Dunaújváros Hetilap

A jelent, de a jövőt is szolgálják a városban megvalósuló fejlesztések

Öcaline - 2023. július 21. 18:13

Kiemelt feladatának tartja a "Rajta, Újváros!" Egyesület városvezetése, hogy a lehető leghatékonyabban kiaknázza a pályázatok kínálta lehetőségeket – a témáról, valamint a tervezett és jelenleg is folyó fejlesztésekről tartott összegző tájékoztatót Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs alpolgármester a Városháza dísztermében kedden.

A városfejlesztés meghatározó pilléreként említette az eseményen a pályázati lehetőségeket Szabó Zsolt – a téma bevezetéseként hangsúlyozva, hogy a jelenleg is futó, valamint tervezett projektek meghatározóak a város élete és jövője szempontjából.

Út a kivitelezés felé

A gazdasági és koordinációs alpolgármester kiemelte, ezek a programok a városvezetés távlatos terveit tükrözik, hiszen egy-egy sikeresen megvalósított program nemcsak a jelenlegi városlakók életkörülményeit, komfortérzetét javítja:
– Ezek a programok a jelent és a jövőt is meghatározzák, hiszen a hatékonyan megvalósított fejlesztések hosszú évtizedekre szólnak – a jövő városlakóit, a jövő nemzedékeit is szolgálják. Itt kell szót ejteni arról is, hogy örök vita, melyik városvezetés kezdett el egy-egy programot – szerintem ennél fontosabb, hogy a megvalósítás, a kivitelezés a döntő momentum, beleértve a közbeszerzések eredményes lebonyolítását, a programhoz kapcsolódó kivitelezést, de még a pénzügyi elszámolást is.
A jelenlegi városvezetés ezen a téren is hatékony és eredményes, emelte ki Szabó Zsolt, aki azt is hangsúlyozta, hogy az összegzésből szándékosan hagyta ki a közvetlen EU-s pályázatokat – ezek esetében ugyanis teljesen más szisztéma, egyúttal még élesebb, nemzetközi verseny érvényesül a forrásokért, de Dunaújváros e téren sem vallott, vall szégyent.

21 fontos tétel

A bevezető után a gazdasági alpolgármester a tervezett, illetve jelenleg is folyó, valamint már lezárult projekteket vette sorra – lássuk mind a 21 tételt címszavakban, zárójelben jelölve a szerződött támogatás összegét!

Gazdaságfejlesztést és a munkaerő mobilitás ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztés
A Magyar út egyes szakaszainak, valamint a Szigeti út teljes szakaszának felújítása, gyalogos és kerékpáros közlekedési felületek kialakítása – a kivitelezés megvalósult, a műszaki átadás-átvételi eljárások sikeresen lezárultak. (455 millió forint)

Nyugati gazdasági terület közlekedésfejlesztése
A Budai Nagy Antal úton a Kandó Kálmán tér és a Volán telep közötti szakaszán 2x1 forgalmi sávos belterületi útszakasz felújítása és fejlesztése annak érdekében, hogy a város nyugati gazdasági területe jól megközelíthető legyen a vállalkozások és a munkavállalók számára. A projekt az integrált területi program részeként valósul meg, közvetlenül kapcsolódik a Kandó Kálmán téri fejlesztéshez. (218,8 millió forint)

A Ruhagyári út és a Rév út közlekedésfejlesztése
A vissza nem térítendő támogatásból megújult a Szalki-szigeti Ruhagyári út és Rév út – a kivitelezés sikeresen befejeződött. A fejlesztés hozzájárult a helyi vállalkozások működéséhez szükséges közlekedési infrastruktúra fejlesztéséhez. (306 millió forint)

A Dózsa Mozicentrum energetikai fejlesztése
A projekt keretében a műemlék épület energetikai korszerűsítése valósult meg. A felújítás során az épületek korszerűtlen nyílászáróinak cseréjére, valamint a tető és a homlokzat hőszigetelésére került sor. (196 millió forint)

DUNA-MUNKA-TOP
A helyi foglalkoztatási együttműködéseket szolgáló projekt célja, hogy az úgynevezett paktumszervezet a térség munkaerő-piaci szereplőivel elsősorban foglalkoztatási és gazdasági vonatkozásban erősítse a város térségi centrum szerepét. A kidolgozott programban több mint 450 fő képzése, támogatott foglalkoztatása, vállalkozóvá válási támogatása, pályaorientációs tanácsadása valósulhatott meg. (620 millió forint)

