Lassan, de biztosan véget ér a tikkasztó hőség

Öcaline - 2023. augusztus 28. 9:45

Elvétve már ma is, holnaptól többfelé lehet csapadék, ami véget vet a brutális kánikulának, biztat a DO időjárási szakértője. Megfagyni azért nem fogunk.

"Estétől már kitörhetnek zivatarok" – rég várt mondattal startol Krausz Mikes Miklós hétindító prognózisa. A Köpönyeg.hu tematikus portál szakértő szerkesztője szerint ma estig jobbára a fátyolfelhők mellett napos időre számíthatunk. Éjjel délnyugat felől zivatarok érhetik el az országot. Eleinte a délkeleti, majd az északnyugati szél élénkül meg – nyugaton 29, másutt 34-39 fok között alakul a csúcshőmérséklet. 
A friss modellek szerint kedden következik az áttörés: a napsütést gyakran zavarják gomolyfelhők, és többfelé várható csapadék: nyugaton eső, zápor, keleten főleg zivatarok. Heves zivatar is lehet, különösen az északi hegyes-völgyes vidékek lakói figyeljenek, nehogy otthon hagyják az ernyőt. A tartósan csapadékos (nyugati) tájakon bezuhan a hőmérséklet, ott 22-24 fokos csúcsok lehetnek, a keleti országrészben élők még tikkasztó 35 fok körüli értékekkel számolhatnak. Fontos adalék – közlekedők, figyelem! –, hogy nagy területen erősödik meg, és a csapadékos területeken akár viharossá is fokozódhat az északnyugati szél.
Gomolyfelhős időre van kilátás szerdán, immár az egész országban lecsökken a hőmérséklet – keleten többfelé, nyugaton csak elszórtan várható zápor, de helyenként zivatar, akár felhőszakadás is lehet. Élénk marad az északnyugati szél, országszerte 23-25 fok körüli értékeket mérhetünk – vagyis végre keleten is megszűnhet a hőség.
A középtávú előrejelzések specialistája szerint csütörtökön és pénteken gyakran lesz erősen felhős az ég, és mindkét nap elszórtan alakulhat ki zápor. 20-29 fok valószínű – vagyis mérsékelten meleg marad az idő az iskolakezdésre. A hét végére csökken a csapadékhajlam, napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak, de elvétve előfordulhat egy-egy futó zápor; a hőség megszűnik, de megfagyni továbbra sem fogunk – szombaton és vasárnap is 27-29 fokos csúcsok lehetnek.

Az elmúlt napok kegyetlen kánikulájának viszont – végre – vége.

(Fotó: Így látjuk MI! – Meskál József felvétele)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Gázkazánok karbantartása, avagy a hosszú élet titka

Gázkazánok karbantartása, avagy a hosszú élet titka

2024. jún. 26.

Legyen szó családi házakról, lakásokról vagy irodákról, a fűtésről nagyon sok esetben gázkazán gondoskodik, amely hatékonyan és takarékosan képes ellátni a feladatát. Különösen igaz ez a modern készülékekre. (X)

Mindent a villanybojler vízkövesedéséről

Mindent a villanybojler vízkövesedéséről

2024. jún. 25.

A villanybojler fűtőszála több okból is vízkövesedhet, főként a víz keménységének következtében, mely területenként változik, viszont előbb vagy utóbb mindenhol tüneteket produkálhat. (X)

Semmi különleges, csak zseniális képek jelentek meg utcáinkon

Semmi különleges, csak zseniális képek jelentek meg utcáinkon

2024. jún. 25.

A város több pontján is találkozhatunk villamos trafóházakkal, amik nem szépek, sőt inkább kissé csúnyák. Voltak. Ezidáig. 

A rakomány rögzítése a biztonság egyik alappillére

A rakomány rögzítése a biztonság egyik alappillére

2024. jún. 25.

A rakomány rögzítésének célja, hogy stabilan tartsa a szállítás során a rakományt azért, hogy ne sérüljön meg, és ne is okozzon kárt másban. Ehhez különböző eszközöket és anyagokat használnak. (X)

DSTV: mozgalmas időszak

DSTV: mozgalmas időszak

2024. jún. 25.

Élményekkel kezdődött a nyár a BIROK Szabó Magda Tagintézményében, derül ki a DSTV összegzéséből. Izgalmas programok sora, köztük a közösségi összefogással megvalósult játszótér átadása színesítette a kínálatot. Hangkép.

Hőség és égiháborúk – egész héten

Hőség és égiháborúk – egész héten

2024. jún. 24.

Sok-sok napsütés, záporokkal, heves zivatarokkal tarkítva – nyárias, de meteorológiai szempontból igencsak mozgalmas időszakot ígér a DO szakértője. A legdurvább égiháború szerdán lehet – felhőszakadással, jégesővel.

Hideghívással az értékesítési célokért

Hideghívással az értékesítési célokért

2024. jún. 24.

Könnyebb olyan cégvezetőt találni, aki csalódott a hideghívásban, mint olyat, akit meggyőzött. Utóbbiak minden bizonnyal ki is aknázták a lehetőségeket, új piacokat nyitottak és bővítették ügyfélkörüket. Utánajártunk, miért lehetnek eltérőek a tapasztalatok. (X)