Milyen hatással lehetnek a lelki gondok a férfiak egészségére?

doszerk - 2023. június 29. 10:30

Lelki egészségünk és fizikai állapotunk bizonyítottan összefügg egymással, kölcsönösen képesek hatni a másikra. Rohanó világunk mentális kihívásait, szociális és munkahelyi csapdáit, valamint magánéleti gondjainkat férfiként egyre nehezebb hatékonyan kezelnünk. (X)

A folyamatos túlterheltség miatt pedig mindig lesz olyan része életünknek, amire nem jut elég időnk – ezzel azonban fizikai egészségünket is kockáztatjuk. Az alábbiakban kifejtjük, mely tényezők váltják ki leggyakrabban a lelki gondjainkat férfiként, és hogy miként hathat mindez egészségünkre.

Mi érinti a férfiakat?

Az alábbi mentális és lelki kihívások a XXI. századi férfiakra erősen jellemzőek.

Magányosság

Sokan tapasztaltuk már, mégis kevesen ismerjük fel, hogy a magány és a társadalmi elszigeteltség mennyire súlyos lehet. A COVID-19 járvány óta a magányosság meglehetősen gyakori, az egyedüllét miatti szomorúság érzését jelenti, amely akkor is előfordulhat, ha éppen emberek vesznek körül. Úgy érezhetjük, nincsenek értékes kapcsolataink, nem tartozunk sehová, és senki sem ért meg minket. A társadalmi elszigeteltség viszont a másokkal való társas kapcsolat hiányára utal.  

Stressz 

Stressz alatt a folyamatos nyomás és túlterheltség érzését definiálhatjuk. Bár a stresszt leggyakrabban a munkahellyel hozzák összefüggésbe, kiválthatják kapcsolati problémák, szociális helyzetek és pénzügyi gondok is.

Depresszió 

Depresszió alatt szomorúságot, reménytelenséget és az életünk dolgai iránti érdeklődésünk elvesztését érthetjük. Ezek az érzések zavarhatják mindennapi életünket és általános mentális egészségünket. De továbbá komoly fizikai tüneteket is okozhat, különösen, ha hosszú ideig is tart. 

Szorongás

Egyik leggyakoribb mentális egészségügyi probléma, ami a férfiakat érinti. Ez a vélt veszélyek miatti tartós, szélsőséges aggodalom vagy félelem állapota, általában nincs arányban élethelyzetünk valóságával. A szorongás folyamatosan jelen lehet, és minden különösebb ok nélkül előfordulhat. Szorongó személyként elkerülhetünk bizonyos helyzeteket, koncentrációs nehézségeink lehetnek és fizikai kellemetlenségeket tapasztalhatunk.

Az egészségük bánhatja

A súlyos mentális betegséggel élő férfiaknál nagyobb a kockázata számos krónikus fizikai betegség kialakulásának is. Az egyidejűleg fennálló mentális és fizikai kondíciók ronthatják életminőségünket, hosszabb betegségtartamhoz és általánosságban rosszabb egészségi állapothoz vezethetnek.

Cukorbetegség

Az utóbbi években a mentális betegségekben szenvedők körében jelentősen megemelkedett a cukorbetegség kialakulásának aránya. Mind a depresszió, mind a társadalmi elszigetelődés komoly kockázati tényező a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának szempontjából, mivel ezek a mentális állapotok közvetlen hatással vannak szervezetünk inzulinrezisztenciájára. Mentális betegségekben szenvedőként más kockázati tényezők is előfordulnak, például elhízás és magas koleszterinszint. 

Szívbetegség és stroke

Súlyos mentális betegség esetén gyakran magasra ugrik vérnyomásunk, megemelkedik a stresszhormonok száma és adrenalinszintünk, ami megnöveli a szívritmusunkat. Ez a hatásmechanizmus jelentősen megnöveli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Lelki gondjaink okozta állapotunkban továbbá számos más kockázati tényező is nagyobb arányban fordul elő, ami tovább rontja helyzetünket. Ilyen például a rossz táplálkozás, a megelőző egészségügyi szűrések elmulasztása és az esetleges elhízás. Egy szívbetegség és valamilyen krónikus mentális egészségügyi állapot együttes fennállása tovább ronthatja az általános egészségünket, bizonyítottan lassítja rehabilitációnkat és növeli a stroke okozta halálozás kockázatát.

Prosztata-megnagyobbodás

A stressz szintünk és az esetleges prosztata-megnagyobbodás szorosan összefügg. A folyamatos aggodalmaskodás ugyanis hatással van a hormonháztartásunkra, hiszen szervezetünk ilyenkor több kortizolhormont szabadít fel. A férfiaknál pedig a kortizol elnyom más kulcsfontosságú hormonokat, például a tesztoszteront, és ahogy tesztoszteronszintünk csökken, úgy nő ösztrogénszintünk. A megnövekedett ösztrogénszám pedig közvetve elősegíti prosztatánk sejtjeinek növekedését, ami prosztata-megnagyobbodást eredményezhet. Emellett stressz hatására általában jelentősen csökken szervezetünk cinkszintje is, ami egy, a prosztatánk számára kritikus ásványi anyag – ez szabályozza ugyanis a mirigy terjeszkedési ütemét. 

