Így lehet kordában tartani a levéltetvek számát

doszerk - 2023. június 26. 8:30

A levéltetvek sok kertész számára okoznak álmatlan éjszakákat. Sokan legszívesebben az összeset kiirtanák, pedig erre valójában egyáltalán nincs szükség. (X)

De miért nincs szükség erre, és miként lehet a számukat kordában tartani? Milyen módon tudnak segítséget nyújtani a Csodakertész Barna Faiskolában kapható lombtrágyák? Ezekről lesz szó a következőkben!

Erről lehet felismerni, ha kártékonykodik a levéltetű

A levéltetvek fő tápláléka a növények nedvei. Azok a levelek vagy hajtások, amelyeken valósággal hemzsegnek a levéltetvek, teljesen eldeformálódnak: felpöndörödhetnek vagy akár el is színeződhetnek, végül akár teljesen elszáradhatnak és le is hullhatnak.

Ha azt látja, hogy nagyon sok hangya van egy növényen, akkor ugyancsak érdemes nagy számú levéltetű jelenlétére gyanakodni. A hangyák ugyanis nagyon szeretik a levéltetvek által kiválasztott mézharmatot.

Sajnos a levéltetvek könnyen átvándorolnak az egyik növényről a másikra. Sőt, így még magukkal hurcolják a vírusos, bakteriális fertőzéseket, és a penészgombák terjedését is elősegítik.

Nem szabad hagyni, hogy túlszaporodjanak a levéltetvek

Ha a levéltetvek túlszaporodnak, akár az egész növényt is kipusztíthatják. A kajszi levéltetű nagyon agresszív, NeemAzal oldattal azonban sziromhullás után még lehet segíteni a kialakult helyzeten.

A narancsolajos készítmények közé tartozó lombtrágyák permetezését kora reggel vagy este érdemes meglépni. Fontos, hogy a kezelés kéthetente megismételhető. Mivel a narancsolajos készítmények képesek a virágokat is leperzselni, ezért amikor virágzanak a fák, akkor a csalánlé lehet a megoldás.

Jó ötlet tetűmágneseket ültetni

A kártevő rovarok számának csökkentésében nagy segítségére lehetnek minden kerttulajdonosnak a katicák, a zengőlegyek és a fátyolkák. Ezeknek az élőlényeknek célszerű táplálékot biztosítani.

Érdemes az egyensúlyra törekedni. Ez az oka annak, amiért nem szabad minden levéltetű kiirtását kitűzni célul, máskülönben a fent említett hasznos rovarok sem lesznek fellelhetők az adott kertben. Éppen ezért célszerű lehet bodzát, labdarózsát, selyemakácot vagy babféléket tartani a kertben, amelyeket nagyon kedvelnek a levéltetvek.

Ezért kellenek virágok is a kertbe

A haszonnövények megtermelése mellett nem csupán esztétikai okokból érdemes figyelmet fordítani a virágokra is. A ragadozó rovarok ugyanis nem kizárólag állati eredetű táplálékkal tartják életben magukat: virágnektárra és pollenre is szükség van a létfenntartásukhoz és a szaporodásukhoz is. Ezek ugyanis nagyon értékes fehérjéket tartalmaznak.

A búzavirág nem csak mutatós, de hasznos is, de kaprot, facéliét vagy akár méhdoktor virágkeveréket is bátran lehet vetni, hogy legyen lehetősége csemegézni ezek nektárjából és pollenjéből a ragadozó rovaroknak.
 

A rovat további hírei: Mozaik

Küszöbön a nyár, adott a lehetőség: hűsöljünk a város szökő- és ivókútjainál!

Küszöbön a nyár, adott a lehetőség: hűsöljünk a város szökő- és ivókútjainál!

2024. máj. 30.

A korsós lány, az Öntelt mackó vagy a Vízivirág – csak néhány azok közül az emblematikus szökőkutak közül, amelyek a városunk köztereit díszítik, és a korábbi évekhez hasonlóan a tavasz utolsó hónapjában életre keltek. 

Gyermeknapi rajzverseny sok-sok ajándékkal

Gyermeknapi rajzverseny sok-sok ajándékkal

2024. máj. 29.

Dunaújvárosban nagy hagyománya van a DLSZ által szervezett gyermeknapi rajzversenyeknek. A program idén is folytatódott: 11 egyedülálló rajz díszíti a Kultik Mozi előtti teret, főszerepben a szabadtéri sportolás élményeivel. 

Mi határozza meg a gyémánt minőségét?

Mi határozza meg a gyémánt minőségét?

2024. máj. 29.

A gyémánt keletkezése nagyon sokáig tart, általában 1-3,3 milliárd évesek a felszínre került darabok. A tudósok majd 200 éve kísérleteznek a mesterséges előállításával, és először 1953-ban sikerült szintetikusan létrehozni. (X)

DSTV: mindent a gyermekekért (galériával)

DSTV: mindent a gyermekekért (galériával)

2024. máj. 29.

A gyermeknapra időzítve avatták fel a Bocskai utcai új játszóteret, derül ki a DSTV összegzéséből. Ezt korábban ígérte meg a terület két önkormányzati képviselője – most valóra váltották, múlt pénteken színes kavalkád csalogatta a családokat! Meséljenek a képek is! 

Huszonnyolc játszóterünk van, nagy többségük napvitorlával üzemel

Huszonnyolc játszóterünk van, nagy többségük napvitorlával üzemel

2024. máj. 28.

A tavasz nagyon sok mindennek a szezonját hozta el, többek között a játszóterekét is. Városunkban most huszonnyolc játszóteret készítettek fel a gyerkőcök fogadására, többségükbe pedig napvitorlát helyeznek a homokozók fölé. 

A medencék, jakuzzik vízkezelése

A medencék, jakuzzik vízkezelése

2024. máj. 28.

A kikapcsolódás központja a családi házakban ma már egyre inkább a kertre tevődik át, itt pedig a sütőhelyek, a kiülők és más pihenési-szórakozási lehetőségek kialakításával járulhatunk hozzá a rekreációhoz. (X)

Parázs-Varázs, gyermeknap: sikerszéria a Szalki-szigeten (galériával)

Parázs-Varázs, gyermeknap: sikerszéria a Szalki-szigeten (galériával)

2024. máj. 27.

Nagy tömeget vonzott és kegyetlenül jól sikerült a kavalkád, amit idén is vétek lett volna kihagyni – írom ezt úgy, hogy vasárnap reggelre de facto leszakadt a jobb lábam. Címszavas és hiperszubjektív beszámoló jön, kapaszkodjatok. És -nak.