Egészségügy az új városban – a kezdetektől a kiskórházig

doszerk - 2023. augusztus 13. 17:00

Tematikus várostörténet, ezúttal a gyógyítással a fókuszban. Kronászt Margit történész-muzeológus egészségőr vendégposztja.

1950-ben megalakult a városi tanács, egészségügyi osztályának élén pedig dr. Erpf Károly állt. A Szórád Márton út egyik barakkjában fertőtlenítőt, szűrőállomást és munka-alkalmassági vizsgálatok végzésére alkalmas helyet alakítottak ki.

A kezdetek kezdete

Az építkezésre érkezők szűrésen estek át, tífuszoltást kaptak, és ha szükséges volt, fertőtlenítették is őket. Ezután egészségügyi kartont állítottak ki számukra, mellyel munkára jelentkezéskor igazolni tudták munkaképességüket és egészségügyi állapotukat. Ekkoriban azonban az ellátásra szoruló betegeket még Székesfehérvárra irányították át kórház hiányában. 1951 júniusában mindössze négy orvos dolgozott az új városban, melyet Rákosi Mátyás is meglátogatott. Rákosi látogatása után érkeztek új orvosok a településre, köztük dr. Groszman Sándor, későbbi kórházigazgató és dr. Liptai László, aki tanácsi osztályvezetőként véglegesen megszervezte a város egészségügyi szolgálatát.
Az első körzeti orvosi rendelő a Május 1. utca egyik elsőként felépült kockaépületében nyitotta meg ajtaját. Ebben az utcában került elhelyezésre a fogorvosi rendelő, a gyógyszertár és egy fektetőt is, melyet később kibővítettek. Itt dolgozott dr. Groszman Sándor két képesített és két képesítetlen nővér segítségével. Egy évvel később még mindig fontos feladat volt az ipari víz ivása elleni és a szállások viszonylagos tisztaságáért folytatott küzdelem. A dolgozók felvétele továbbra is a barakk egészségügyi centrumban zajlott.

A "kiskórház" története

1951-ben kezdődött meg Ivánka András és Kondoray Gyula által a rendelőintézet tervezése. A terveken több alkalommal módosítottak: a tervezőmunka modern szellemben indult, ezért "szocreálosítani" kellett az épületet. A végleges terveket 1951 októberében fogadta el az Építésügyi Minisztérium. Az épület a következő évre készült el és 1952. április 30-án Ratkó Anna egészségügy miniszter avatta fel. A Május 1. utcából ekkor átköltöztek a mai Úttörő utcába, ahol a fektető kapott helyet és a Kossuth Lajos utca 1-3. szám alá, ahol magát a Rendelőintézetet találjuk. Ezzel a költözéssel jött létre az úgynevezett kiskórház. 
Az intézmény főorvosa és egyben igazgatója is dr. Groszman Sándor lett. Elsőként a belgyógyászati és a fertőző osztályok fogadtak betegeket. A rendelőbe érkezők a földszinten irodákat találhattak, az alagsorban volt a műszaki részleg és a patológia, az emeleteken pedig a műtők, valamint az előkészítő- és a posztoperatív osztályok. Mindezek mellett szakrendelők, gondozók, később pedig diagnosztikai egységek is létesültek, illetve újabb és újabb osztályokon kezdődött meg a betegellátás.
Több képzőművészeti alkotás is található az épületben: Boda Gábor Anyaság című szobrát láthatjuk az előcsarnok oszlopokkal alátámasztott galériájának nyaktagánál lévő oszlopon. Az emeleti előcsarnok oldalfolyosó felőli falára szintén Boda alkotása, egy dombormű került, előtte pedig Zsolnay ivókutat találunk. 

Az épületet 2004-ben nyilvánították műemlékké.

Kronászt Margit
(Fotók: József Attila Könyvtár – digitális archívum) 

A rovat további hírei: Mozaik

Sportos születésnap a mozi előtt (galériával)

Sportos születésnap a mozi előtt (galériával)

2024. okt. 04.

Mozdulj, Dózsa 45! elnevezéssel tartott rendhagyó órát az intézmény összes diákja számára a Dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola hétfőn délelőtt. Az intézmény összes diákját átmozgató edzés nagy sikert aratott a Kultik Mozi előtti téren.

Szüreti mulatságot szervezett az epilepsziások egyesülete

Szüreti mulatságot szervezett az epilepsziások egyesülete

2024. okt. 04.

Mulatságot szervezett a Dunaújvárosi Epilepsziások EPI Egyesülete a Római városrészi Civilházban még múlt pénteken. Rövid műsorral kezdődött a szüreti rendezvény, ami nyitott volt a városrész lakói számára is, majd igazi szüreti vigadalom kezdődött, már bent az épületben.

Valóban örök divatja van az antik bútoroknak?

Valóban örök divatja van az antik bútoroknak?

2024. okt. 04.

Az antik bútorok évtizedek óta nagy népszerűségnek örvendenek, hiszen egy-egy különleges darab nemcsak esztétikai, hanem anyagi szempontból is kincset érhet. (X)

DSTV: újra itt a Horror Circus – borzongjunk velük!

DSTV: újra itt a Horror Circus – borzongjunk velük!

2024. okt. 04.

Voltak már itt és nagy sikert arattak, most ismét Dunaújvárosba látogat a Horror Circus társulata, derül ki a DSTV öszegzéséből. Félelmetesen szórakoztató előadásaikkal a Cirkusz téren várják a borzongásra vágyó nagyérdeműt. Hangkép.

Teltházas tömeg hallgatta és énekelte a slágereket

Teltházas tömeg hallgatta és énekelte a slágereket

2024. okt. 03.

Zsúfolt ház fogadta az Aranydaru Szállítómű Nyugdíjas Baráti Kör által szervezett zenés délutánt szerdán a Városháza rendezvénytermében. Az esemény egészen biztosan jól sikerült, hiszen már az első percekben együtt énekelt a közönség az előadóval. 

Idősek világnapja operett- és retró-előadással

Idősek világnapja operett- és retró-előadással

2024. okt. 01.

Ünnepi programra várja a szépkorúakat az Aranydaru Szállítómű Nyugdíjas Baráti kör: az idősek világnapja alkalmából szervezett szórakoztató műsort a Városháza "C" szárnya dísztermében rendezik kedden. Meghívó.

Alternatív megoldások online pénztárgépek helyett: ePénztárgép kisokos

Alternatív megoldások online pénztárgépek helyett: ePénztárgép kisokos

2024. okt. 01.

A gyorsan digitalizálódó világban a hatékony és megbízható pénzügyi tranzakciók kulcsfontosságúak mind a vállalkozások, mind a fogyasztók számára. (X)