Válasszunk körültekintően kerti széket és padot

doszerk - 2023. március 20. 15:00

Napjainkban a kertek, teraszok egyre inkább otthonunk kiterjesztett részévé válnak, hiszen a melegebb hónapokban szabadidőnk nagy részét a külső terekben töltjük. Ahelyett, hogy pusztán ad hoc jelleggel keresünk magunknak ülőhelyet, rendezzük be kényelmesen és esztétikusan a külteret is. (X)
 

A kerti bútorok kiválasztásánál a legjobb kiindulópont saját igényeink meghatározása. Az eltérő életmód és stílus egyedi igényeket eredményez, így kulcsfontosságú, hogy még a döntés meghozatala előtt biztosan meghatározzuk ezeket.

A terasz és kert nélkülözhetetlen elemei

A kertek és teraszok berendezése a legtöbb otthon kialakításakor háttérbe szorul. Az emberek többsége néhány műanyag szék és asztal választásával letudja a problémát.

A mömax széles kerti szék és pad kínálata azonban meghozza bárki kedvét a modern kerti búrotokhoz. A kényelmes ülő- és fekvőhelyek számtalan változata bárkit elcsábít, hogy komfortossá tegye a hátsó udvarát vagy erkélyét, teraszát. A választás bár egyéni, mégis néhány alapvető szempontot érdemes figyelembe venni.

A kerti székek és padok anyaga

Akár zavaró is tud lenni, hogy a kerti bútorokból hatalmas a választék, nemcsak formájukat, színűket és méretüket tekintve, hanem anyaguk eltérő tulajdonságai miatt is. A fém, rattan, fa vagy éppen üvegbetétes változatoknak mind vannak előnyei és hátrányai is, így általában a személyes preferencia és a használat időtartama határozza meg döntésünket.

A fém bútorok előnye, hogy masszívak, de karbantartásukra oda kell figyelni, hiszen az esőzés rozsdásodást eredményezhet. Valamint egyes modellek robosztusabb, súlyosabb darabok, mint például egy könnyű rattanból készült bútor. A fém bútorok többsége rakásolható, így a téli tárolásnál egyszerűen egymásba rakhatóak, kevesebb helyet foglalnak.

A fa és rattan kerti bútorok és padok változatos formájúak és rendkívül mutatós darabok. A trendeknek megfelelően a legdizájnosabb formák rattanból készülnek, vegyük például a függőfotelt, mely egy állványon lógó, kagyló formájú ülőhely, melyben egy fárasztó nap után élmény megpihenni.

Az anyagválasztásnál vegyük figyelembe, hogy a bútorok mennyi ideig lesznek kültéren, télre el tudjuk-e helyezni azokat zárt térben, és a napsugárzás okozta színváltozásra hajlamosak-e.

A méret kiválasztása

A kerti bútorok és padok kiválasztásánál a legnagyobb korlátot maga a hely mérete szabja meg. Jól össze kell egyeztetnünk a rendelkezésre álló szabad helyet a választott bútorral. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a terasznál maximum a terület kétharmadára helyezzünk bútorokat, a többi legyen üres vagy növényekkel teli. 

A kert berendezésekor ennél még kevesebb bútorral elégedjünk meg. Ha sűrűn hívunk társaságot és szükségünk van több ülőfelületre, akkor válasszunk L vagy U alakú ülőgarnitúrát. Ideális ezekből a könnyebb és időjárásálló rattan vagy műrattan változatokat választani, melyek egyszerűen áthelyezhetőek és a téli elraktározással sem kell bajlódnunk.
 

A rovat további hírei: Mozaik

DSTV: apró, de gyönyörű gesztus az MMK előtt

DSTV: apró, de gyönyörű gesztus az MMK előtt

2024. máj. 04.

Szép anyák napi akcióra készül a Munkásművelődési Központ, derül ki a DSTV összegzéséből. Anyák napjára készülve már ma kikerül az intézmény elé az a tábla, ahonnan szeretteiknek szóló jelképes ajándékot vihetnek magukkal a látogatók. Hangkép.
 

A pécsi Zsolnay-negyed programjai

A pécsi Zsolnay-negyed programjai

2024. máj. 03.

A családi kirándulások egyik népszerű célpontja Pécs, a Mecsek vadregényes tájai mellett azonban érdemes ellátogatni egy különleges helyszínre is. (X)

Koltai Róbert nálunk már családtagnak számít

Koltai Róbert nálunk már családtagnak számít

2024. máj. 03.

A Sugárúti Fesztivál vendége volt Koltai Róbert, aki élettársával, Gaál Ildikóval színpadra állva önálló fellépéssel örvendeztette meg a Dunaújvárosi Estek közönségét. Az előadás ezúttal a Kultik Moziban volt, ahová nagyon sokan ültek be a színvonalas kikapcsolódás reményében. Így is történt!

Küszöbön a Bringatúra – mindenkit várnak szombaton!

Küszöbön a Bringatúra – mindenkit várnak szombaton!

2024. máj. 03.

Immár a XXXVIII. Bringatúra nagy közös tekerésére várják a kétkerekűsöket május 4-én, szombaton. Mutatjuk a teljes programot, bónuszként az útlezárások tervével. Hajrá mindenki, itt a pontos menetrend!

Sugárúti Fesztivál: élményözön a Vasmű úton (galériával)

Sugárúti Fesztivál: élményözön a Vasmű úton (galériával)

2024. máj. 02.

Csodás idő, színes kínálat, és minden képzeletet felülmúló tömeg: remek program kerekedett az idén immár harmadszorra rendezett Sugárúti Fesztiválból május 1-jén. Világ dunaújvárosiai, idesüssetek!

Rostisok Találkozója – már másodszor

Rostisok Találkozója – már másodszor

2024. máj. 02.

Legutóbb vészterhes apropóból úszott a hírfolyamba a Rosti iskola neve – ezúttal sokkal örömtelibb eseményről számolhatunk be: immár másodszor adott otthont az iskola árnyas udvara a Rostisok Találkozója című programnak.

Sugárúti Fesztivál: tömegvonzás a Vasmű úton (FRISSÍTETT galériával)

Sugárúti Fesztivál: tömegvonzás a Vasmű úton (FRISSÍTETT galériával)

2024. máj. 01.

Most még csak a képek miatt jöttünk, drága böngészők és aranyos mindenki, minden képzeletet felülmúló sokadalom futott be délelőtt a Sugárúti Fesztiválra. Galériánk frissült, de a javallat változatlan: keresd magad sokadalomban!