A városi víziközmű-hálózat fejlesztése
Az I. ütemben a tervek alapján a térségi szennyvízhálózat kiépítése keretében korszerűsítették a víz- és a szennyvízhálózatot. Új csápos kút készült el, és 5 csápos kút felújítása is befejeződött. (688 millió forint)

A Petőfi Sándor utcai orvosi rendelő felújítása
A beruházás keretében felújították a rendelő fűtési rendszerét, kicserélték az épület régi típusú nyílászáróit és a magastetőt, korszerűsítették a világítás; megújult az épület homlokzatfestése, és az akadálymentesítés érdekében egy emelőliftet is kialakítottak. (54 millió forint)

A helyi identitás és kohézió erősítése Dunaújvárosban
A projekt általános célja a lakosság identitásának erősítése, a helyi kötödés kialakítása és/vagy megerősítése, az elvándorlás csökkentése. A szakmai feladat 3 városrészben megvalósult, a pályázatot az előírt keretek mellett fejezik be december derekáig. (219 millió forint)

Látogatóközpont kialakítása a Mondbach kúriában és a Baracsi úti Arborétum fejlesztése
A projekt a Pentele városrész központjában elhelyezkedő, műemléki védelem alatt álló Mondbach kúria és környezete, valamint a Baracsi úti „zöld sziget” fejlesztését célozza – kulturális, civil társadalmi és turisztikai központ(ok) kialakításával. A kivitelezés júniusban megkezdődött. (1,13 milliárd forint)

Az Intercisa Múzeum fejlesztése
Turisztikai célú beruházásként, vissza nem térítendő támogatásból valósul meg az Intercisa Múzeum fejlesztése: a belső udvar lefedésével és a földszinti alaprajz részleges átszervezésével bővül a kiállítótér alapterülete. A kivitelezési közbeszerzés lezárult, a kivitelezés március óta zajlik. (485 millió forint)

A dunaújvárosi bölcsődék fejlesztése
A projekt célja a Zengő- Bongó Bölcsőde felújítása és korszerűsítése férőhelybővítéssel – a kivitelezés folyik, a munkálatok elértés a 25 százalékos készültséget. A projekt nyomán a férőhelybővítés mértéke 48 fő – az intézményben további 8 kisgyermeknevelő és 2 dajka alkalmazása válik szükségessé, tehát a projekt munkahelyteremtő hatással is bír. A projekt keretében parkolófejlesztés és kerékpártároló kiépítés is megvalósul. (1,1 milliárd forint)

Táborállás csapadékvíz-elvezetése
Táborállás jelentős részén nincs megoldva a felszíni vizek összegyűjtése és elvezetése, a projekt keretében lehetőség volt megoldani a csapadékvíz rendszer kiépítését a partszakasz egy részén. A három szakaszban folytatott munkálatok révén a beruházás elérte a 75 százalékos készültségi szintet. (482 millió forint) 

Kerékpárút-hálózat fejlesztése 
A vissza nem térítendő támogatásból megvalósuló projekt keretében a városi hálózat fő tengelyeit alakítják ki. A kivitelezőt kiválasztották, hamarosan kezdődik a kivitelezés – a munkálatok november végéig befejeződnek. (619 millió forint)

A Kandó Kálmán tér közlekedésbiztonsági fejlesztése
A beruházás keretében két körforgalmi csomópontot alakítanak ki, a hozzájuk tartozó gyalogos és kerékpáros közlekedési felületekkel együtt. A közbeszerzés lezárultát követően a munkaterületet tavaly ősszel átadták – a kivitelezési munkák várhatóan szeptemberig befejeződnek. (918,84 millió forint)

Az Aquantis Élményfürdő felújítása és Fürdőpark kialakítása
Megtörtént a termálkút tervezése és kiépítése, tart a fürdőpark medence és környezetének rehabilitációjára vonatkozó közbeszerzés előkészítése. (2,88 milliárd forint)

A Szalki-sziget rekreációs célú fejlesztései
A projekt keretében megújították a szabadstrandi épületeket, utakat, sétányokat és műtárgyakat, megvalósult a horgászöböl mederkotrása, a Remix épületének és környezetének felújítása. (905 millió forint)

