola diákjai az általános iskola elvégzése után, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézmény-bemutató sorozat utolsó darabja a gimnáziumi képzéssel, valamint a szakképzés formáival foglalkozik. Hangkép.