Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Zeneiskola: testvérintézményi vendégjáráson Zakopanéban

doszerk - 2023. május 26. 11:05

Lengyel partnerintézményének látogatását viszonozta a Sándor Frigyes Zeneiskola csapata a közelmúltban – a vendégjárás élményét Koós-Balázs Eszter, a program szervezője, a művészeti intézmény munkatársa osztotta meg a DO-val. Vendégposzt.

Egy utazás mindig egy új tapasztalás. Megelőzi a várakozás izgalma, a készülődés semmivel sem összetéveszthető hangulata. Így volt ez a Dunaújvárosi Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola kollégái és növendékei életében is. Izgalmas ötletelés, szervezés, zenekari és szóló próbák előzték meg a várva várt utazást Lengyelországba, Zakopane városába.

Így szökkent szárba az intézményi kapcsolat

Néhány szó az előzményekről: azon felbuzdulva, hogy Dunaújvárosban nagyon hatékony, aktív lengyel kisebbségi önkormányzat működik, jött az ötlet, hogy bővítsük tovább az amúgy is meglévő jó kapcsolatot. A vezetőjüket megkerestük, s javasoltuk neki, hogy egy nem túl messze lévő lengyel várost célozzunk meg. Így esett a választás Zakopanéra, név szerint a Państwowa Szkoła Muzyczna I stopnia im. M. Karłowicza zeneiskolára.
Az ottani igazgatónő, Zofia Ziach pozitívan fogadta a közvetített megkeresést.  A kapcsolat létrejöttét és folytonosságát nagyban segíti városunk lengyel nemzetiségi önkormányzata, s annak elnöke, Ewa Modrzejewska – a zeneiskola képviseletében én tartottam a kapcsolatot az önkormányzattal ls a kiválasztott intézménnyel.

Szép élmények itt is, ott is

Nem is kellett sokáig várni a személyes találkozásra: tavaly májusban a zakopanei zeneiskolából 26 növendék, 5 pedagógus és 6 kísérő szülő vendégeskedett nálunk, ez az év pedig nekünk hozta el az utazás lehetőségét. A közelmúltban iskolánkból 30 növendék és 6 felkészítő tanár – név szerint: Tótin Katalin, Tótin István, Balogh Zoltán András, Juhos Melinda, Pomposné Zelena Erzsébet és Tágincevá Irén – utazott Zakopanéba, emellett több kolléga és szülő is elkísérte a csapatot.
A megérkezésünk napján a mi fiataljainkat lengyel családok vették magunkhoz, s gondoskodtak elszállásolásukról és ellátásukról. Este egy közös vacsora élményét kaptuk a lengyel zeneiskola tanáraitól, ahol már megindult a barátkozás, kapcsolatépítés, és persze az ismerkedés a várossal.

Nagy élmény volt a közös koncert: a Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola és a Zakopanei Állami Művészeti Iskolák Együttese diákjainak bemutatója nagyon szépen sikerült, a csaknem három órás műsor fellépői sorra vastapsot érdemeltek a közönségtől. Voltak közös produkciók is – diákjaink és tanáraink sok-sok gratulációt zsebelhettek be a lengyel zenetanároktól, ás a lengyel fiatalok is nagyon színvonalas produkciókkal készültek. 
A közös bemutató utáni nap kirándulással telt, ellátogattunk Krakkó városába, ahol a Wawel, az Óváros, a Szt. Mária-templom, a Collegium Maius voltak a fő célpontok. A lengyel történelem, s a közös történelmi múlt mélyebb megismerése nagyon fontos élménye lett az utazáson résztvevőknek.

