Ha ősz, hát Dunaújvárosi Képregényfesztivál!

Öcaline - 2023. szeptember 5. 17:01

Idén immár negyedszerre ad otthont a Dunaújvárosi Képregényfesztivál seregszemléjének a Munkásművelődési Központ: a bemutatókkal, vásárral, dedikálásokkal fűszerezett eseménysorra várják a műfaj régi és új rajongóit szombaton!

Az elmúlt években is szép sikert aratott, mindig remek hangulatú fesztiválon ezúttal még több érdekes kiállító és műsor várható – szeptember 9-én, szombaton 10-15 óra között egymást érik az események az MMK földszintjén.

Mindenki jön, aki számít!

A részletekről a programsorozat két szervezője, Kovács Krisztina műfordító és Kurucz Róbert, a NewCityComics (NCC) szerkesztője mesélt lapunknak. A legfontosabb tényező ezúttal is a roppant gazdagnak ígérkező képregény-felhozatal – az összes fontos hazai kiadó megjelenik a seregszemlén. Krisztina szerint fontos, hogy mindenki eljöjjön, akit a műfaj hazai rajongói kedvelnek:
– Megtalálja majd a közönség a Frike kiadó kiadványait, a Comicsmania termését, dedikál és előadást tart Fekete Dániel, a Széles mosoly sorozat gazdája, jön Szegedről az X-embörök, és itt lesz a Red Light Comics – és remélhetőleg maga a gyönyörű Doro is! Várjuk a 5Panels csapatát, Szebeni Petit még dedikálásra is rábírjuk. 

Nemzetközi vizeken, hazai pályán

A seregszemle másik fontos csapásiránya a nemzetközi kitekintés – nos, az idei felhozatal ebből a szempontból is ígéretes kínálattal bír, árulta el a szervező-műfordító:
– A képregény világhódító műfaj, így természetesen a nemzetközi kínálatra is erősítünk: Puskás Gábor sok-sok amcsi képregénnyel érkezik, rengeteg használt és új képregényt, sci-fi és fantasy könyvet lehet majd találni az NCC asztalánál. Marvel, DC, Kockás, Assassins Creed, Star Wars, Alien, Garfield, mangák – ezek csak a kiadványok, de természetesen lesznek a témában sapik, pólók, poharak.
És ha már NCC: az idei fesztivál legnagyobb durranásának a helyi illetőségű kiadó két művét szánják – ezekhez éppen a fesztivál napján juthatnak a rajongók. Az egyik kötet Filipcsei István Koppány Black Munition/Vendetta című, a kifejezés összes létezhető értelmében nagyon ütős alkotása (csak felnőtteknek), a másik pedig a Rock ’N’ Roll Comics sorozat újabb része, ami a The Doors zenekar pályafutását és botrányait mutatja be képregény formában, és szintén szigorúan szintén 18+ karikával.

Játszani is enged

A kiegészítő programok sora is csábító: Filipcsei István Koppány dedikál is, a Yetushen kínálja majd egyedi készítésű ékszereit, de megismerhetik a fesztivál látogatói Nemes Annamária (Aventisz) tündés képregényeit is. A székesfehérvári Fantazgard fantasy játékbolt is „átköltözik”, rengeteg társasjátékot próbálhatnak ki kicsik és nagyok a Kockahegy Társasjáték Klub jóvoltából, míg Szmodics László tanár ezúttal népi játékokkal szórakoztatja a közönséget – itt is ki-ki (hét)próbára teheti ügyességét.
A hagyományokhoz híven lesznek előadások, vetítések, kerekasztal-beszélgetés az alkotókkal, művészekkel. A tervek szerint Fekete Dani moderál, és egy workshopot is terveznek, ahol a rajzolás fortélyaival ismerkedhetnek a kreatív érdeklődők. A belépés jelképes árú, a behopp egyúttal tombolajegy is, a program végén a szokásos tombola várja ugyanis a rajongókat sok-sok nyereménnyel!

A program még alakulhat, finomodhat, a változás jogát is fenntartják a szervezők, viszont a kiváló hangulat garantált – mindenkit szeretettel várnak!

(Fotók: DO-archív)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Így hozd magad formába hatékonyan!

Így hozd magad formába hatékonyan!

2024. aug. 28.

Bárkivel előfordulhat, hogy a mozgásszegény életmód vagy a helytelen táplálkozás miatt azt veszi észre, hogy elkezdtek rá felszaladni a plusz kilók. (X)

Hogyan vásároljunk teraszponyvát?

Hogyan vásároljunk teraszponyvát?

2024. aug. 28.

A teraszponyvák szinte minden esetben teljesen speciálisak, viszont általában a 630 g/m2-es típusú ponyva megfelelő szokott lenni erre a célra. (X)

DSTV: amit a hennáról tudni lehet

DSTV: amit a hennáról tudni lehet

2024. aug. 28.

Az emberi bőr díszítésének sajátos világába kalauzol a DSTV összeállítása. A végleges tetoválással szemben a henna egy olyan megoldás jelent, ami néhány nap, legfeljebb egy-két hét alatt lekopik a bőrről. Kováts Blanka a népszerű nyári mintákat is bemutatja. Hangkép.

Ezért fontos a reggeli torna

Ezért fontos a reggeli torna

2024. aug. 27.

Legyen szó akár egy könnyed nyújtásról, akár egy intenzívebb edzésről, a reggeli mozgás számos előnnyel jár, ami nemcsak a fizikai, hanem a mentális jólétünket is elősegíti. (X)

Bot helyett kötél, horog helyett mágnes

Bot helyett kötél, horog helyett mágnes

2024. aug. 26.

A mágneshorgászok legfontosabb eszköze nemcsak a vízben rejlő fém tárgyakat vonzza, hanem a fanatikus és kíváncsi rajongókat is. Településünkön is működik mágneshorgász-közösség, országos szinten már tízezrek kutatják a vizek kincseit.

Kánikulával búcsúzik a naptári nyár

Kánikulával búcsúzik a naptári nyár

2024. aug. 26.

Folytatódik a tikkasztó hőség, csak kedden várható némi csapadék a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint. Hivatalosan péntekig tart a hőségriasztás, de esélyes a hosszabbítás.

DSTV: éjszakai csobbanás – újra az élményfürdőben

DSTV: éjszakai csobbanás – újra az élményfürdőben

2024. aug. 25.

A képes beszámolóval már jelentkeztünk, most itt a DSTV összeállítása: a Strandok Éjszakája sikere után újra hosszabb nyitvatartással várták a kikapcsolódni vágyókat az élményfürdőben múlt szombaton. A "Holdfényfürdő" ismét sikert aratott! Hangkép.