Intermodális személyforgalmi csomópont (IMCS)
A vasútállomás és környezete felújításával korszerű intermodális személyforgalmi csomópontot (IMCS) alakítanak ki, az összehangolt menetrendekkel javítani lehet a helyközi és a távolsági tömegközlekedés minőségét. Elkészült a projekt megvalósíthatósági hatástanulmánya, jelenleg a kiviteli terveit készítteti a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Kerékpáros pumpapálya létesítése 
Az Országos Bringapark Program támogatta Dunaújváros pályázatát, ám a projekt költségvetésének 53,45 százalékára az önkormányzat biztosít forrást. A létesítmény tervezett helyszíne a vidámpark területe. A támogatottnak kötelező vállalnia az ingyenesen és korlátozás nélkül használható bringapark rendeltetésszerű fenntartását, folyamatos karbantartását és üzemeltetését, s évi két ingyenes rendezvény szervezését. (20,9 millió forint)

"CSÁ02022 - Egy lépéssel közelebb" pályázat
A projektben a Családok Átmeneti Otthona 40 férőhelyes kapacitását 10 férőhellyel bővítik – 2 önkormányzati tulajdonú lakás felújítása, berendezése révén, így segítve a családok társadalmi reintegrációját. A beruházásokkal párhuzamosan olyan programot is kidolgoznak, amelynek célja a lakhatási problémák megoldása és az előtakarékosság ösztönzése szakmai támogatással. A felújítás, berendezés folyamatban van, várhatóan augusztus végére befejeződik. (19,8 millió forint)

"Egyetlen Föld – az élő bolygónk" pályázat
A Dunaújváros Felsőoktatásért Alapítvánnyal konzorciumban megvalósított projekt célja az energiatudatos gondolkodás és a kapcsolódó viselkedésminták és szokások elterjesztése, valamint az, hogy Dunaújváros és környéke lakossága szélesebb körben megismerhesse energiatakarékossági, energiahatékonysági, megújuló és alternatív energiahasznosítási megoldásokat. A projekt minden vállalását teljesítették. (4,5 millió forint)

"Élhető éghajlatért" – helyi klímastratégia és szemléletformálás 
A pályázatot az éghajlatváltozás várható hatásaira történő felkészülés és kockázatkezelés támogatására írták ki. A Dunaújváros Felsőoktatásért Alapítvánnyal konzorciumban megvalósított projekt célja helyi/járás szintű klímastratégia kidolgozása a városra fókuszálva, valamint a tudásmegosztás programsorozatok, tanulmányi versenyek, kiadványok révén. A klímastratégia – amelynek készítése kötelező önkormányzati feladat – a lakosság bevonásával sikerrel elkészült, a projektben vállalt tevékenységek megvalósultak. (16,5 millió forint)

(Fotó, illusztrációk: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

2024. máj. 17.

Már a városlakók rendelkezésére áll a hulladékudvar Dunaújvárosban, ahol a lomtalanításokon túl bármikor letehetik a felgyűlt lomokat, hulladékokat. A hulladékudvar a Budai Nagy Antal úton található a Dunanett telephelye mellett. 

Teljes útfelújítás a két körforgó között

Teljes útfelújítás a két körforgó között

2024. máj. 17.

Hamarosan munkagépek zajától lesz hangos a Béke városrészi körforgó és a Kandó Kálmán téri körforgó közötti autóút. Ezt a szakaszt ugyanis teljesen felújítják – erről a soron következő útfelújításról számolt be kedden Pintér Tamás polgármester. 

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

2024. máj. 17.

Az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés részeként idén nyáron is ingyenes déli meleg főétkezést biztosít rászoruló gyerekeknek – figyelem, az igényeket csak június 3-ig lehet benyújtani!

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

2024. máj. 16.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta az idei évi Dunaújváros Ifjúságáért díjat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt meg a testület.

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

2024. máj. 16.

A Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvoda tagintézmény-igazgatója a közgyűlés előtt vette át a szféra legrangosabb elismerését Pintér Tamás polgármestertől. Méltatás.

Tavaszi nagytakarítás  volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

Tavaszi nagytakarítás volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

2024. máj. 15.

A Technikum városrészben élők és arra közlekedők azt tapasztalhatták a napokban, hogy több helyen is takarították a parkolókat, gallyazták a fákat, bokrokat.

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

2024. máj. 15.

Bár élő szerződése van, mások használják a helyét a piacon – állította a Dunaonline videójában Farkas József, dunavecsei vállalkozó. Pedig már a felvetés is értelmetlen.