Az elválás fájdalma, a találkozás reménye

Az a rövid vendégjárás végén fájó szívvel vettünk búcsút lengyel barátainktól – mindenki egyértelműen szívesen maradt volna még –, de terveink szerint a program folytatódik, hogy aztán jövőre ismét mi láthassuk vendégül a lengyel fiatalokat és tanáraikat!
A szép élmények és maradandó emlékek sokasága mellett fontos tudni, hogy a program létrejöttét egy pályázaton nyert forrás segítette, melyet a Lengyel-Magyar Nem Kormányzati Együttműködési Program 2023 keretében, a Magyarországi Lengyel Köztársaság Nagykövetségétől nyert el a Dunaújvárosi Szonáta Zeneművészeti Alapítvány. 
A zakopanei látogatást, a testvériskolai programot összességében nagy sikernek, eredményes közösségi kezdeményezésnek, az egymás megismerését elősegítő, és nem utolsósorban iskoláink életében motiváló innovációnak tartjuk – és persze nagyon bízunk a folytatásban is!
                    
Koós-Balázs Eszter programszervező
(Fotó: Sándor Frigyes Zeneiskola)

 

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: Nemes-életmű a Kortárs Művészeti Intézetben

DSTV: Nemes-életmű a Kortárs Művészeti Intézetben

2024. júl. 16.

A Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) is csatlakozott a Múzeumok Éjszakája országos programjaihoz, derül ki a DSTV összegzéséből. Az alkalomra időzítve életműkiállítás is nyílt – Nemes Ferenc Ékezetek című gyűjteménye látható az intézményben. Hangkép.

Rockmaraton: esküvő is, Judas Priest is – csúcsrajáratások (galériával)

Rockmaraton: esküvő is, Judas Priest is – csúcsrajáratások (galériával)

2024. júl. 14.

Nem kérdés, hogy a tegnapi nappal futott a csúcsra a Rockmaraton idei kínálata – persze a mai menet sem lesz gyenge –, a Judas Priest gigabulija előtt délután még maratonista esküvőnek is otthont adott a Szalki-sziget!

Egész nyáron nyitva a könyvtár – és mesés kínálattal is csalogatta a családokat!

Egész nyáron nyitva a könyvtár – és mesés kínálattal is csalogatta a családokat!

2024. júl. 14.

A szokásos rendben július végéig, majd közel egy hónapon át rövidített nyitvatartással üzemel a József Attila Könyvtár. Az intézmény gyermekkönyvtára ráadásul színes nyári sorozattal is csalogatta a famíliákat – szép sikerrel!

Rockmaraton: parádés péntek – mindig magasabbra (galériával)

Rockmaraton: parádés péntek – mindig magasabbra (galériával)

2024. júl. 13.

Nagy összegzés helyett most csak egy nettó címszavas beszámoló következik, drága böngészők és aranyos mindenki – viszont akkora galériát tolunk Zozó bradörrel, hogy leszakad alatta az asztal.

DSTV: Múzeumok Éjszakája a kőtárban – visszanéző

DSTV: Múzeumok Éjszakája a kőtárban – visszanéző

2024. júl. 13.

Az eseményről már beszámoltunk e hasábokon, most itt a DSTV összeállítása. Színes, mozgalmas gazdag kínálattal várta a vendégeket a Múzeumok Éjszakája keretében az Intercisa Múzeum a közelmúltban – az eseménysorozat helyszíne hagyományosan a kőtár volt. Hangkép.

Nyári bulival búcsúzik az évadtól a Zenélő Cukrászda

Nyári bulival búcsúzik az évadtól a Zenélő Cukrászda

2024. júl. 10.

A hivatalos évadzáró már legurult, most a filmforgatás miatt elmaradt koncerttel fejelik meg a szezont: az SZMK Retró Duó muzsikál a Vasmű úti bázison szombaton. Mindenkit várnak!

Tüzes napok: visszaszámlálás, csütörtökön startol a Rockmaraton!

Tüzes napok: visszaszámlálás, csütörtökön startol a Rockmaraton!

2024. júl. 09.

Pár év kihagyás után idén ismét Dunaújváros ad otthont az idén 30 éves jubileumát ünneplő Rockmaraton Fesztiválnak: a fergeteges bulisorozat  csütörtökön nyitja meg kapuit a rock/metal zene rajongói előtt a Szalki-szigeten.