Rákos megbetegedések

A legújabb kutatások a vártnál lényegesen magasabb rákos megbetegedési arányt találtak a súlyos mentális betegséggel élő férfiaknál, a skizofréniában szenvedő emberek körében. Egyes vizsgálatok szerint a lelki gondoktól szenvedő férfiaknál körülbelül kétszer nagyobb az epehólyag- és bélrák kialakulásának kockázata, ami összefüggésben állhat a magas zsírtartalmú étrenddel. Egy másik tanulmány pedig nemrégiben kétszeres kockázatot talált a tüdő- és garatrák kialakulására, és a mentális betegségek nyomán megnövekedett dohányzás arányával.
 
Tegyünk ellene!

Mentális egészségünk védelme egyszerűbb, mint gondolnánk. Mindannyian megtehetjük minden nap, egyszerű tevékenységekkel, amelyek segítenek abban, hogy jobban érezzük magunkat, könnyebben megbirkózzunk életünk nehézségeivel. Halogatás helyett járjunk el rendszeres szűrővizsgálatokra, melyek eredményei megnyugtatóan hathatnak mindennapjainkra, probléma esetén pedig még idejében megkezdhetjük a szükséges intézkedéseket. Segíthet továbbá, ha beszélünk valakivel lelki gondjainkról, akiben megbízunk, és támogatást kérünk tőle, legyen ez akár családtag, akár pszichológus.

Szorosan összefüggő mentális és fizikai egészségünk megköveteli ugyan a folyamatos törődést, cserébe viszont jobb életminőséget és kiegyensúlyozottabb mindennapokat biztosít. 
 

A rovat további hírei: Mozaik

Sportos születésnap a mozi előtt (galériával)

Sportos születésnap a mozi előtt (galériával)

2024. okt. 04.

Mozdulj, Dózsa 45! elnevezéssel tartott rendhagyó órát az intézmény összes diákja számára a Dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola hétfőn délelőtt. Az intézmény összes diákját átmozgató edzés nagy sikert aratott a Kultik Mozi előtti téren.

Szüreti mulatságot szervezett az epilepsziások egyesülete

Szüreti mulatságot szervezett az epilepsziások egyesülete

2024. okt. 04.

Mulatságot szervezett a Dunaújvárosi Epilepsziások EPI Egyesülete a Római városrészi Civilházban még múlt pénteken. Rövid műsorral kezdődött a szüreti rendezvény, ami nyitott volt a városrész lakói számára is, majd igazi szüreti vigadalom kezdődött, már bent az épületben.

Valóban örök divatja van az antik bútoroknak?

Valóban örök divatja van az antik bútoroknak?

2024. okt. 04.

Az antik bútorok évtizedek óta nagy népszerűségnek örvendenek, hiszen egy-egy különleges darab nemcsak esztétikai, hanem anyagi szempontból is kincset érhet. (X)

DSTV: újra itt a Horror Circus – borzongjunk velük!

DSTV: újra itt a Horror Circus – borzongjunk velük!

2024. okt. 04.

Voltak már itt és nagy sikert arattak, most ismét Dunaújvárosba látogat a Horror Circus társulata, derül ki a DSTV öszegzéséből. Félelmetesen szórakoztató előadásaikkal a Cirkusz téren várják a borzongásra vágyó nagyérdeműt. Hangkép.

Teltházas tömeg hallgatta és énekelte a slágereket

Teltházas tömeg hallgatta és énekelte a slágereket

2024. okt. 03.

Zsúfolt ház fogadta az Aranydaru Szállítómű Nyugdíjas Baráti Kör által szervezett zenés délutánt szerdán a Városháza rendezvénytermében. Az esemény egészen biztosan jól sikerült, hiszen már az első percekben együtt énekelt a közönség az előadóval. 

Idősek világnapja operett- és retró-előadással

Idősek világnapja operett- és retró-előadással

2024. okt. 01.

Ünnepi programra várja a szépkorúakat az Aranydaru Szállítómű Nyugdíjas Baráti kör: az idősek világnapja alkalmából szervezett szórakoztató műsort a Városháza "C" szárnya dísztermében rendezik kedden. Meghívó.

Alternatív megoldások online pénztárgépek helyett: ePénztárgép kisokos

Alternatív megoldások online pénztárgépek helyett: ePénztárgép kisokos

2024. okt. 01.

A gyorsan digitalizálódó világban a hatékony és megbízható pénzügyi tranzakciók kulcsfontosságúak mind a vállalkozások, mind a fogyasztók számára. (X)