Dunaújváros Hetilap

A DUNAFERR közleménye!

doszerk - 2022. október 14. 18:06

Rosszindulatú és hamis hírek jelentek meg a DUNAFERR-ről a médiában.

Főoldali kép: Dunaferr-archív (Németh Zsolt)

A DUNAFERR megdöbbenéssel értesült az Index.hu hírportálon 2022. október 14-én megjelent, „Elkerülhetetlen a felszámolás: Brüsszel verte be az utolsó szöget a Dunaferr koporsójába” című cikkéről, melynek kiindulópontja, végkövetkeztetése és számos állítása is hamis, nem felel meg a tényeknek. A társaság megdöbbentőnek tartja, hogy alaptalan információk alapján keltenek zavart és felesleges bizonytalanságot a vállalat körül, még tovább súlyosbítva az eleve nehéz körülmények között működő vasmű helyzetét, veszélybe sodorva a cég működését és az itt dolgozó több ezer ember megélhetését. A DUNAFERR jelen közleményben szeretne reagálni az alaptalan híresztelésre és eloszlatni a kétségeket.

- A cikk állításával szemben sem az Európa Unió Oroszországgal szembeni legújabb, nyolcadik szankciós csomagja, sem a korábbi szankciós csomagok nem tartalmaznak olyan rendelkezést, amely érintené a DUNAFERR-t vagy tulajdonosát.

- Nem felel meg a valóságnak az sem, hogy az ING Bank a DUNAFERR számlavezető bankja lett volna, és hogy bármikor is finanszírozta volna a DUNAFERR-t.

- A cikk állításával szemben nem létezik semmilyen alapítvány, amely működteti vagy bármikor is működtette a DUNAFERR-t, és nem igaz az sem, hogy a társaságnak nincs legitim vezetése. Noha a végső tulajdonosok vitája miatt a DUNAFERR-nek valóban nincs igazgatósága, a társaságnak van legitim vezetése, amely irányítja az acélgyár napi működését.

- A cikk állításával szemben a DUNAFERR semmilyen megkeresést nem kapott az Index részéről a cikk megjelenése előtt.

A sajtóban a mai napon megjelenő hírek és állítások a cég elkerülhetetlen felszámolásával kapcsolatban hamisak és alaptalanok! Értetlenül áll a vállalat a felfoghatatlanul káros híresztelés előtt, mint ahogyan azt sem érti a DUNAFERR, hogy a szerkesztőség miért nem kérte ki a vállalat véleményét a cikk megjelentetése előtt, amely alkalmat adott volna a tényszerű tévedések tisztázásra.

Továbbra is bízik a vállalat az állami segítségben

Mindemelett a DUNAFERR – ahogyan arról korábban is hírt adott – nincs könnyű helyzetben. Az energiaárak brutális emelkedése, az ukrán-orosz háború okozta logisztikai nehézségek, valamint a háború kitörése óta jellemző acélpiaci pangás és nyomott árak miatt a vasmű rendkívül nehéz környezetben kénytelen működni. Minden nehézség dacára a szeptember közepén bejelentett, kényszerű egyhetes leállást követően a társaság újraindította 2-es számú nagyolvasztóját, így jelenleg is zajlik a nyersvas- és acéltermelés (folyékony fázis). Ezzel együtt a felsorolt gazdasági és piaci tényezők olyan nehézségeket okoznak, amelyeket a DUNAFERR önerőből nem tud megoldani, ezért a társaság továbbra is bízik az állami segítségben. A kormányzati szerepvállalás kulcsfontosságú lenne ahhoz, hogy az egyik legnagyobb magyar iparvállalat tovább tudjon működni, biztosítva ezzel közvetlenül 4500 munkavállalójának megélhetését, közvetve pedig további több tízezer, a társaságcsoport beszállítóinál, alvállalkozóinál, partnereinél dolgozó ember munkáját.

A rovat további hírei: Közélet

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

2024. máj. 19.

Évek óta nagy siker a résztvevők körében, és egyúttal a Közbiztonsági rendezvénysorozat eseményeinek egyik meghatározó programja a Rendvédelmi nap: a seregszemlének ezúttal a Városháza tér ad otthont, méghozzá május 24-én, pénteken.

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

2024. máj. 18.

Már több hete borzolja a kedélyeket, hogy valaki a felső Duna-parton mérgezett állateledelt szór el, és ezzel veszélyezteti az arra sétáltatott kutyák életét.

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

2024. máj. 17.

Már a városlakók rendelkezésére áll a hulladékudvar Dunaújvárosban, ahol a lomtalanításokon túl bármikor letehetik a felgyűlt lomokat, hulladékokat. A hulladékudvar a Budai Nagy Antal úton található a Dunanett telephelye mellett. 

Teljes útfelújítás a két körforgó között

Teljes útfelújítás a két körforgó között

2024. máj. 17.

Hamarosan munkagépek zajától lesz hangos a Béke városrészi körforgó és a Kandó Kálmán téri körforgó közötti autóút. Ezt a szakaszt ugyanis teljesen felújítják – erről a soron következő útfelújításról számolt be kedden Pintér Tamás polgármester. 

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

2024. máj. 17.

Az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés részeként idén nyáron is ingyenes déli meleg főétkezést biztosít rászoruló gyerekeknek – figyelem, az igényeket csak június 3-ig lehet benyújtani!

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

2024. máj. 16.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta az idei évi Dunaújváros Ifjúságáért díjat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt meg a testület.

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

2024. máj. 16.

A Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvoda tagintézmény-igazgatója a közgyűlés előtt vette át a szféra legrangosabb elismerését Pintér Tamás polgármestertől. Méltatás.